Πέμπτη 09 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Το πρώτο βιομηχανικό μουσείο της Αθήνας εγκαινιάζεται στο Γκάζι

Το πρώτο βιομηχανικό μουσείο της Αθήνας εγκαινιάζεται στο Γκάζι

Εκατόν πενήντα χρόνια έχουν περάσει από την έναρξη της λειτουργίας του εργοστασίου φωταερίου στην Αθήνα. Ο χώρος, γνωστός ως «Τεχνόπολις» αποκτά τώρα και μία νέα λειτουργία, αυτή του Βιομηχανικού Μουσείου Φωταερίου, του πρώτου βιομηχανικού μουσείου στην Αθήνα. Τα εγκαίνια του Μουσείου πραγματοποιούνται το Σάββατο και το κοινό θα μπορεί να το επισκέπτεται από την Κυριακή. «Η έναρξη της λειτουργίας του Μουσείου εντάσσεται στο πλαίσιο της προσπάθειάς μας να πραγματοποιήσουμε έργα που σκοπό έχουν να αντιστρατευθούν την ύφεση. Αυτό γίνεται μόνο εάν σηκώσουμε τα μανίκια» είπε ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, σε συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση του Μουσείου.

Εκατόν πενήντα χρόνια έχουν περάσει από την έναρξη της λειτουργίας του εργοστασίου φωταερίου στην Αθήνα. Ο χώρος, γνωστός ως «Τεχνόπολις» αποκτά τώρα και μία νέα λειτουργία, αυτή του Βιομηχανικού Μουσείου Φωταερίου, του πρώτου βιομηχανικού μουσείου στην Αθήνα. Τα εγκαίνια του Μουσείου πραγματοποιούνται το Σάββατο και το κοινό θα μπορεί να το επισκέπτεται από την Κυριακή.

Η παρουσίαση του Μουσείου ξεκίνησε με ένα βιντεάκι που διαφήμιζε τα οφέλη της χρήσης του φωταερίου.

«Δεν χρειάζεται να περιμένετε πια μία ώρα για να ζεσταθεί το νερό να κάνετε μπάνιο» έλεγε ο εκφωνητής.

Η παραγωγή του φωταερίου, ο φωτισμός της Αθήνας, η λειτουργία του εργοστασίου φωταερίου, οι άνθρωποί του, η σημασία του για τη βιομηχανική ιστορία της Αθήνας εξετάζονται στο Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου.

«Η έναρξη της λειτουργίας του Μουσείου εντάσσεται στο πλαίσιο της προσπάθειάς μας να πραγματοποιήσουμε έργα που σκοπό έχουν να αντιστρατευθούν την ύφεση. Αυτό γίνεται μόνο εάν σηκώσουμε τα μανίκια» είπε ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, σε συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση του Μουσείου.

Ο κ. Καμίνης πρόσθεσε ότι η λειτουργία του Μουσείου αποτέλεσε ένα στοίχημα για τον Δήμο.

Ο διευθύνων σύμβουλος της «Τεχνόπολις», Κωνσταντίνος Μπιτζάνης, είπε ότι στην Αθήνα υπάρχει «ένα από τα καλύτερα σωζόμενα εργοστάσια φωταερίου στην Ευρώπη, το οποίο διασώζει το μεγαλύτερο τμήμα των εγκαταστάσεων και των μηχανημάτων».

Θέματα όπως η βιομηχανική κληρονομιά και η βιομηχανική αρχαιολογία, η επιχειρηματικότητα, οι βιομηχανικές συνθήκες εργασίας στο εργοστάσιο, οι παλαιές και νέες μορφές ενέργειας ξεδιπλώνονται στα μάτια του επισκέπτη μέσα από αυθεντικά αντικείμενα, μηχανήματα, πλούσιο φωτογραφικό υλικό, ηχητικά ντοκουμέντα και βιντεοπροβολές. Πρόκειται για θέματα διαχρονικά, αλλά και επίκαιρα που σχετίζονται με την ανάπτυξη της πρωτεύουσας τους δύο τελευταίους αιώνες.

