Κυριακή 19 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Δωρεάν παραστάσεις και συνεργασίες στο πρόγραμμα της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών

Δωρεάν παραστάσεις και συνεργασίες στο πρόγραμμα της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών

Πλούσιο είναι το πρόγραμμα της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών για την καλλιτεχνική περίοδο 2012-2013. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, δωρεάν παραστάσεις, εξέχουσες συνεργασίες αλλά και «εξορμήσεις» εκτός έδρας.

Πλούσιο είναι το πρόγραμμα της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών για την καλλιτεχνική περίοδο 2012-2013. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, δωρεάν παραστάσεις, εξέχουσες συνεργασίες αλλά και «εξορμήσεις» εκτός έδρας.

«Δεν επαναπαυόμαστε από τις περσινές επιτυχίες που οδήγησαν σε σημαντική αύξηση των εσόδων από τα εισιτήρια (25% καθαρή αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη καλλιτεχνική χρονιά). Στοχεύουμε σε ακόμα μεγαλύτερη προσέλευση και διεύρυνση του κοινού μας» ανέφερε ο καλλιτεχνικός διευθυντής της ΚΟΑ, Βασίλης Χριστόπουλος, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του προγράμματος, στον τελευταίο όροφο του ξενοδοχείου Χίλτον, χορηγού φιλοξενίας της ορχήστρας.

Ο κύκλος «Μπετόβεν» με τις Εννέα Συμφωνίες του μεγάλου δημιουργού, ο κύκλος «¡España!» με μουσική Ισπανών συνθετών ή συνθετών εμπνευσμένων από την Ιβηρική χερσόνησο, ο κύκλος «Νέοι Δημιουργοί και Αναδημιουργοί», είναι ορισμένοι, μόνο, από τους κύριους θεματικούς άξονες του προγράμματος.

Το πρόγραμμα συνεχίζεται με γαλλικό δεκαπενθήμερο, έμφαση στους Έλληνες συνθέτες του 20ού και 21ου αιώνα, συναυλίες για όλη την οικογένεια, όπερα σε συναυλιακή μορφή, αφιέρωμα στον Ραχμάνινοφ και αφιέρωμα στα 70 χρόνια από την ίδρυση της ΚΟΑ.

«Για το Μέγαρο είναι σαφές, ότι οι δυσκολίες και η κρίση στην οποία ζούμε δεν επιτρέπει σε καμία περίπτωση να αποτελέσει άλλοθι για να μην κάνουμε τη δουλειά μας. Αντιθέτως, για τους «βαρείς πολιτιστικούς οργανισμούς» σε περιόδους κρίσης η υποχρέωση είναι διπλή» τόνισε ο καλλιτεχνικός διευθυντής Μεγάρου Μουσικής, Νίκος Τσούχλος.

Κρατική Ορχήστρα Αθηνών με το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών θα συνδιοργανώσουν έξι συναυλίες την περίοδο 2012-13, μεταξύ των οποίων, τρεις συναυλίες για νέους και μία συναυλιακή παράσταση της δημοφιλούς όπερας του Βέρντι «Ναμπούκο», στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 200 χρόνια από την γέννηση του Ιταλού συνθέτη.

Πιο αναλυτικά, ο κύκλος «España!», που υλοποιείται σε συνεργασία με την Ισπανική πρεσβεία και το Ινστιτούτο Θερβάντες στην Αθήνα, περιλαμβάνει έργα Ισπανών συνθετών και μουσική εμπνευσμένη από την Ιβηρική Χερσόνησο.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η εναρκτήρια συναυλία του κύκλου στις 11 Οκτωβρίου, το πρόγραμμα της οποίας περιστρέφεται γύρω από τον μύθο του Δον Κιχώτη.

Στον κύκλο «Νέοι Δημιουργοί και Αναδημιουργοί», που συνεχίζεται για δεύτερη χρονιά, εκτός από τη σύμπραξη με νέους σολίστ και αρχιμουσικούς, η ΚΟΑ έχει παραγγείλει και θα ερμηνεύσει τρία σύγχρονα έργα νέων Ελλήνων συνθετών σε πρώτη εκτέλεση.

Η τρίτη συναυλία του κύκλου θα δοθεί τον Μάιο στην Κέρκυρα και στην Αθήνα, σε συνεργασία με το Ιόνιο Πανεπιστήμιο.

