Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Οι τελευταίες ημέρες της Μέριλιν

Οι τελευταίες ημέρες της Μέριλιν

Στις 5 Αυγούστου του 1962 το πτώμα της 36χρονης Μέριλιν Μονρόε, βρέθηκε στο σπίτι της, στο Μπρέντγουντ της Καλιφόρνια. Δίπλα της ένα άδειο κουτί υπνωτικών χαπιών. Στα 50 χρόνια που μεσολάβησαν από τον θάνατό της, η λαϊκή φαντασία έμελλε να δημιουργήσει πολλά σενάρια σχετικά με τις συνθήκες του θανάτου της. Όλες οι πιθανές και απίθανες θεωρίες επιστρατεύτηκαν για να εξηγήσουν το τέλος μιας σταρ και τη δημιουργία ενός μύθου.

Στις 5 Αυγούστου του 1962 το πτώμα της 36χρονης Μέριλιν Μονρόε, βρέθηκε στο σπίτι της, στο Μπρέντγουντ της Καλιφόρνια. Δίπλα της ένα άδειο κουτί υπνωτικών χαπιών.

Το προηγούμενο διάστημα η Μονρόε έμενε κλεισμένη στο σπίτι, έχοντας να αντιμετωπίσει άσχημα νέα, καλά νέα και καταναλώνοντας μεγάλες ποσότητες χημικών ουσιών.

Τα καλά νέα ήταν ότι η καριέρα της βρισκόταν και πάλι –μετά από πολλά προβλήματα- σε καλή στιγμή: η Μονρόε είχε μόλις υπογράψει συμβόλαιο με την 20th Century Fox για το γύρισμα δύο ταινιών. Από την άλλη, η ίδια η σταρ δεν βρισκόταν σε καθόλου καλή στιγμή. Πάλευε όλο και περισσότερο με την κατάθλιψη, έχοντας φτάσει στα όρια της απόγνωσης.

Στα 50 χρόνια που μεσολάβησαν από τον θάνατό της, η λαϊκή φαντασία έμελλε να δημιουργήσει πολλά σενάρια σχετικά με τις συνθήκες του θανάτου της. Όλες οι πιθανές και απίθανες θεωρίες επιστρατεύτηκαν για να εξηγήσουν το τέλος μιας σταρ και τη δημιουργία ενός μύθου.

Η αντίστροφη μέτρηση φαίνεται ότι ξεκίνησε στα τέλη Ιουλίου, όταν η Μέριλιν πήγε στο Καλ Νέβα Λοτζ στη λίμνη Ταχόε, στέκι μαφιόζων και διασήμων (ιδίως του Φρανκ Σινάτρα και της παρέας του). Ήταν με τον Σινάτρα, άλλωστε, που η Μονρόε πέρασε εκείνο το Σαββατοκύριακο, καθώς και με άλλα μέλη του διάσημου Rat-pack: τον Ντιν Μάρτιν, τον Σαμ Ντέιβις Τζούνιορ, τον Πήτερ και την Κατ Κένεντι Λόφορντ. Και τον τζαζίστα Μπάντι Γκρέκο.

Νωρίτερα, είχε απορρίψει πρόσκληση του Ρόμπερτ Κένεντι -με τον οποίο φημολογείτο ότι διατηρούσε σχέσεις, όπως και με τον αδελφό του, πρόεδρο Τζον Κένεντι- σε πάρτι με το μυστηριώδες σημείωμα: «Κύριε γενικέ εισαγγελέα. Θα με χαροποιούσε ιδιαίτερα να κάνω αποδεκτή την πρόσκλησή σας. Δυστυχώς, έχω εμπλακεί σε μια πορεία ελευθερίας, διαμαρτυρόμενη για την απώλεια των δικαιωμάτων των μειονοτήτων των λίγων εκείνων προσγειωμένων σταρ που απομένουν. Τελικά, το μόνο που ζητήσαμε ήταν το δικαίωμα να σπινθηροβολούμε».

Η Κατ Λόφορντ δέχθηκε να κάνουν εκείνο το ταξίδι στο Καλ Νέβα Λοτζ, μόνο εάν η Μέριλιν ερχόταν μαζί. Αυτός που ανυπομονούσε πραγματικά να τη δει φαίνεται ότι ήταν ο Φρανκ Σινάτρα, με τον οποίο φημολογείται ότι η Μονρόε είχε μια σύντομη σχέση. Ο Σινάτρα γνώριζε για τα προβλήματα που αντιμετώπιζε η διάσημη σταρ και φαίνεται ότι ήθελε να τη βοηθήσει.

