Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Το φιλί του Πούτιν» και άλλες ταινίες από τη Δανία στη  Θεσσαλονίκη

«Το φιλί του Πούτιν» και άλλες ταινίες από τη Δανία στη Θεσσαλονίκη

Ταινίες από τη Δανία αλλά και από το αφιέρωμα στον Εγιάλ Σιβάν προβάλλονται μεταξύ άλλων σήμερα, Τετάρτη, στις αίθουσες του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, ενώ οι ταινίες θα ταξιδέψουν μετά τη λήξη του στην περιφέρεια. Ταλαντούχοι δημιουργοί, οι Δανοί ντοκιμαντερίστες καλύπτουν ευρύ θεματικό φάσμα, από τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη μετανάστευση έως την οικολογία και την οικονομική, πολιτική και κοινωνική αδικία.

Ταινίες από τη Δανία αλλά και από το αφιέρωμα στον Εγιάλ Σιβάν προβάλλονται μεταξύ άλλων σήμερα, Τετάρτη, στις αίθουσες του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, ενώ οι ταινίες θα ταξιδέψουν μετά τη λήξη του στην περιφέρεια.

Με αφορμή την προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ που αναλαμβάνει για το πρώτο εξάμηνο του έτους 2012 η χώρα της Δανίας, το Φεστιβάλ τιμά τα δανέζικα ντοκιμαντέρ που εδώ και δεκαετίες, επικρατούν έτσι και αλλιώς στην ευρωπαϊκή κινηματογραφική παραγωγή.

Ταλαντούχοι δημιουργοί, οι Δανοί ντοκιμαντερίστες καλύπτουν ευρύ θεματικό φάσμα, από τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη μετανάστευση έως την οικολογία και την οικονομική, πολιτική, και κοινωνική αδικία. Από την έντονη πολιτική χροιά της «Μισής επανάστασης» και του «Φιλιού του Πούτιν», έως το εντυπωσιακό ιστορικό ντοκουμέντο «Λιμάνι της ελπίδας» και την πρωτότυπη καταγγελία του «Πρέσβη», εστιάζοντας σε συναρπαστικές ανθρώπινες ιστορίες (Επάγγελμα: χορευτής, Ερωτομανής, Οι νταντάδες, Η υπόθεση σαμουράι, Τη νύχτα πετάω), αλλά και στρέφοντας τη ματιά σε τρυφερές «παιδικές» ιστορίες (Αδέλφια ό,τι κι αν συμβεί), τα δανέζικα ντοκιμαντέρ αποδεικνύουν πως η αξία τους δεν είναι τυχαία.

Στο πλαίσιο του αφιερώματος στο ντοκιμαντέρ από τη Δανία προβάλλονται σήμερα:

  • Το φιλί του Πούτιν, της Λίσε Μπιρκ Πέντερσεν (Προβάλλεται στις 15:45 στο Ολύμπιον)

Μια εκ των έσω ματιά στον πυρήνα της ρωσικής δημοκρατίας του νέου «πουτινικού» τύπου. Η 19χρονη Μάσα, εκπρόσωπος της πολιτικής νεολαίας Νάσι, που υποστηρίζει το υπάρχον πολιτικό σύστημα, οφείλει επίσης να εμποδίζει την αντιπολίτευση να διαδώσει τις θέσεις της στους πολίτες. Όταν τίθεται θέμα εκλογής της, η Μάσα αρχίζει να αμφισβητεί για πρώτη φορά το ρόλο της στη Νάσι.

  • Ο Πρέσβης, του Μαντς Μπρύγκερ (Προβάλλεται στις 20:30 στο Ολύμπιον)

Ένας Ευρωπαίος αγοράζει έναν τίτλο που τον κάνει μέσα σε μια νύχτα Αφρικανό διπλωμάτη και τον στέλνει στην καρδιά μιας από τις πλέον διαβόητες χώρες της Κεντρικής Αφρικής. Ανατρέποντας τις συμβάσεις του είδους του ντοκιμαντέρ, «Ο πρέσβης» αναδεικνύει τόσο την τραγική όσο και την κωμική πλευρά του αλλόκοτου και κρυφού κόσμου της αφρικανικής διπλωματίας, όπου τα τζιν τόνικ ρέουν άφθονα, ενώ οι κλέφτες διαμαντιών και οι διεφθαρμένοι πολιτικοί κυκλοφορούν ελεύθεροι.