Η Τεχνόπολη αποκτά, έτσι, διπλή λειτουργία, τόσο ως χώρος πολιτιστικών και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων όσο και ως το πρώτο Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου που αρχίζει να διηγείται την ιστορία του και παρουσιάζει την τεχνολογία μιας άλλης εποχής.

Σε αυτό παρουσιάζεται όχι μόνο η βιομηχανική παραγωγή, αλλά και η δομή ενός μεγάλου εργοστασίου, οι άνθρωποι που εργάζονταν σε αυτό, καθώς και το πώς το εργοστάσιο επηρέαζε την καθημερινότητα της πόλης και της γειτονιάς.

«Το Μουσείο μάς επιτρέπει να ξαναφέρουμε στο προσκήνιο την βιομηχανική παραγωγή, κρίσιμη για την οικονομία μιας χώρας» δήλωσε ο κ. Μπιτζάνης.

Από την πλευρά της η ιστορικός και επιστημονική υπεύθυνη του Μουσείου, Χριστίνα Αγριαντώνη είπε: «Η Αθήνα δεν είναι μόνα τα αρχαία της μνημεία. Η Αθήνα ήταν μια πόλη παραγωγική και όχι παρασιτική της δημοσιοϋπαλληλίας -όπως λέγεται συχνά».

Τα εγκαίνια του Μουσείο συνοδεύονται από ένα πλήθος παράλληλων εκθέσεων και εκδηλώσεων.

Πρόκειται για ένα αφιέρωμα με τίτλο «Οι τέχνες συναντούν τη Βιομηχανία», το οποίο θα διαρκέσει από την Κυριακή 27 Ιανουαρίου έως και την Κυριακή 24 Φεβρουαρίου.

Το αφιέρωμα στη Βιομηχανία περιλαμβάνει: έκθεση 12 εικαστικών με τίτλο «Υποπροϊόντα» που επιμελήθηκε ο Αλέξανδρος Ψυχούλης, την έκθεση «Εργάτες» σε επιμέλεια Πλάτωνα Ριβέλλη, μια φωτογραφική έκθεση αφιερωμένη στα βιομηχανικά θεματικά μουσεία του Πολιτιστικού Ιδρύματος του Ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς, προβολές κινηματογραφικών ταινιών με θέμα τη βιομηχανία που επιμελήθηκε η Σώτη Τριανταφύλλου, καθώς και παραστάσεις θεάτρου σκιών από τον Σωτήρη Χαρίδημο με τίτλο «Ο Καραγκιόζης γκαζιέρης».

Το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου ανοίγει για το κοινό στις 27 Ιανουαρίου από τις 10.00 έως τις 18.00 στην «Τεχνόπολις» Δήμου Αθηναίων, στο Γκάζι.

Την ημέρα εκείνη η είσοδος θα είναι ελεύθερη, ενώ από τις 29 Ιανουαρίου θα υπάρχει εισιτήριο 1 ευρώ. Στον χώρο θα λειτουργήσει και Πωλητήριο.

Ώρες λειτουργίας Βιομηχανικού Μουσείου Φωταερίου

Χειμερινό ωράριο (15 Οκτωβρίου – 15 Απριλίου):

Τρίτη – Κυριακή: 10.00 – 20.00 Τελευταία είσοδος: 19.00 Δευτέρα: κλειστά

Θερινό ωράριο (16 Απριλίου – 14 Οκτωβρίου):

Τρίτη – Κυριακή: 10.00 – 18.00 Τελευταία είσοδος: 17.00

Δευτέρα: κλειστά

Κλειστά: 1 Ιανουαρίου, Κυριακή του Πάσχα, 1 Μαΐου, 28 Οκτωβρίου, 25 και 26 Δεκεμβρίου.

Αγγελική Στελλάκη

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Γεμάτη από νωρίς η Θυρα 7 στο «Γ. Καραϊσκάκης» (vid)

Σχεδόν 1 ώρα πριν από την έναρξη του μεγάλου ημιτελικού μεταξύ Ολυμπιακού και Άστον Βίλα, η Θύρα 7 έχει γεμίσει από τους φίλους των ερυθρόλευκων

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 09 Μαϊου 2024