Αντί, όμως, για σανίδα σωτηρίας, το τελευταίο Σαββατοκύριακο της Μέριλιν ήταν αυτό που την έσπρωξε πιο βαθιά στην απελπισία.

Για σχεδόν 50 χρόνια όλοι τήρησαν τους κανόνες της «Omerta», αποσιωπώντας τις λεπτομέρειες του ταξιδιού τους.

Πρόσφατα, ο Μπάντι Γκρέκο μίλησε στην εφημερίδα Daily Mail για τα γεγονότα εκείνου του Σαββατοκύριακου, του τελευταίου της ζωής της διάσημης ηθοποιού.

Η γυναίκα που θεωρείτο το απόλυτο σύμβολο του σεξ δεν ήταν σε καλή ψυχολογική κατάσταση: πολλοί κατηγορούσαν γι’ αυτό τον Τζον και τον Μπομπ Κένεντι.

«Η Μέριλιν ήταν συντετριμμένη και πληγωμένη: θεωρούσε ότι οι Κένεντι την πετούσαν ο ένας στον άλλο σαν ένα κομμάτι κρέας» θυμάται ο Ρούπερτ Άλαν, υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων της ηθοποιού.

Η Μονρόε πίστευε ότι ο Μπόμπι Κένεντι θα άφηνε τη σύζυγό του για εκείνη, κάτι που όσοι τον γνώριζαν επέμεναν ότι δεν υπήρχε περίπτωση να κάνει.

Η Μέριλιν θύμωσε. Είπε σε έναν πρώην εραστή της ότι εάν ο Μπόμπι Κένεντι δεν αποφασίσει σύντομα, θα δώσει συνέντευξη Τύπου όπου θα λέει όλη την αλήθεια για τις σχέσεις της με τα αδέλφια Κένεντι.

Οι δύο πολιτικοί δεν θα την άφηναν να τους καταστρέψει την καριέρα: πολλοί είναι αυτοί που θεωρούν ότι ζήτησαν από τον Φρανκ Σινάτρα να την καλέσει στο Καλ Νέβα Λοτζ για να την πείσει να μη μιλήσει για τη σχέση της μαζί τους.

«Όταν έφτασε το Σάββατο, δεν θα πίστευες ποτέ ότι είχε έστω και ένα πρόβλημα στη ζωή της» θυμάται ο τζαζίστας Μπόμπι Γκρέκο.

Το ίδιο βράδυ, μια πιο σκοτεινή εικόνα της Μέριλιν άρχισε να αναδύεται. Ο Γκρέκο έδινε μια συναυλία, όταν ξαφνικά όσοι βρίσκονταν στο χώρο σώπασαν. «Λες και κάποιος είχε σβήσει τον ήχο. Κοίταξα τον Φρανκ. Μπορούσα να καταλάβω ότι ήταν έξαλλος, τα μάτια του δυο μπλε παγάκια».

Ο λόγος ήταν η Μονρόε. Είχε εμφανιστεί μεθυσμένη. «Τι στο διάολο κοιτάνε όλοι;» φώναξε η ηθοποιός.

Ο Σινάτρα φοβήθηκε ότι η Μέριλιν –που φαινόταν να βρίσκεται υπό την επήρεια ναρκωτικών- θα πέθαινε στο Καλ Νέβα Λοτζ. Κάτι τέτοιο θα προκαλούσε τεράστιο σκάνδαλο «Πάρτε την από δω» φέρεται να είπε ο Σινάτρα.

Μία εκδοχή αναφέρει ότι όντως η Μέριλιν επέστρεψε σπίτι της στο Μπρέντγουντ εκείνο το βράδυ.

Μία άλλη θέλει τα γεγονότα να κύλησαν κάπως διαφορετικά: Το βράδυ εκείνο ο Φρανκ Σινάτρα και ο μαφιόζος Σαμ Τζιανκάνα φαίνεται πως επισκέφθηκαν το δωμάτιο της Μέριλιν Μονρόε.

Ορισμένοι ισχυρίζονται πως ο Σαμ Τζιανκάνα και ο Φρανκ Σινάτρα «πότισαν» ουσίες τη Μέριλιν και επέτρεψαν τον βιασμό της από τον Τζιανκάνα και άλλους παρευρισκομένους.

