Παρασκευή 03 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Η Μέριλιν και η ποπ κουλτούρα

Η Μέριλιν και η ποπ κουλτούρα

Η Μονρόε δεν ήταν η καλύτερη ηθοποιός που πέρασε από τη μεγάλη οθόνη. Ίσως να μην ήταν καν η πιο σέξι –αν και το να ισχυριστεί κάποιος το αντίθετο ακούγεται ιερόσυλο. Ήταν, όμως, η πιο επιδραστική παρουσία στην ποπ κουλτούρα. Ενώ σήμερα δεκάδες νεαρές στάρλετ προσπαθούν –ανεπιτυχώς- να υιοθετήσουν τα τερτίπια της Μονρόε, η παρουσία της, 50 χρόνια μετά τον θάνατό της, παραμένει ισχυρή σε κάθε κομμάτι της ποπ κουλτούρας.

Η Μονρόε δεν ήταν η καλύτερη ηθοποιός που πέρασε από τη μεγάλη οθόνη. Ίσως να μην ήταν καν η πιο σέξι –αν και το να ισχυριστεί κάποιος το αντίθετο ακούγεται ιερόσυλο. Ήταν, όμως, η πιο επιδραστική παρουσία στην ποπ κουλτούρα.

Ενώ σήμερα δεκάδες νεαρές στάρλετ προσπαθούν –ανεπιτυχώς- να υιοθετήσουν τα τερτίπια της Μονρόε, η παρουσία της, 50 χρόνια μετά τον θάνατό της, παραμένει ισχυρή σε κάθε κομμάτι της ποπ κουλτούρας.

Από τους πίνακες του Άντι Γουόρχολ στις σύγχρονες διαφημίσεις, το όνομα της Μέριλιν εξακολουθεί και πουλάει. Η Μονρόε έπαψε να είναι γυναίκα πολλά χρόνια πριν το θάνατό της. Μετατράπηκε σε σύμβολο, σε εικόνα εκμεταλλεύσιμη.

Παρακάτω ακολουθούν μερικοί από τους τομείς που η Μονρόε έχει αφήσει το σημάδι της.

Διαφήμιση

Από αυτοκίνητα, μέχρι αναψυκτικά, η εικόνα της Μονρόε έχει επιστρατευτεί για τη διαφήμιση δεκάδων προϊόντων. Πολλές φορές δεν χρειάζεται καν η εικόνα της. Σε μια γνωστή διαφήμιση της Absolut, βλέπουμε την εικόνα της βότκας, της οποίας η ετικέτα σηκώνεται (όπως το φόρεμα της Μονρόε στο σταθμό του μετρό στα Επτά Χρόνια Φαγούρα). Αυτό που διαβάζουμε από κάτω; Absolut Marilyn.

Τέχνη

Το πιο γνωστό έργο τέχνης, είναι φυσικά οι πίνακες που δημιούργησε ο Άντι Γουόρχολ ένα μήνα μετά τον θάνατο της διάσημης σταρ το 1962. Το Candle in the wind το έχουμε συνδέσει με την πριγκίπισσα Νταϊάνα. Στην πραγματικότητα οι Έλτον Τζον και Μπέρνι Τάουπιν εμπνεύστηκαν το τραγούδι που συμπεριλήφθηκε στο άλμπουμ του Έλτον Τζον Goodbye Yellow Brick Road (1973) από τη σύντομη ζωή της Μέριλιν. Άλλες μουσικές αναφορές στη Μέριλιν: το τραγούδι των Bon Jovi Captain Crash & the Beauty Queen From Mars κάνει αναφορά στη Μονρόε και τον Τζο Ντι Μάτζιο. Το Jean Genie του Ντέιβιντ Μπάουι αναφέρεται στη Μονρόε, όπως και το Tabloid Junkie του Μάικλ Τζάκσον, το Dance in the Dark της Lady Gaga και το Celluloid Heroes των The Kinks. Και η Λάνα Ντελ Ρέι μιμείται την Μονρόε στο National Anthem Video. Στο σινεμά δε, οι αναφορές στη μεγάλη αυτή σταρ είναι αναρίθμητες. Αρκεί να αναφερθούμε στο φετινό Smash που περιστρέφεται γύρω από τη δημιουργία ενός μιούζικαλ με θέμα τη ζωή της Μέριλιν.

Μόδα

Η Μονρόε άφησε ανεξίτηλο το σημάδι της στη μόδα. Μπορεί να μην θεωρείτο τόσο σικ όσο η Όντρεϊ Χέμπορν, αλλά ενέπνευσε πολλούς οίκους μόδας. Οι Dolce & Gabbana έχουν βγάλει σειρά ρούχων εμπνευσμένων από τη Μέριλιν, το φιλμ Niagara ενέπνευσε τη συλλογή του Μάικλ Μπαστιάν για την Gant, ενώ ο οίκος Σαλβατόρε Φεραγκάμο θα κυκλοφορήσει τα παπούτσια που είχε κάποτε κατασκευάσει για τα πόδια της Μέριλιν.

Κοσμήματα

Μια μεγάλη συλλογή κοσμημάτων (από 60 έως 100 κομμάτια) θα δημοπρατηθεί στα μέσα Οκτωβρίου. Αυτή περιλαμβάνει κοσμήματα που είχε στην κατοχή της η ίδια η Μέριλιν, καθώς και κομμάτια εμπνευσμένα από το στυλ της.

Εκείνη και οι άλλες

Η Μαντόνα, η Σκάρλετ Γιόχανσον, η Μπρίτνεϊ Σππίαρς, η Λίντσει Λόχαν. Είναι μερικές μόνο από τις διάσημες σταρ που έχουν επηρεαστεί από την περσόνα της Μέριλιν με μερικές φορές θετικά –όπως το βίντεο κλιπ της Μαντόνα για το Material Girl που εμπνέεται από το Οι Άνδρες Προτιμούν τις Ξανθές- και άλλες καταστροφικά αποτελέσματα.

Αγγελική Στελλάκη

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Μεντιλίμπαρ: «Δεν έχει τελειώσει τίποτα, έχει γίνει η μισή δουλειά»

Απόλυτα ψύχραιμος ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ μετά τον θρίαμβο του Ολυμπιακού επί της Άστον Βίλα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 03 Μαϊου 2024