Κυριακή 05 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Δύο ώρες πολιτικής και σινεμά με τον Κώστα Γαβρά στη Στέγη

Δύο ώρες πολιτικής και σινεμά με τον Κώστα Γαβρά στη Στέγη

Η προβολή του τρέιλερ της ταινίας «Το Κεφάλαιο» (Le Capital), που θα βγει στις κινηματογραφικές αίθουσες στις 17 Ιανουαρίου, σήμανε την έναρξη της μίας εξόχως πολιτικής συζήτησης με το σκηνοθέτη Κώστα Γαβρά, την Τρίτη, στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών. Με το προσωπικό ύφος και χιούμορ που τον διακρίνουν, ο Γαβράς μίλησε για το πολιτικό σινεμά, τον ατομικισμό, καθώς και τον «οικονομικό πόλεμο» που μαίνεται στις μέρες μας. Μεγάλη ήταν η συμμετοχή και το ενδιαφέρον του κοινού.

Η προβολή του τρέιλερ της ταινίας «Το Κεφάλαιο» (Le Capital), σήμανε την έναρξη της συζήτησης με το σκηνοθέτη Κώστα Γαβρά, την Τρίτη, στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση.

Ο διεθνούς φήμης Έλληνας σκηνοθέτης βρέθηκε στην Αθήνα λίγες ημέρες πριν από την επίσημη προβολή της ταινίας του στην Ελλάδα, και απάντησε στις ερωτήσεις της δημοσιογράφου Τίνας Μανδηλαρά, με το προσωπικό ύφος και χιούμορ που τον διακρίνουν.

Συγκεκριμένα, μίλησε για το είδος του πολιτικού σινεμά- στο οποίο συγκαταλέγονται οι ταινίες του-, ορίζοντας την πολιτική ως την καθημερινή δραστηριότητα του κάθε ανθρώπου που προκαλεί είτε ευτυχία, είτε δυστυχία στους συνανθρώπους του.

Στο ίδιο πνεύμα, υπογράμμισε ότι έχει παραμερισθεί κάθε είδος ηθικής από το «εγώ» και τον ατομικισμό, αφού ο σύγχρονος άνθρωπος ενδιαφέρεται μόνο για τον εαυτό του και τον άμεσο οικογενειακό του περίγυρο, αδιαφορώντας για την κατάσταση των συνανθρώπων του και του ευρύτερου κοινωνικού συνόλου.

Αναφερόμενος στο θέμα και τους χαρακτήρες της ταινίας του, ο Κώστας Γαβράς είπε ότι οι τραπεζίτες δεν ζουν στον πραγματικό κόσμο, οπότε δεν γνωρίζουν και τα πραγματικά προβλήματα της ζωής. Επιπλέον, επισήμανε ότι την παρούσα χρονική στιγμή, μαίνεται ανά τον κόσμο ένας πόλεμος οικονομικός. Ένας πόλεμος συμφερόντων.

Η δημοσιογράφος χαρακτήρισε τις ταινίες του προφητικές, φέρνοντας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα «Το τσεκούρι», ταινία παραγωγής του 2009, με θέμα την τάση των μαζικών απολύσεων, που κυριαρχεί τώρα πια στα διεθνή οικονομικό-εργασιακά δρώμενα.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, προβλήθηκε το τρέιλερ της ταινίας «Το τσεκούρι», καθώς και αποσπάσματα της ταινίας «Το Κεφάλαιο».

Μεγάλη ήταν η συμμετοχή και το ενδιαφέρον του κοινού, το οποίο έθεσε στο σκηνοθέτη ποικίλης θεματολογίας ερωτήσεις, τόσο για «Το Κεφάλαιο», όσο και για την επικρατούσα οικονομική κατάσταση.

Από τη μεριά του, ο σκηνοθέτης συνέστησε αντίσταση, ακόμα και στα μικρά θέματα της ζωής.

Η ταινία θα βγει στις κινηματογραφικές αίθουσες στις 17 Ιανουαρίου.

Ματίνα Βεντούρα

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Θρήνος στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο: «Έφυγε» ο Σέσαρ Λουίς Μενότι (pic)

Στα 85 του χρόνια ο θρυλικός Σέσαρ Λουίς Μενότι άφησε την τελευταία του πνοή βυθίζοντας στο πένθος την Αργεντινή και το παγκόσμιο ποδόσφαιρο.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 05 Μαϊου 2024