Είχαν μάλιστα αναθέσει σε κάποιον να φωτογραφίσει τα τεκταινόμενα, σε περίπτωση που χρειαζόταν να εκβιάσουν την διάσημη σταρ.

Το φιλμ έδωσε ο Σινάτρα στον φωτογράφο Μπίλι Μπλούμφιλντ, ο οποίος όταν το εμφάνισε σοκαρίστηκε με τις εικόνες που αντίκρισε μέσα στον σκοτεινό θάλαμο.

Μία εβδομάδα μετά, το είδωλο της μεγάλης οθόνης ήταν νεκρή.

Ένας από τους τελευταίους που φέρεται να την είδε ήταν ο Πήτερ Λόφορντ, ο οποίος την θεωρούσε ως ένα «χαμένο παιδί».

Τα γεγονότα της 4ης Αυγούστου είναι δύσκολο να αποκωδικοποιηθούν.
Δεκάδες άνθρωποι φέρεται ή δηλώνουν πως επισκέφθηκαν το μπανγκαλόου όπου έμενε η Μονρόε. Ανάμεσα τους ο Μπόμπι Κένεντι, ο Σαμ Τζιανκάνα και άνθρωποι του FBI. Γύρω στα μεσάνυχτα η οικονόμος της είδε φως κάτω από την πόρτα. Δηλώνει ότι χτύπησε για να δει αν όλα είναι καλά και όταν δεν έλαβε απάντηση, κάλεσε τον ψυχοθεραπευτή της Μέριλιν, Ραλφ Γκρίνσον.

Εκείνος τη βρήκε νεκρή στο κρεβάτι της.

Η επίσημη αιτιολογία κάνει λόγο για «πιθανή αυτοκτονία». Ωστόσο, η νεκροψία που έγινε ήταν πρόχειρη και πολλά στοιχεία εξαφανίστηκαν στην πορεία.

Αυτό οδήγησε σε ένα όργιο φημών: το γεγονός ότι η ηθοποιός ήταν γυμνή, το ασθενοφόρο που ήταν σταθμευμένο έξω από το σπίτι της το βράδυ του Σαββάτου -ώρες πριν βρεθεί νεκρή-, το ελικόπτερο που φέρεται να πετούσε πάνω από το σπίτι της, οι φωνές που ακούγονταν από το διαμέρισμά της, η μυστηριώδης γυναικεία φωνή που έλεγε -τουλάχιστον σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν οι γείτονες-: «Δολοφόνοι! Είσαστε δολοφόνοι! Είστε ικανοποιημένοι τώρα που πέθανε;», όλα αυτά «έχτισαν» το μυστήριο του θανάτου της και οδήγησαν σε θεωρίες συνωμοσίας που ήθελαν κυβερνητικούς αξιωματούχους να τη «βγάζουν από τη μέση» εξαιτίας των όσων φέρεται να γνώριζε για την οικογένεια Κένεντι.

Πολλοί είναι εκείνοι που απορρίπτουν την εκδοχή της αυτοκτονίας, λέγοντας ότι την προηγούμενη ημέρα η Μέριλιν είχε αγοράσει μια συρταριέρα. Αυτή η απλή αγορά φαίνεται να υποδεικνύει για πολλούς, ότι για τη διάσημη σταρ η ζωή συνεχιζόταν κανονικά.

Το μυστήριο που καλύπτει τον θάνατό της αναμένεται να μείνει μυστήριο, καθώς αποτελεί μέρος του μύθου της.

Σύμφωνα με τους New York Times, ο αριθμός των αυτοκτονιών στη Νέα Υόρκη μία εβδομάδα μετά τον θάνατο της έφτασε τις 12 σε μία ημέρα. Ένας αυτόχειρας άφησε σημείωμα λέγοντας: «Εάν το πιο υπέροχο, όμορφο πράγμα στον κόσμο δεν είχε λόγο να ζήσει, τότε ούτε εγώ έχω».

Εκείνη, πάντως, φαίνεται ότι κατάφερε αυτό που επιδίωκε: το δικαίωμα να σπινθηροβολεί αιώνια, αποτελώντας κομμάτι του πάνθεoν των μεγάλων μύθων.

Αγγελική Στελλάκη

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Μιλγουόκι Μπακς: Τα δεδομένα για Αντετοκούνμπο και Λίλαρντ ενόψει του Game 6 (pic)

Τι συμβαίνει με την κατάσταση της υγείας των Γιάννη Αντετοκούνμπο και Ντέιμιαν Λίλαρντ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024