Τετάρτη 08 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Ο αρχηγός των νάνων, Θόριν, μιλά αποκλειστικά στο in.gr για χόμπιτ, νάνους και τον Τζάκσον

Ο αρχηγός των νάνων, Θόριν, μιλά αποκλειστικά στο in.gr για χόμπιτ, νάνους και τον Τζάκσον

Ο Θόριν Δρύασπις είναι ο νέος Άραγκορν. Στη νέα τριλογία του Πήτερ Τζάκσον Το Χόμπιτ, ο Ρίτσαρντ Άρμιταζ ερμηνεύει τον Θόριν, τον αρχηγό των νάνων και κληρονόμο του βασιλείου τους -και αποτελεί κάτι αντίστοιχο του ρόλου του Βίγκο Μόρτενσεν στον Άρχοντα των Δαχτυλιδιών. Μαζί με τον Μπίλμπο Μπάγκινς και τον Γκάνταλφ θα διεκδικήσουν τον θησαυρό που ο δράκος Σμάουγκ έχει κλέψει από τους νάνους. Ο ηθοποιός μιλά αποκλειστικά στο in.gr και διηγείται μια ιστορία γεμάτη νάνους, ξωτικά, χόμπιτ, ταξιδεύοντάς μας (και πάλι) στη Μέση Γη.

Ο Θόριν είναι ο νέος Άραγκορν. Είναι, βέβαια, λίγο πιο σκοτεινός από τον ρόλο που στην τριλογία του Άρχοντα των Δαχτυλιδιών κρατούσε ο Βίγκο Μόρτενσεν.

Οι αντιστοιχίες μεταξύ των δύο χαρακτήρων είναι φανερές. Και οι δύο είναι βασιλιάδες που για διαφορετικούς λόγους δεν έχουν τον θρόνο τους.

Εκεί, όμως, που ο πρώτος ζει μια χαμηλών τόνων ζωή, χωρίς να διεκδικεί το βασίλειό του -τουλάχιστον μέχρι να συναντήσει τα χόμπιτ-, ο δεύτερος κινείται από μία δύναμη εκδίκησης.

Ο Θόριν Δρύασπις είναι ο ηγέτης των νάνων και κληρονόμος του βασιλείου τους και μαζί με τον Μπίλμπο Μπάγκινς και τον Γκάνταλφ θα επιδιώξουν να διεκδικήσουν τον θησαυρό που έχει κλέψει ο δράκος Σμάουγκ από τους νάνους.

Το in.gr μίλησε με τον Ρίτσαρντ Άρμιταζ, τον ηθοποιό που ερμηνεύει τον Θόριν στην νέα τριλογία του Πήτερ Τζάκσον The Hobbit. Και εκείνος μάς διηγείται μια ιστορία με νάνους, χόμπιτ και μάς ταξιδεύει (ξανά) στη Μέση Γη.

Βίντεο αποσπάσματα από τη συνέντευξη

  • Ποια ήταν η σχέση σας με τον Τόλκιν, τα βιβλία του και τους χαρακτήρες τους;

Διάβασα το Χόμπιτ όταν ήμουν περίπου 11 ετών και έγινα μεγάλος θαυμαστής του Τόλκιν από τότε. Στη συνέχεια διάβασα τον Άρχοντα των Δαχτυλιδιών, το Σιλμαρίλιον. Όταν άρχισα να δουλεύω στην ταινία πήγα πίσω και ξαναδιάβασα τις ιστορίες και η αντίληψή μου για αυτές είχε αλλάξει τελείως.

  • Είστε κάπως ψηλός για νάνος, έτσι δεν είναι; Σας έκανε εντύπωση που σας έδωσαν τον ρόλο;

Όταν πήγα να συναντήσω τον Πήτερ, μου έκανε τρομερή εντύπωση το γεγονός ότι ήθελε έναν ηθοποιό 1,90 να ερμηνεύσει έναν νάνο και έτσι ήμουν κάπως σκεπτικός σχετικά με το τι ζητούσε από μένα. Ωστόσο, σύντομα συνειδητοποίησα ότι ήθελε έναν δυνατό τύπο πολεμιστή και ότι η δουλειά του να με κάνουν νάνο ήταν κάτι που θα γινόταν σε υπολογιστή.

