Πέμπτη 09 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Εντός των επόμενων ημερών ο διορισμός της διοίκησης του Φεστιβάλ Αθηνών

Εντός των επόμενων ημερών ο διορισμός της διοίκησης του Φεστιβάλ Αθηνών

«Τελειώνουν τα βάσανα του Φεστιβάλ, επίκειται εντός των επόμενων ημερών ο διορισμός της διοίκησης του Φεστιβάλ» ανακοινώνει ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού, Κώστας Τζαβάρας, μετά από μήνες φημών για την παραμονή ή όχι του Γιώργου Λούκου στο «τιμόνι» του Φεστιβάλ. Ο κ. Τζαβάρας δήλωσε, επίσης, ότι προτίθεται να ξεκινήσει διαχειριστικός έλεγχος στο ΕΚΕΒΙ με παράλληλη διαβούλευση «με όλους όσοι νοιάζονται για την υπόθεση βιβλίο» και είπε ότι το ΕΚΕΒΙ και άλλοι φορείς αποτέλεσαν «όαση δημοσιονομικής ανομίας».

«Τελειώνουν τα βάσανα του Φεστιβάλ, επίκειται εντός των επόμενων ημερών ο διορισμός της διοίκησης του Φεστιβάλ» ανακοινώνει ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού, Κώστας Τζαβάρας, μετά από μήνες φημών για την παραμονή ή όχι του Γιώργου Λούκου στο «τιμόνι» του Φεστιβάλ.

Με σημερινή της ανακοίνωση η ΔΗΜΑΡ εκφράζει την εκτίμησή της «στο έργο και την παρουσία του Γιώργου Λούκου ως επικεφαλής του Φεστιβάλ Αθηνών» και τονίζει ότι «έχει προτείνει εδώ και τρεις μήνες την παραμονή του στη θέση αυτή με ανανέωση της θητείας του».

Ο Κ.Τζαβάρας δήλωσε ότι προτίθεται να ξεκινήσει διαχειριστικός έλεγχος στο ΕΚΕΒΙ με παράλληλη διαβούλευση «με όλους όσοι νοιάζονται για την υπόθεση βιβλίο», όπως είπε, «προκειμένου να τεθούν οι προϋποθέσεις για βιώσιμη και αποτελεσματική εθνική πολιτική για το βιβλίο, ως πολιτιστικό αγαθό διαχωρίζοντάς το από την εμπορική ή οικονομική του αξία».

Το ΕΚΕΒΙ, όπως και άλλοι φορείς, είπε ο κ. Τζαβάρας, «ήταν υβριδικοί μηχανισμοί που δημιουργήθηκαν την δεκαετία του ’90 ως ΝΠΙΔ επιχορηγούμενοι από το κράτος αλλά μη ελεγχόμενοι και με όλα τα φορολογικά προνόμια του Δημοσίου. Επρόκειτο για όαση δημοσιονομικής ανομίας».

Και υποστήριξε ότι «η κρατική πολιτική για το βιβλίο δεν έχει σχέση με τις εξελίξεις του φορέα».

Σε ερώτηση για το εάν ήταν ενήμερες και οι τρεις πλευρές της τρικομματικής κυβέρνησης για την απόφαση κλεισίματος του ΕΚΕΒΙ , ο κ. Τζαβάρας απάντησε ότι «ήταν ενήμεροι για τα προβλήματα του ΕΚΕΒΙ» και πρόσθεσε πως ο ίδιος «δεν είναι όμηρος κανενός κόμματος».

Σε ερώτηση για την τύχη των εργαζομένων του ΕΚΕΒΙ , μετά την απόφασή του να κλείσει το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου, απάντησε ότι «θα προνοήσει να μην μειωθεί ούτε κατά κεραία από τα δικαιώματα και τις απαιτήσεις των εργαζομένων, οι οποίοι (σ.σ. απλήρωτοι εδώ και καιρό) ανέρχονται σε 32 υπαλλήλους , εκ των οποίων δύο έχουν σύμβαση αορίστου χρόνου. Το σύνολο αποτελεί ένα «μωσαϊκό εργασιακών σχέσεων».

Για την τύχη των προγραμμάτων ΕΣΠΑ που χειριζόταν το ΕΚΕΒΙ, ο κ.Τζαβάρας, απάντησε ότι το πρόγραμμα «Φιλαναγνωσία» για τα σχολεία και προώθησης σχολικών βιβλιοθηκών, συνεχίζεται από την διεύθυνση Γραμμάτων και πως ο κόμβος βιβλιογραφικών δεδομένων biblionet «είναι ήδη επαρκώς τακτοποιημένη σε data room του υπουργείου».

Ο κ.Τζαβάρας δήλωσε επίσης ότι ξεκινά σχέδιο «αναδιάρθρωσης, ενίσχυσης και ανακατανομής των υπηρεσιών του υπουργείου και ανάμεσα τους την διεύθυνση Γραμμάτων» ενώ

Σχετικά με τις κατηγορίες αδιαφάνειας των οικονομικών του ΕΚΕΒΙ, απάντησε ότι «πράγματι έχει γίνει οικονομικός έλεγχος από ορκωτούς λογιστές όχι, όμως, και διαχειριστικός έλεγχος».

Καταφέρθηκε εναντίον της εφημερίδας «Αυγή» και του ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλοντάς τους για «επικοινωνιακή μεθοδολογία» που θέλει να δώσει την εικόνα ότι «το βιβλίο στην Ελλάδα είναι υπό διωγμόν» .

«Δεν είναι δυνατόν μια προσπάθεια που γίνεται για να δούμε πως θα εξελιχθεί η ιστορία ενός θεσμού που λέγεται ΕΚΕΒΙ, μαγικά να φεύγει και στη θέση της να μπαίνει ως αντικείμενο συζήτησης ότι το βιβλίο στην Ελλάδα είναι υπό διωγμόν».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

«Αυτό είναι ξενοφοβία» – Στην αντεπίθεση οι Πολωνοί για την κριτική στον Σιμόν Μαρτσίνιακ

Οι Πολωνοί πέρασαν στην αντεπίθεση για την κριτική των Γερμανών στον διαιτητή του αγώνα Ρεάλ-Μπάγερν, Σιμόν Μαρτσίνιακ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 09 Μαϊου 2024