Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Σε πάρκινγκ στο Λέστερ μπορεί να είναι θαμμένος ο διαβόητος Ριχάρδος ο Γ'

Σε πάρκινγκ στο Λέστερ μπορεί να είναι θαμμένος ο διαβόητος Ριχάρδος ο Γ’

Έμεινε στην ιστορία ως ο σατανικός Βρετανός ηγεμόνας που δεν σταματούσε τίποτα τη δίψα του για εξουσία. Ο λόγος για τον Ριχάρδο τον Γ' (ρόλο που ερμήνευσε και ο Κέβιν Σπέισι στην Επίδαυρο), τον τάφο του οποίου ελπίζουν να βρουν ερευνητές σε πάρκινγκ στο Λέστερ.

Έμεινε στην ιστορία ως ο σατανικός Βρετανός ηγεμόνας που δεν σταματούσε τίποτα τη δίψα του για εξουσία.

Ο λόγος για τον Ριχάρδο τον Γ’ (ρόλο που ερμήνευσε και ο Κέβιν Σπέισι στην Επίδαυρο), τον τάφο του οποίου ελπίζουν να βρουν ερευνητές σε πάρκινγκ στο Λέστερ.

Ο Ριχάρδος ο Γ’ σκοτώθηκε στη μάχη το 1485, μια μάχη που οδήγησε στο τέλος της εμφύλιας διαμάχης που έγινε γνωστή ως «Ο Πόλεμος των Ρόδων».

Οι Τυδώρ, η οικογένεια που τον νίκησε, εξασφάλισαν ότι ο Ριχάρδος ο Γ’ θα μείνει στην ιστορία ως κακός, ικανός να σκοτώσει μέλη της οικογένειάς του και φίλους του, προκειμένου να παραμείνει αγκιστρωμένος στην εξουσία.

Όπως αναφέρει το BBC, ομάδα ερευνητών προσπαθεί εδώ και χρόνια να βρει τον τόπο ταφής του. Μετά τη μάχη του 1485, το πτώμα του εκτέθηκε στο Λέστερ, προκειμένου να δείξουν οι Τυδώρ στους πολίτες ότι ο βασιλιάς ήταν πραγματικά νεκρός.

Ο ιστορικός Τζον Ασντάουν-Χιλ έψαξε σε αρχεία για στοιχεία που θα μπορούσαν να του αποκαλύψουν πού βρίσκεται ο τάφος του Ριχάρδου του Γ’.

«Βρήκα ένα στοιχείο στα οικονομικά αρχεία του Ερρίκου του Ζ’, όπου είχε δώσει λεφτά για να πληρώσει για έναν αλαβάστρινο τάφο για τον Ριχάρδο. Ο τάφος θα κατασκευαζόταν πάνω από τον τόπο ταφής του, στο εκκλησάκι του Γκρέιφριαρς. Αυτό μας έδωσε συγκεκριμένο τόπο (ταφής)» λέει ο ιστορικός.

Το πρόβλημα ήταν ότι το εν λόγω εκκλησάκι είχε κατεδαφιστεί στη διάρκεια της θρησκευτικής μεταρρύθμισης του Ερρίκου του Ζ’ και μια ιστορία αναφέρει ότι τα κόκαλα του Ριχάρδου πετάχτηκαν στο ποτάμι.

Ο ιστορικός ανακάλυψε ότι η φήμη αυτή είχε ξεκινήσει από έναν χαρτογράφο του 17ου αιώνα που είχε και αυτός αναζητήσει τον τάφο του Ριχάρδου του Γ’. Ο Τζον Ασντάουν Χιλ δηλώνει ότι ο χαρτογράφος θεωρούσε ότι η εκκλησία βρισκόταν σε άλλο σημείο.

«Έψαχνε σε λάθος μέρος» λέει. «Πιθανώς να είπε ότι ο τάφος ήταν άδειος, για να καλύψει το γεγονός ότι δεν μπορούσε να τον βρει» τόνισε.

Στη συνέχεια βρήκε δείγμα DNA. Μελετώντας ένα τεράστιο δίκτυο από πιθανούς συγγενείς του Ριχάρδου του Γ’ ανακάλυψε στον Καναδά μια γυναίκα που έχει συγγένεια με τον ηγεμόνα, επομένως, σε περίπτωση που βρεθούν κόκαλα του Ριχάρδου του Γ΄, τότε θα μπορέσουν να αναγνωριστούν.

Γρήγορα το πραγματικό σημείο που βρισκόταν η εκκλησία Γκρέιφριαρς βρέθηκε σε πάρκινγκ στο Λέστερ και ξεκίνησαν οι εργασίες ανασκαφής.

«Τα εμπόδια που μένουν είναι να δούμε εάν υπάρχουν τάφοι στην εκκλησία και αν ναι αν ανάμεσά τους υπάρχει αυτός που θέλουμε» λέει ο Ρίτσαρντ Μπάκλεϊ, αρχαιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Λέστερ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Ολυμπιακός – Μπαρτσελόνα 92-58: Την «έλιωσε» και πάει στη Βαρκελώνη για τον τελικό πρόκρισης!

Ο Ολυμπιακός διέλυσε την Μπαρτσελόνα με 92-58 και η πρόκριση στο Final 4 του Βερολίνου θα κριθεί σε πέμπτο παιχνίδι, που θα γίνει στη Βαρκελώνη στις 8/5

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024