Τις δύο πρώτες εβδομάδες του Φεβρουαρίου η ΚΟΑ, σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο, διοργανώνει Γαλλικό Δεκαπενθήμερο, με δύο συμφωνικές συναυλίες και μία συναυλία μουσικής δωματίου. Θα ακουστούν έργα κορυφαίων σύγχρονων Γάλλων συνθετών με τη συνεργασία σημαντικών καλλιτεχνών, μαζί με γνωστά και αγαπημένα έργα της φιλολογίας, όπως η Φανταστική Συμφωνία του Μπερλιόζ και η Συμφωνία «του εκκλησιαστικού οργάνου» του Σαιν-Σανς.

Παράλληλα, την 1η Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί αφιέρωμα στα 70 χρόνια της ΚΟΑ.

Τρεις κορυφαίοι μουσικοί της Ορχήστρας, ο εξάρχων Δημήτρης Σέμσης από τα έγχορδα, ο πρώτος κλαρινετίστας Σπύρος Μουρίκης από τα πνευστά και ο τυμπανίστας Σπύρος Λάμπουρας από τα κρουστά, θα εμφανιστούν ως σολίστ σε ένα εορταστικό πρόγραμμα που περιλαμβάνει και την πρώτη εκτέλεση ενός καινούργιου έργου του «Πρύτανη των Ελλήνων Συνθετών», Θεόδωρου Αντωνίου.

Ταυτόχρονα, θα υπάρχει ειδικό αφιέρωμα για την ημέρα της γυναίκας, όπως και αφιέρωμα στον Ραχμάνινοφ με αφορμή την 70ή επέτειο από τον θάνατο του μεγάλου Ρώσου συνθέτη, πιανίστα και αρχιμουσικού.

Στους φετινούς συνεργάτες της Ορχήστρας, συγκαταλέγονται και απολύτως εξωμουσικοί φορείς, όπως το Ίδρυμα Ευγενίδου και το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο, σε δύο συναυλίες για νέους.

Η ατζέντα των φετινών «Εκτός Έδρας» εμφανίσεων της ΚΟΑ προβλέπει αρκετές συναυλίες εκτός Αθηνών, όπως το Καρπενήσι, η Λαμία, τα Ιωάννινα και αλλού.

Επίσης η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών θα συμμετάσχει για πέμπτη συνεχή χρονιά στο πρόγραμμα «Άγονη Γραμμή Γόνιμη», με συναυλίες συνόλων της στην Ηρακλειά, τα Κουφονήσια, τη Χάλκη και την Αντίπαρο.

Σχεδιάζεται, μάλιστα, και επέκταση του προγράμματος, ώστε να συμπεριλάβει όσο το δυνατόν περισσότερα νησιά.

Στη συνέντευξη τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ορχήστρα, αφού, όπως επεσήμανε η πρόεδρος Συλλόγου Μουσικών της ΚΟΑ, Νέλλη Οικονομίδου, υπάρχουν 15 κενές θέσεις, ενώ έως το τέλος του έτους θα έχουν φτάσει τις 20, λόγω συνταξιοδότησης των μουσικών.

«Οι ορχήστρες παίζουν επιμορφωτικό ρόλο, ιδιαίτερα στους νέους, και δεδομένης της κατάστασης η ανάσα μπορεί να υπάρξει μόνο μέσω του πολιτισμού και της εκπαίδευσης. Απευθύνουμε έκκληση στον υπουργό Πολιτισμού ώστε να καλυφθούν αυτές οι οργανικές θέσεις» σημείωσε η κ. Οικονομίδου.

Στο θέμα των κενών θέσεων αναφέρθηκε και ο κ. Χριστόπουλος, απευθύνοντας, έκκληση στον υπουργό, ο οποίος, ωστόσο, δεν παρευρέθη -παρά τον αρχικό προγραμματισμό- στην παρουσίαση του προγράμματος.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Μάντσεστερ Σίτι- Γουέστ Χαμ 3-1 : Πρωταθλήτρια Αγγλίας η «αρμάδα» του Γκουαρντιόλα

Η Μάντσεστερ Σίτι το πήρε και αυτό! Οι «πολίτες» νίκησαν την Γουέστ Χαμ και κατέκτησαν την Premier League. Η Άρσεναλ αν και επιβλήθηκε με 2-1 της Έβερτον έμεινε 2η και πικραμένη για μία ακόμη σεζόν.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 19 Μαϊου 2024