Πέμπτη 09 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Μυστική Πρεμιέρα του «Κεφαλαίου» παρουσία του Κώστα Γαβρά

Μυστική Πρεμιέρα του «Κεφαλαίου» παρουσία του Κώστα Γαβρά

Στον κινηματογράφο Δαναό βρέθηκε την Δευτέρα το βράδυ ο Κώστας Γαβράς για την παρουσίαση της νέας του ταινίας Το Κεφάλαιο. Ο σκηνοθέτης απάντησε στις ερωτήσεις των θεατών για το δυνατό πολιτικό του θρίλερ.

Στον κινηματογράφο Δαναό βρέθηκε την Δευτέρα το βράδυ ο Κώστας Γαβράς για την παρουσίαση της νέας του ταινίας Το Κεφάλαιο. Ο σκηνοθέτης απάντησε στις ερωτήσεις των θεατών για το δυνατό πολιτικό του θρίλερ.

Στην πρεμιέρα περευρέθη ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Χρήστος Σαρτζετάκης και η υπουργός Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη, καθώς και εκπρόσωπος της φιλανθρωπικής οργάνωσης «Μπορούμε», ο οποίος θα παραλάμβανε τα έσοδα από την προβολή για λογαριασμό του Κέντρου Υποδοχής και Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων.

Στην ταινία, παρακολουθούμε τον Μαρκ Τουρνέιγ (Γκαντ Ελμαλέχ), έναν ευτυχισμένο οικογενειάρχη. Η καριέρα του απογειώνεται όταν αναλαμβάνει τη διεύθυνση σε μια από τις πιο ισχυρές τραπεζικές μονάδες της Ευρώπης. Το γεγονός αυτό τον τοποθετεί αυτόματα στο επίκεντρο των γεγονότων του διεθνούς χρηματοτραπεζικού συστήματος. Εκεί καλείται να παλέψει και να βγει νικητής σε μια αρένα όπου οι κανόνες αλλάζουν ανάλογα με τους δείκτες των χρηματιστηρίων.

Ο φιλόδοξος Μαρκ θα ανέλθει με την ίδια ευκολία και στα σαλόνια μιας μοντέρνας αριστοκρατίας, τα εύσημα της οποίας είναι η οικονομική κυριαρχία και η εξουσία. Σε ένα σύστημα που καταρρέει, ο ίδιος θα προσπαθήσει να αναρριχηθεί.

Παρουσιάζοντας την ταινία του, ο δημιουργός τόνισε ότι «(ο κόσμος των τραπεζών) είναι ένας τρομερά ενδιαφέρων κόσμος. Πρόκειται για ανθρώπους με καταπληκτικές γνώσεις και ιδέες δημοκρατικές, που όμως κάνουν ό,τι θέλουν για τα λεφτά.

«Στην ταινία παρουσιάζεται τους τραπεζίτες σαν παιδιά που παίζουν. Εμείς οι υπόλοιποι τι είμαστε;» ρώτησε τον σκηνοθέτη, μετά το τέλος της ταινίας, ένας θεατής.

«Θύματα» απάντησε ο σκηνοθέτης.

Σε ερώτηση εάν αυτό μπορεί να αλλάξει, ο Κ.Γαβράς είπε: «Ένας κινηματογραφιστής μπορεί μόνο να κάνει ερωτήσεις. Τις απαντήσεις δεν τις έχει. Τις απαντήσεις πρέπει να τις έχουν αυτοί που επιλέγουμε να διοικήσουν τις χώρες μας. Αυτοί που διοικούν τις χώρες σήμερα δεν έχουν καν δύναμη απέναντι στην οικονομία και στους τραπεζίτες. Η δημοκρατία έχει «αδυνατίσει» τρομερά».

Όσο για τους τραπεζίτες, ο κ. Γαβράς, είπε: «Είναι σαν παιδιά, δεν βλέπουν τις πραγματικές ζωές των ανθρώπων. Όταν απολύουν 2.000 κόσμο, δεν σκέφτονται την πραγματική τους ζωή. Οι άνθρωποι είναι αριθμοί, γραφήματα γι’ αυτούς».

«Η δημοκρατία -και αυτό το διάβασα σε ένα βιβλίο ενός μεγάλου τραπεζίτη, προέδρου της Credit lyonnais- είναι για τους οικονομολόγους ένα placebo, ένα άχρηστο φάρμακο» πρόσθεσε.

Ο σκηνοθέτης μίλησε, επίσης, για τα προβλήματα που αντιμετώπισε στην χρηματοδότηση της ταινίας.

Για την εξέλιξη της ταινίας, o Κ.Γαβράς δήλωσε ότι επέλεξε την απεικόνιση της αλήθειας. «Το Wall Street με τον Μάικλ Ντάγκλας είναι μια πολύ καλή ταινία, αλλά στο τέλος θριαμβεύει ο συνδικαλιστής. Αυτό δεν έχει σχέση με την πραγματικότητα. Η αλήθεια είναι ότι στον κόσμο της οικονομίας, ο καθένας παίζει παιχνίδια που θα κρίνουν ποιος θα είναι ο βασιλιάς».

Αγγελική Στελλάκη

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Τι είπε ο προπονητής της Φιορεντίνα για τον Ολυμπιακό και τον τελικό του Conference League

Ο προπονητής της Φιορεντίνα, Βιτσέντσο Ιταλιάνο, μίλησε για τον Ολυμπιακό που είναι ένας από τους πιθανούς αντιπάλους του στον τελικό του Conference League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 09 Μαϊου 2024