  • Πώς ήταν να γυρίζετε τρεις ταινίες τη μία μετά την άλλη και να είστε στο ίδιο πρότζεκτ για τόσο καιρό;

Αρχικά δεν ξέραμε ότι θα κάναμε τρεις ταινίες. Νομίζαμε ότι οι ταινίες θα ήταν δύο. Έγινε, όμως, μια τόσο διεξοδική ανάλυση του βιβλίου και υπήρχαν τόσα πράγματα που γύρισε ο Πήτερ (σ.σ. Τζάκσον, ο σκηνοθέτης) που έγινε ξεκάθαρο ότι ίσως υπήρχε αρκετό υλικό για τρεις ταινίες. Ήμασταν στην Νέα Ζηλανδία για 18 μήνες. Εγώ από την πλευρά μου είχα δεσμευτεί σε μία μοναδική ιστορία και το πώς αυτή η ιστορία θα χωριστεί, αυτό είναι κάτι που αποφασίζει ο σκηνοθέτης.

  • Δεν πιστεύετε δηλαδή ότι είναι μια ταινία περισσότερο από ό,τι θα έπρεπε να είναι;

Αυτό μένει να απαντηθεί. Όσον αφορά, όμως, το πώς χωρίζεται κάθε ταινία, η κορύφωση είναι πολύ ξεκάθαρη κάθε φορά. Είναι μια κλασική μορφή αφήγησης και ο Πήτερ έκανε πολύ καλή δουλειά στο να χτίσει και τις τρεις φορές (και στις τρεις ταινίες) την κορύφωση.

  • Το Χόμπιτ, όπως και ο Άρχοντας είναι πολύ μεγάλη παραγωγή. Πώς είναι να δουλεύει κανείς σε ένα τόσο μεγάλο πρότζεκτ, ειδικά μετά από τις μικρότερες παραγωγές που έχετε εργαστεί;

Ξέρετε, όταν ξεκινάει κάποιος, στην αρχή δεν του φαίνεται ως μεγάλη οδύσσεια και ο τρόπος που είναι κινηματογραφημένες οι ταινίες είναι πολύ προσωπικός. Φυσικά και υπάρχουν χιλιάδες άτομα που εργάζονται σε αυτές, αλλά το πρότζεκτ έμοιαζε μικρό και προσωπικό. Επικεντρώθηκα στην ιστορία και στον χαρακτήρα μου και στο ταξίδι. Έτσι το έβλεπα από τα μέσα προς τα έξω και όχι από έξω προς τα μέσα.

  • Πώς θα περιγράφατε τον Θόριν;

Είναι πολεμιστής, είναι ένας σπουδαίος πολεμιστής. Είναι βασιλιάς, έχει βασιλικό αίμα στις φλέβες του. Βρίσκεται σε μια αναζήτηση και έχει κληρονομήσει μια ιστορία εκδίκησης από τον παππού του και τον πατέρα του που τους αδίκησαν τα Ορκ και τώρα πρέπει να πάρει πίσω το βασίλειό του που το έχει κλέψει ο Σμάουγκ ο δράκος. Φέρει ένα βαρύ φορτίο και η αναζήτησή του χρειάζεται τρεις σπουδαίες ταινίες για να ξεδιπλωθεί. Πρόκειται για μια ενδιαφέρουσα ξέφρενη πορεία προς την τρέλα και την εξιλέωση στο τέλος. Ήταν ένα συναρπαστικό ταξίδι.

