Κυριακή 12 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Στην ταινία «Ιταλία: Αγάπα την ή παράτα την» το βραβείο κοινού στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ

Στην ταινία «Ιταλία: Αγάπα την ή παράτα την» το βραβείο κοινού στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ

Στην ταινία «Ιταλία: Αγάπα την ή παράτα την» απονεμήθηκε το βραβείο κοινού για ξένη ταινία του 14ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ. Η ταινία παρακολουθεί ένα ζευγάρι Ιταλών που σκέφτονται εάν θα πρέπει να εγκαταλείψουν τη χώρα τους. Όσον αφορά το βραβείο κοινού σε ελληνική ταινία αυτό απονέμεται στο ντοκιμαντέρ Encardia, η πέτρα που χορεύει/Encardia, the Dancing Stone σε σκηνοθεσία Άγγελου Κοβότσου.

Στην ταινία «Ιταλία: Αγάπα την ή παράτα την» απονεμήθηκε το βραβείο κοινού για ξένη ταινία του 14ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ. Η ταινία παρακολουθεί ένα ζευγάρι Ιταλών που σκέφτονται εάν θα πρέπει να εγκαταλείψουν τη χώρα τους. Επιχειρούν ένα ταξίδι στην Ιταλία με ένα μικρό Φίατ 500άρι, προκειμένου να ανακαλύψουν τα καλά και τα στραβά της χώρας τους.

Η υπόθεση αγγίζει αρκετά και τους Έλληνες (καθώς τα προβλήματα που εξετάζει η ταινία αφορούν και την Ελλάδα) και αυτός, μαζί με τη χαριτωμένη δομή της, φαίνεται πως είναι ο λόγος της βράβευσής της. Η σκηνοθεσία είναι των Γκούσταβ Χόφερ και Λούκα Ραγκάτσι.

Όσον αφορά το βραβείο κοινού σε ελληνική ταινία αυτό απονέμεται στο ντοκιμαντέρ Encardia, η πέτρα που χορεύει / Encardia, the Dancing Stone σε σκηνοθεσία Άγγελου Κοβότσο.

Στην κατηγορία κάτω των 45 λεπτών τα βραβεία απονέμονται: Για ελληνική παραγωγή στην ταινία Ο τυφλός ψαράς / The Blind Fisherman σε σκηνοθεσία Στρατή Βογιατζή και Θέκλας Μαλάμου

Για ξένη παραγωγή στην ταινία ORA (Καναδάς) σε σκηνοθεσία Φιλίπ Μπεϊλόκ

Η φετινή Κριτική Επιτροπή της FIPRESCI απονέμει βραβείο για ελληνική παραγωγή στην ταινία Σαγιόμι / Sayome σε σκηνοθεσία Νίκου Νταγιαντά, αναφέροντας ότι πρόκειται για «μια ευαίσθητη και ευφυής μαρτυρία για ένα από τα πιο σύγχρονα και σοβαρά θέματα που αφορούν στη μοντέρνα Ελλάδα: τη μετανάστευση.

Χτίζοντας γέφυρες ανάμεσα σε δυο κουλτούρες που φαίνονται πολύ μακριά η μία από την άλλη, η ταινία απεικονίζει τη ζωή μιας εξαιρετικής γυναίκας. Η κριτική επιτροπή εντυπωσιάστηκε από τον βαθύ σεβασμό και το θαυμασμό που επέδειξε ο ταλαντούχος αυτός σκηνοθέτης».

Για ξένη παραγωγή στην ταινία Canicula (Μεξικό) σε σκηνοθεσία Χοσέ Άλβαρες, τονίζοντας ότι πρόκειται για «μια ποιητική και κινηματογραφική αποτύπωση μιας περιθωριοποιημένης κουλτούρας. Διεισδύοντας στην καθημερινή ζωή του λαού Τοτόνακ μέσα από κοντινά πλάνα και ήχους, και με αξιοθαύμαστη αφηγηματική εγκράτεια, η ταινία εκθέτει τις συνηθισμένες και λιγότερο συνηθισμένες πτυχές αυτού του αρχαίου πολιτισμού».

Το βραβείο τηλεοπτικής προβολής της ΕΡΤ3 σε ντοκιμαντέρ της ενότητας «Κοινωνία και Περιβάλλον» απονέμεται εξ ημισείας στις ταινίες Απαλλοτρίωση / Expropriation του Μάνου Παπαδάκη και Μια χούφτα γενναίοι άνθρωποι / A Few Brave People (Τουρκία) της Ριγιά Αρζού Κοκσάλ.

To βραβείο συνοδεύεται από έπαθλο 1.500 ευρώ για καθεμιά ταινία.

Το βραβείο «Doc on Air» της ΕΡΤ αφορά στο καλύτερο project του Pitching Forum του Eυρωπαϊκού Δικτύου Ντοκιμαντέρ EDN και αντιστοιχεί σε χρηματικό έπαθλο 7.000 ευρώ.

Το βραβείο απονέμεται έπειτα από απόφαση κριτικής επιτροπής που απαρτίζεται από τους tutors, οι οποίοι παρακολουθούν τις προτάσεις ντοκιμαντέρ στο Pitching Forum του Docs in Thessaloniki του EDN.

Το βραβείο απονέμεται φέτος στο project My Journey to Meet You (Ιταλία), σε σκηνοθεσία Marco Simon Puccioni και παραγωγή Simone Catania, Indyca.

Η φετινή Κριτική Επιτροπή για το βραβείο της Διεθνούς Αμνηστίας που απονέμεται σε ταινία της ενότητας «Ανθρώπινα Δικαιώματα» απονέμει βραβείο στο ντοκιμαντέρ Αυτό δεν είναι μια ταινία / This Is Not A Film (Ιράν) σε σκηνοθεσία των Τζαφάρ Παναχί και Μοτζτάμπα Μιρταχμάς.

Το βραβείο της WWF απονέμεται στην ταινία Ζήτω οι αντίποδες / Vivan las Antipodas! (Γερμανία-Ολλανδία-Αργεντινή-Χιλή) σε σκηνοθεσία Βίκτορ Κοσακόφσκι.

Αγγελική Στελλάκη

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Νότιγχαμ Φόρεστ – Τσέλσι 2-3: Νίκη των «μπλε», έχουν σωθεί ουσιαστικά οι γηπεδούχοι

Η Τσέλσι νίκησε με ανατροπή στην ανατροπή 3-2 τη Νότιγχαμ που ουσιαστικά έχει εξασφαλίσει την παραμονή της μετά την ήττα της Λούτον.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 12 Μαϊου 2024