Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Στην Τεργέστη η έκθεση-αφιέρωμα στο έργο του Άρη Κωνσταντινίδη

Στην Τεργέστη η έκθεση-αφιέρωμα στο έργο του Άρη Κωνσταντινίδη

Μετά το Μιλάνο, παρουσιάζεται στην Τεργέστη ώς τις 27 Σεπτεμβρίου το αφιέρωμα για τη ζωή και το έργο του αρχιτέκτονα Άρη Κωνσταντινίδη. Το αφιέρωμα αφορά έκθεση, που είναι παραγωγή του Dipartimento di Progettazione dell’Architettura (DPA) - Politecnico di Milano και οργανώνεται από την Εστία Ιταλίας του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, την Κοινότητα Ελλήνων Ορθοδόξων Τεργέστης, τον αρχιτέκτονα Δημήτρη Κωνσταντινίδη και τις εκδόσεις Εlecta-Architettura.

Μετά το Μιλάνο, παρουσιάζεται στην Τεργέστη η έκθεση-αφιέρωμα στη ζωή και το έργο του αρχιτέκτονα Άρη Κωνσταντινίδη. Η έκθεση, που φιλοξενείται στους χώρους της Ελληνικής Κοινότητας της Τεργέστης, θα διαρκέσει ώς τις 27 Σεπτεμβρίου.

Πρόκειται για παραγωγή του Dipartimento di Progettazione dell’Architettura (DPA) – Politecnico di Milano και οργανώνεται από την Εστία Ιταλίας του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, την Κοινότητα Ελλήνων Ορθοδόξων Τεργέστης, τον αρχιτέκτονα Δημήτρη Κωνσταντινίδη και τις εκδόσεις Εlecta-Architettura.

Το εκθεσιακό υλικό περιλαμβάνει αρχιτεκτoνικά σχέδια, κείμενα, εκδόσεις, φωτογραφίες, βιβλία, μακέτες και αντικείμενα που συνδέονται με τη ζωή και την επαγγελματική δραστηριότητα του αρχιτέκτονα από το Αρχείο «Άρη Κωνσταντινίδη», τα οποία διέθεσε ο αρχιτέκτονας Δημήτρης Κωνσταντινίδης, γιος του Άρη Κωνσταντινίδη.

Το εκθεσιακό υλικό παρουσιάζεται σε πάνελ και αποτελείται από τέσσερα τμήματα και μία εισαγωγική ενότητα που απεικονίζει μέρος του αρχιτεκτονικού γραφείου του Άρη Κωνσταντινίδη στην Αθήνα επί της Λεωφ. Βασιλίσσης Σοφίας.

Κάθε τμήμα αντιστοιχεί σε μία από τις τέσσερις θεματικές ενότητες: α) Κτίσματα και Πόλη, β) Κτίσματα και Φυσικό Τοπίο, γ) Δημόσια Έργα και δ) Μελέτη για την Ανώνυμη Αρχιτεκτονική με σκίτσα και αποτυπώσεις καθώς και το καλλιτεχνικό φωτογραφικό του έργο.

Η έκθεση πλαισιώνεται από κινηματογραφικά αφιερώματα στον αρχιτέκτονα από το Αρχείο της ΕΡΤ.

Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα της Ελληνικής Πρεσβείας στην Ρώμη, της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Πανεπιστημίου Τεργέστης και την υποστήριξη της Provincia di Trieste, στο πλαίσιο του Προγράμματος διαπολιτισμικού διαλόγου «Γλώσσες και Πολιτισμοί στην Τεργέστη».

Στο πρόγραμμα συμμετέχει η Εστία Ιταλίας του ΕΙΠ μαζί με τους πολιτιστικούς φορείς Associazione Poesia e Solidarietà, το Centro UNESCO της Τεργέστης, τους συλλόγους Esperantista Triestina και Associazione Culturale Friedrich Schiller με σειρά εκδηλώσεων.

Ο Άρης Κωνσταντινίδης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1913 και σπούδασε αρχιτεκτονική στο Πολυτεχνείο του Μονάχου τα χρόνια της αναρρίχησης στην εξουσία του Χίτλερ. Επέστρεψε στην Ελλάδα το ’36 και εργάστηκε ως σχεδιαστής σε διάφορες κρατικές θέσεις, ενώ παράλληλα αφιέρωνε τον ελεύθερο χρόνο του στη μελέτη της ανώνυμης αρχιτεκτονικής και του ελληνικού τοπίου.

Τη δεκαετία του ’50 σημειώθηκαν δυο καθοριστικά για το έργο του γεγονότα: ανέλαβε καθήκοντα ως προϊστάμενος της υπηρεσίας μελετών του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας και ως προϊστάμενος και ειδικός σύμβουλος της υπηρεσίας μελετών του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού. Έτσι, σχεδίασε τα σημαντικότερα δημόσια έργα της μεταπολεμικής περιόδου.

Τη δεκαετία 1957-1967 πραγματοποίησε τα πιο χαρακτηριστικά αρχιτεκτονικά του δημιουργήματα, όπως τα σπίτια στην Ανάβυσσο, στο Παγκράτι και στις Σπέτσες, τα δημόσια ξενοδοχεία (Ξενία στα Μετέωρα, στην Ολυμπία και στην Μύκονο), τα καμαρίνια και τους ξενώνες του Θεάτρου της Επιδαύρου και το Μουσείο Ιωαννίνων.

Μετά τη θητεία του ως καθηγητής στο Πολυτεχνείο της Ζυρίχης (1967-1970) επέστρεψε στην Αθήνα και επικεντρώθηκε στο σχεδιασμό ιδιωτικών κατοικιών και στη δημιουργία κτισμάτων που απεικονίζουν τη σκέψη του.

Αξιοσημείωτο είναι και το φωτογραφικό του έργο, με οικιστικά θέματα μεταφυσικού χαρακτήρα, κατασκευές της υπαίθρου και στοιχεία του φυσικού τοπίου.

Η έκθεση θα παραμείνει ανοιχτή έως τις 27 Σεπτεμβρίου 2012.

Ώρες λειτουργίας: καθημερινά 14.00 – 19.30.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Ρόι Κιν: «Έπινα πάρα πολύ όταν ήμουν στη Γιουνάιτεντ – Ήταν ντροπή»

Ο Ρόι Κιν μίλησε για τη περίοδο που βρισκόταν στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και τις κακές συνήθειες που είχε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024