Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o

Από τη Νόρμα Τζιν στη Μέριλιν

Η Μέριλιν Μονρόε δεν ήταν πάντα Μέριλιν. Ούτε καν Μονρόε. Ωστόσο, η μετατροπή της σε εκρηκτικό θηλυκό του παγκόσμιου σινεμά χρειάστηκε χρόνο. Η τραυματισμένη Νόρμα Τζιν έγινε σύμβολο του σεξ και θρύλος μέσα σε μόλις 36 χρόνια ζωής.

Η Μέριλιν Μονρόε δεν ήταν πάντα Μέριλιν. Ούτε καν Μονρόε. Γεννήθηκε Νόρμα Τζιν Μόρτενσον –αλλά βαφτίστηκε Νόρμα Τζιν Μπέικερ- την 1η Ιουνίου του 1926 σε μαιευτήριο του Λος Άντζελες.

Η μητέρα της Γκλάντις Μπέικερ εργαζόταν σε γραφείο μοντάζ στο Χόλιγουντ. Ο πατέρας της –ο οποίος αναφέρεται στο πιστοποιητικό γέννησης ως Μάρτιν Έντουαρντ Μόρτενσεν- εξαφανίστηκε πριν ακόμα γεννηθεί.

Το ποιος ήταν ο πατέρας της δεν είναι, πάντως, σίγουρο. Η Γκλάντις ήταν παντρεμένη με έναν Μόρτενσεν, αλλά είχε χωρίσει.

Πολλοί βιογράφοι εκτιμούν ότι η Γκλάντις είχε πει ψέματα για την πατρότητα της Μέριλιν, προκειμένου να αποφύγει το κοινωνικό στίγμα, καθώς είχε και έναν εραστή που εγκατέλειψε όταν εκείνος είχε αρνηθεί να την παντρευτεί.

Η ίδια η Μονρόε αρνείτο σε όλη τη διάρκεια της ζωής της ότι πατέρας της ήταν ο Μόρτενσεν (η διαφορά με το έψιλον και το όμικρον στο επίθετο είχε δώσει κι αυτή τροφή για σχόλια). Έλεγε ότι η μητέρα της τής είχε δείξει τη φωτογραφία ενός άνδρα που ονομαζόταν Τσαρλς Στάνλεϊ Γκίφορντ.

Η Μέριλιν υποστήριζε ότι ο άνδρας αυτός είχε λεπτό μουστάκι και της θύμιζε τον Κλαρκ Γκέιμπλ. Της άρεσε να σκέφτεται ότι στην πραγματικότητα ο Γκέιμπλ ήταν ο πατέρας της. Όταν πέθανε η Μέριλιν έκλαιγε επί δύο ημέρες.

Πολύ σύντομα μετά τη γέννησή της, η μητέρα της έδωσε τη Νόρμα Τζιν σε ανάδοχη οικογένεια.

Σε ηλικία επτά ετών συνέβη ένα τραυματικό περιστατικό: η Γκλάντις πήγε στο σπίτι των Άλμπερτ και Άιντα Μπόλεντερ, όπου φιλοξενείτο η Νόρμα Τζιν και απαίτησε να πάρει πίσω τη μικρή. Η Άιντα τής το αρνήθηκε και η Γκλάντις άρπαξε το κοριτσάκι και το κλείδωσε στο σπίτι. Λίγο αργότερα βγήκε κρατώντας μια τσάντα στον ώμο, όπου είχε παραχώσει τη Νόρμα Τζιν. Η Άιντα της επιτέθηκε και η τσάντα σκίστηκε. Η ανάδοχη μητέρα του κοριτσιού έσπευσε να την πάρει πίσω στο σπίτι. Όχι όμως για πολύ.

Αργότερα, η Γκλάντις ξαναπήρε τη μικρή να μείνει μαζί της. Ωστόσο, εξαιτίας των προβλημάτων ψυχικής υγείας που αντιμετώπιζε η μητέρα της –νοσηλεύτηκε πολλές φορές σε ψυχιατρικά ιδρύματα, η Νόρμα Τζιν πέρασε την παιδική της ηλικία σε διάφορες ανάδοχες οικογένειες.

Κηδεμόνας της έγινε η Γκρέις, φίλη της μητέρας της. Ήταν η Γκρέις εκείνη που είπε για πρώτη φορά στη Νόρμα Τζιν ότι θα γινόταν σταρ του σινεμά. Θαυμάστρια της Τζιν Χάρλοου, η Γκρέις άφηνε τη μικρή Νόρμα Τζιν να μακιγιάρεται και να φτιάχνει τα μαλλιά της. Πήγαιναν μαζί σινεμά και κάπως έτσι η Νόρμα Τζιν είχε την πρώτη της επαφή με τον μαγικό κόσμο της μεγάλης οθόνης.

Όταν ήταν εννέα ετών, η Γκρέις παντρεύτηκε και έβαλε τη Νόρμα Τζιν σε ορφανοτροφείο. Αργότερα επέστρεψε στο σπίτι της Γκρέις, αλλά φήμες λένε ότι ο σύζυγός της προσπάθησε να εκμεταλλευτεί σεξουαλικά τη Νόρμα Τζιν, με αποτέλεσμα εκείνη να μετακομίσει σε άλλη οικογένεια (όπου και εκεί φημολογείται ότι δέχθηκε ξανά σεξουαλική επίθεση).