  • Ήταν δύσκολο να αφήσετε πίσω όλη αυτή την εμπειρία και να επιστρέψετε στην καθημερινότητά σας;

Όχι ακριβώς. Είναι μία από εκείνες τις ταινίες και ιστορίες που μένουν μαζί σου. Και φυσικά, πρέπει σε λίγο να επιστρέψουμε και να ολοκληρώσουμε και την τρίτη ταινία, οπότε δεν προσπάθησα να την αφήσω πίσω μου. Όλα αυτά που περάσαμε στη Νέα Ζηλανδία γυρίζουν μέσα στο κεφάλι μου και ο χαρακτήρας δεν έχει φύγει από το μυαλό μου. Τον βρίσκω πολύ συναρπαστικό. Δεν θέλω ακόμα να τον αφήσω πίσω μου. Έχω ακόμα πολλά να δώσω και στην τρίτη ταινία.

  • Στον Άρχοντα, όλοι οι ηθοποιοί έλεγαν ότι ήταν μια μεγάλη παρέα, δουλεύοντας τόσο κοντά για τόσο καιρό. Σε αυτήν την ταινία ηγείστε μιας ομάδας νάνων. Πώς ήταν το να δουλεύετε τόσο κοντά με άλλους ηθοποιούς και να είστε ομάδα;

Αισθάνομαι πολύ άνετα να δουλεύω ομαδικά. Έχω εργαστεί πολύ στο θέατρο, επομένως έχω δουλέψει με μια ομάδα ηθοποιών για πολύ καιρό. Ήμουν στο Royal Shakespeare Company σε δύο παραγωγές που διήρκεσαν πάνω από δύο χρόνια. Απόλαυσα αυτή τη συντροφικότητα και στο Χόμπιτ. Άλλωστε, όλοι οι ηθοποιοί ήταν πολύ καλοί. Οι μισοί προέρχονταν από τη Βρετανία και οι άλλοι μισοί από τη Νέα Ζηλανδία και ήταν μια μοναδική εμπειρία να φέρνεις αυτές τις δύο κουλτούρες πιο κοντά. Δημιουργήσαμε μερικές πολύ δυνατές φιλίες και αυτό φαίνεται στο τι κάναμε και με τους χαρακτήρες.

  • Ποια στιγμή θυμάστε πολύ έντονα από τα γυρίσματα;

Μία από τις πολύ έντονες αναμνήσεις που έχω ήταν μία από τις πρώτες φορές που πραγματοποιούσαμε γυρίσματα στο νότιο νησί. Μπήκαμε σε ένα ελικόπτερο εγώ και μερικοί άλλοι συντελεστές της ταινίας και μας άφησαν στην κορυφή του βουνού για μία ημέρα, ενώ από το ελικόπτερο τραβούσαν εικόνες 360 μοιρών γύρω από μας. Είναι η σκηνή που ο Θόριν οδηγεί τον λαό του στην εξορία μετά την επίθεση του δράκου και θυμάμαι ότι ένιωθα πως ήταν ένα μέρος που δεν είχε ταξιδέψει κανείς, ένα ακατοίκητο βουνό. Και ένιωσα τόσο μεγάλη ελευθερία και αγαλλίαση.

  • Πώς ήταν να δουλεύει κανείς με τον Πήτερ Τζάκσον, ειδικά εφόσον είναι ένας άνθρωπος που γνωρίζει το υλικό πολύ καλά;

Αυτό ήταν ένα από τα πολύ ωραία πράγματα του να δουλεύεις μαζί του: έχει τόσο εκτεταμένη γνώση της Μέσης Γης. Και πραγματικά δημιούργησε τη Μέση Γη στην τριλογία του Άρχοντα με έναν τρόπο που οι περισσότεροι θεώρησαν ως μία λεπτομερή και πιστή καταγραφή του. Και είναι πολύ ενδιαφέρον αυτό το ταξίδι μπρος-πίσω στη Μέση Γη γιατί υπήρχαν ορισμένα πράγματα που και ο ίδιος δεν είχε εξερευνήσει στον Άρχοντα, κυρίως όσον αφορά τη φυλή των νάνων. Νομίζω ότι ήταν και εκείνος τόσο ενθουσιασμένος όσο και εμείς. Έψαξε πολύ βαθιά στην κουλτούρα των νάνων. Υπήρχε μεγάλη εμπιστοσύνη μεταξύ μας. Το να υπάρχει τέτοια εμπιστοσύνη με τον σκηνοθέτη είναι πολύ απελευθερωτικό.

