Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πέθανε, στα 91, ο συγγραφέας επιστημονικής φαντασίας Ρέι Μπράντμπερι

Πέθανε, στα 91, ο συγγραφέας επιστημονικής φαντασίας Ρέι Μπράντμπερι

Ο συγγραφέας Ρέι Μπράντμπερι, γνωστός από κλασικά έργα επιστημονικής φαντασίας όπως το Φάρεναϊτ 451 και Τα Χρονικά του Άρη, πέθανε στο Λος Άντζελες σε ηλικία 91 ετών, ανακοίνωσε η κόρη του Αλεξάνδρα.

Ο συγγραφέας Ρέι Μπράντμπερι, γνωστός από κλασικά έργα επιστημονικής φαντασίας όπως τα Φάρεναϊτ 451 και Τα Χρονικά του Άρη, πέθανε στο Λος Άντζελες σε ηλικία 91 ετών, ανακοίνωσε η κόρη του Αλεξάνδρα.

Ο Μπράντμπερι ήταν περισσότερο γνωστός για τα προφητικά του βιβλία φαντασίας, ήταν όμως ένας πολυπράγμων συγγραφέας με ρεπερτόριο που εκτείνεται από τα βιβλία τρόμου μέχρι την αντιρατσιστική λογοτεχνία.

Το γνωστότερο ίσως έργο του ήταν το Φάρεναϊτ 451, η περιγραφή μιας φουτουριστικής δυστοπίας στην οποία οι πολίτες χάνουν το χρόνο τους με ανούσιες απολαύσεις, μακριά από το μέτωπο του πυρηνικού πολέμου, ενώ η πυροσβεστική υπηρεσία έχει ως βασική αποστολή το κάψιμο κάθε βιβλίου (οι 451 βαθμοί Φάρεναϊτ, ή 232 βαθμοί Κελσίου, υποτίθεται ότι είναι η θερμοκρασία στην οποία καίγεται το χαρτί).

Το μυθιστόρημα έγινε ευρύτερα γνωστό όταν μεταφέρθηκε στο σινεμά από τον Φρανσουά Τρυφώ το 1966.

Ο Μπράντμπερι υποστήριζε ότι μάλιστα το Φάρεναϊτ 451 ήταν το μόνο του βιβλίο στο χώρο της επιστημονικής φαντασίας, επιμένοντας ότι ο κύριος όγκος του έργου του ήταν κυρίως «φαντασία» (fantasy).

Το κάψιμο των βιβλίων φαίνεται ότι ήταν μια ψυχροπολεμική εμμονή για τον Μπράντμπερι, καθώς πρωτοεμφανίστηκε στο βιβλίο του Τα Χρονικά του Άρη, μια σπονδυλωτή ιστορία που σχολιάζει τη ζωή στη Γη περιγράφοντας πώς οι γήινοι άποικοι κατέστρεψαν έναν ειδυλλιακό πολιτισμό στον Άρη. Το βιβλίο μεταφράστηκε σε 30 γλώσσες και έγινε τηλεοπτική σειρά.

Ο Μπράντμπερι είχε επίσης γράψει το σενάριο για την ταινία Μόμπι Ντικ που γύρισε ο Τζον Χιούστον το 1956, καθώς και για την τηλεοπτική σειρά Η Ζώνη του Λυκόφωτος.

Τα τελευταία χρόνια ο Μπράντμπερι χρησιμοποιούσε αναπηρική καρέκλα λόγω εγκεφαλικού επεισοδίου, παρέμενε όμως δραστήριος και εμφανιζόταν τακτικά σε λογοτεχνικές εκδηλώσεις στο Λος Άντζελες.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press

Sports in

Βόμβα από Βόλο και Μπέο: «Ο Καρυπίδης πήρε τηλέφωνο τον Μπερτόγλιο, η δικαιοσύνη έχει πλέον τον λόγο»!

Με ανακοίνωση του ο Βόλος κατήγγειλε παρέμβαση του ιδιοκτήτη του Άρη Θόδωρου Καρυπίδη επικοινωνώντας τηλεφωνικά με τον Μπερτόγλιο και τονίζοντας πως «το περιεχόμενο της συζήτησης και η αιτία του τηλεφωνήματος προφανώς και είναι γνωστό σε όλους»!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024