Η ίδια συνήθιζε να λέει ότι μία από τις καλύτερες στιγμές της παιδικής της ηλικίας ήταν το διάστημα που έζησε με τη θεία της Αν Λόουερ, την οποία φώναζε με τρυφερότητα «θεία Άννα». Ωστόσο, εξαιτίας των προβλημάτων υγείας που αντιμετώπιζε η Λόουερ, η Νόρμα Τζιν αναγκάστηκε σύντομα να επιστρέψει στο σπίτι της Γκρέις.

Σε ηλικία 16 ετών εγκαταλείπει το σχολείο για να παντρευτεί τον νεαρό Τζέιμς Ντόχερτι. Τότε αλλάζει το όνομα της σε Νόρμα Τζιν Ντόχερτι.

Το 1943, στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ο Τζιμ αποφασίζει να καταταγεί στους Πεζοναύτες και στη συνέχεια στέλνεται σε βάση στον Ειρηνικό Ωκεανό.

Στη διάρκεια της απουσίας του, η Μέριλιν εργάστηκε σε εργοστάσιο πυρομαχικών. Το πρώτο βήμα προς τη δημοσιότητα το έκανε το 1944. Ο φωτογράφος του στρατού Ντέιβιντ Κόνοβερ έβγαζε φωτογραφίες όμορφων κοριτσιών για εμψύχωση των στρατιωτών. Γρήγορα πρόσεξε τη Νόρμα Τζιν. Την προέτρεψε να εργαστεί ως μοντέλο. Το γραφείο μοντέλων, βλέποντας τα καστανά μαλλιά, της την προέτρεψε να τα βάψει, λέγοντας της ότι χρειάζονται μοντέλα με πιο ανοιχτό χρώμα μαλλιών.

Το πρώτο βήμα για τη μετατροπή της Νόρμα Τζιν σε Μέριλιν είχε ήδη γίνει.

Η Νόρμα Τζιν έγινε ένα από τα πια επιτυχημένα μοντέλα του γραφείου Blue Book και εμφανίστηκε σε δεκάδες εξώφυλλα περιοδικών. Τότε χρησιμοποιούσε το όνομα Τζιν Νόρμαν και Μόνα Μονρόε.
Σύντομα, ο Μπεν Λάιον, στέλεχος της 20th Century Fox την πρόσεξε και κανόνισε ένα δοκιμαστικό.

Εντυπωσιασμένος δήλωσε: «Βλέπουμε την Τζιν Χάρλοου ξανά από την αρχή». Τής προσφέρθηκε ένα εξαμηνιαίο συμβόλαιο με μισθό 125 δολαρίων την εβδομάδα. Ωστόσο, στον Λάιον δεν άρεσε το όνομα Νόρμα Τζιν.

Η Μέριλιν ήθελε να τη φωνάζουν Τζιν Αντέρ. Ο Λάιον επέλεξε το Κάρολ Λιντ για καλλιτεχνικό ψευδώνυμο. Σύντομα κατάλαβε ότι ούτε αυτό ήταν κατάλληλο. Η Νόρμα Τζιν αποφάσισε να υιοθετήσει το όνομα της μητέρας της Μονρόε. Αρκετές επιλογές εξετάστηκαν, από το Νόρμα Τζιν Μονρόε, στο Νόρμα Μονρόε, στο Τζιν Μονρόε.

Ωστόσο, επειδή ο Λάιον θεωρούσε ότι η Νόρμα Τζιν του θύμιζε την Μέριλιν Μίλερ, αποφάσισε να της προτείνει το όνομα Μέριλιν Μονρόε. Αυτό στην αρχή δεν άρεσε στην ίδια τη Μονρόε, αλλά ο Λάιον την έπεισε, λέγοντάς της ότι το όνομα ακούγεται σέξι και θα ήταν τυχερό εξαιτίας των δύο Μ.

Επισήμως, πήρε το όνομα Μέριλιν Μονρόε το 1956, εάν και ήδη από το 1946 ήταν γνωστή με αυτό το ψευδώνυμο.

Όταν παντρεύτηκε τον συγγραφέα Άρθουρ Μίλερ της άρεσε να την φωνάζουν Μέριλιν Μονρόε Μίλερ και συχνά υπέγραφε ως ΜΜΜ.

Η μετατροπή της σε σύμβολο του σεξ είχε ήδη ολοκληρωθεί. Η Μέριλιν Μονρόε ήταν έτοιμη να κατακτήσει τη μεγάλη οθόνη.

Αγγελική Στελλάκη

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

«Μονόδρομος» το VAR και στο μπάσκετ – Εφαρμογή στο τελευταίο κρίσιμο δίλεπτο και για όλες τις αποφάσεις

Μια είναι η λύση για να μπει τέλος σε «εμετικές» διαιτησίες, όπως αυτή που είδαμε στο Ολυμπιακός - Μπαρτσελόνα το βράδυ της Τρίτης

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024