  • Ποιο ήταν το πιο δύσκολο κομμάτι των γυρισμάτων;

Το να γίνω νάνος ήταν από φυσική άποψη η μεγαλύτερη πρόκληση, εξαιτίας των κοστουμιών και της προσθετικής. Το να προσπαθεί κανείς να κάνει αυτά τα πράγματα να ζήσουν, να δημιουργήσει έναν πραγματικό ον, αυτό ήταν η μεγάλη πρόκληση. Ήταν ένα τεστ αντοχής, ήταν πολύ απαιτητικό σωματικά και με τις μάχες με τα σπαθιά υπήρχαν στιγμές που νιώθαμε ότι όλα ήταν υπερβολικά δύσκολα. Αλλά γρήγορα μας έφυγε αυτή η αίσθηση και προς το τέλος συνειδητοποίησα ότι δεν θα μπορούσα να είχα παίξει το χαρακτήρα χωρίς όλα αυτά.

  • Τώρα που η ταινία ετοιμάζεται να βγει στους κινηματογράφους, φοβάστε ότι η τεράστια προβολή θα προκαλέσει αλλαγές στη ζωή και την καριέρα σας;

Ελπίζω ότι ο κόσμος δεν θα πιστέψει πως είμαι ένας νάνος 1,60. Όχι ότι είναι κακό να είναι κανείς νάνος. Πιστεύω ότι είναι ένας τόσο σημαντικός ρόλος για μένα, είμαι ενθουσιασμένος που ο κόσμος θα γνωρίσει τον Θόριν και την ίδια στιγμή θα διαπιστώσει ότι πίσω από τον ρόλο κρύβεται ένας ηθοποιός που είναι τελείως διαφορετικός από αυτό που βλέπει κανείς στην οθόνη. Είμαι απλά ενθουσιασμένος που ο κόσμος θα πάει στο σινεμά και θα δει πως ήταν η Μέση Γη την εποχή του Χόμπιτ.

  • Ναι, αλλά φοβάστε καθόλου ότι θα αλλάξει η ζωή σας; Είστε ήδη γνωστός στη Βρετανία, αλλά, μετά την προβολή του Χόμπιτ, πρόκειται να σας μάθουν και στα άλλα μέρη του κόσμου, στην Ευρώπη, στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού…

Είμαι ενθουσιασμένος που μου δόθηκε η ευκαιρία να διηγηθώ αυτή την ιστορία και ελπίζω ότι ήμουν πιστός στον χαρακτήρα και ότι οι θεατές θα τον απολαύσουν. Ανυπομονώ να δω την αντίδραση του κόσμου. Δεν έχω σκεφτεί τι θα σημαίνει αυτό για μένα, αλλά ελπίζω πως θα σημαίνει ότι θα μπορώ να δουλεύω περισσότερο σε ταινίες.

* Η ταινία Χόμπιτ: Ένα Αναπάντεχο Ταξίδι θα αρχίσει να προβάλλεται στις αίθουσες από την Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου. Θα προβάλλεται και σε 3D (διαβάστε περισσότερα για την ειδική τεχνολογία του 3D που χρησιμοποιήθηκε)

Δείτε το αφιέρωμα στην τριλογία του «Άρχοντα των Δακτυλιδιών»

Αγγελική Στελλάκη

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Απείλησε με Κέιν η Μπάγερν – Εντυπωσιακή απόκρουση του Νόιερ σε σουτ του Βινίσιους (vids)

Στο 29’ ο Βρετανός έκανε το βολ-πλανέ, αλλά ο Λούνιν έπεσε στη γωνία του και απέκρουσε – Στο 40’ ο Νόιερ απέκρουσε το επικίνδυνο σουτ του Βινίσιους.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 08 Μαϊου 2024