  • Οι νταντάδες, των Νικόλ Χοράνιι, Χέιντε Κιμ Άντερσεν (Προβάλλεται στις 17:30, στην αίθουσα Τζον Κασσαβέτης)

Τρεις νεαρές Φιλιππινέζες που είχαν τρεις διαφορετικούς λόγους να φύγουν απ’ το σπίτι τους. Οι ιστορίες τους μετατρέπονται στην ιστορία ενός σύνθετου κόσμου, όπου είναι δύσκολο να διακρίνει κανείς ποιος εκμεταλλεύεται ποιον, κι όπου τα χρήματα διαφθείρουν τα συναισθήματα. Η Ροζελί εγκατέλειψε τη χώρα της για να βοηθήσει τις μικρές της αδελφές να σπουδάσουν. Έχει άδεια εργασίας στη Δανία για 18 μόνο μήνες, οπότε τώρα πρέπει να βρει μια νέα οικογένεια να τη φιλοξενήσει στη Νορβηγία, αλλιώς θα αναγκαστεί να γυρίσει πίσω. Η Ματέτ στηρίζει οικονομικά τους γονείς της κι έναν ξάδελφο που έχουν υιοθετήσει. Όταν όμως η μητέρα της διαγιγνώσκεται με καρκίνο, η Ματέτ πρέπει να στέλνει κάθε μήνα περισσότερα χρήματα. Η Τερέζα άφησε τη δίχρονη κόρη της με τη μητέρα της στο πάμφτωχο χωριό τους. Κερδίζει χρήματα για την επιβίωσή τους και για ένα καλύτερο μέλλον.

Προβάλλονται επίσης σήμερα οι ταινίες του Ισραηλινού Εγιάλ Σιβάν:

  • Ο σπεσιαλίστας, το πορτρέτο ενός σύγχρονου εγκληματία (Προβάλλεται στις 22:00, στην αίθουσα Τώνια Μαρκετάκη και την Κυριακή στις 15:00, στην αίθουσα Τζον Κασσαβέτης)

Η απίστευτη δίκη ενός ανησυχαστικά συνηθισμένου δημοσίου υπαλλήλου. Εμπνευσμένη από το βιβλίο της Χάνα Άρεντ «Ο Άιχμαν στην Ιερουσαλήμ – Μια έκθεση για την κοινοτοπία του κακού» και αντλώντας αποκλειστικά από τις 350 ώρες σπάνιου κινηματογραφικού υλικού που κατέγραψε τη δίκη του Άντολφ Άιχμαν το 1961 στην Ιερουσαλήμ, η ταινία είναι το πορτρέτο ενός άνδρα υπεύθυνου για την εξόντωση εκατομμυρίων ανθρώπων• ενός σύγχρονου εγκληματία.

  • Εθνική οδός 181: Θραύσματα ενός ταξιδιού σε Παλαιστίνη-Ισραήλ – Βορράς, των Εγιάλ Σιβάν, Michel Khleifi (Προβάλλεται στις 20:00, , στην αίθουσα Τζον Κασσαβέτης)

Μια ασυνήθιστη όψη των κατοίκων της Παλαιστίνης και του Ισραήλ• το κοινό βλέμμα ενός Ισραηλινού κι ενός Παλαιστίνιου. Άνδρες και γυναίκες, Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι, νέοι και γέροι, άμαχοι και στρατιώτες, έχουν τον δικό τους τρόπο να αναφέρονται στα σύνορα που τους χωρίζουν από τους γείτονές τους: μπετόν, συρματόπλεγμα, κυνισμός, χιούμορ, αδιαφορία, υποψία, επιθετικότητα…

  • Γιάφα, ο μηχανισμός του πορτοκαλιού (Προβάλλεται στις 15:45, στην αίθουσα Τώνια Μαρκετάκη)

Η ταινία αφηγείται την ιστορία του περίφημου εσπεριδοειδούς που προέρχεται από την Παλαιστίνη και που είναι γνωστό εδώ και αιώνες σ’ ολόκληρο τον κόσμο ως το πορτοκάλι Γιάφα. Η ιστορία του πορτοκαλιού ταυτίζεται με την ιστορία της περιοχής.

H τελευταία ταινία του Εγιάλ Σιβάν, «Κοινό κράτος», δυνητική συζήτηση κάνει την παγκόσμια πρεμιέρα της στη Θεσσαλονίκη και, με την ευκαιρία, ο Εγιάλ Σιβάν θα παραδώσει masterclass την Πέμπτη 15/3, στις 11:00 στην αίθουσα Τζων Κασσαβέτης.

Περιφερειακές εκδηλώσεις

Οι Περιφερειακές Εκδηλώσεις, οι οποίες αποτελούν τον δίαυλο επικοινωνίας μεταξύ της έδρας του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης και των πόλεων της περιφέρειας, επιτρέπουν στο ντοκιμαντέρ να ταξιδέψει από τις 19 Μαρτίου έως τις 16 Απριλίου 2012, σε 15 πόλεις αλλά και σε Καταστήματα Κράτησης της χώρας.Οι ημερομηνίες και οι χώροι διεξαγωγής των Περιφερειακών Εκδηλώσεων ανά πόλη είναι οι εξής:

Αλεξανδρούπολη, 19-21/3, Δημοτικό Θέατρο
Αμοργός, 31/3, 1/4, 16/4, Κινηματογραφική Λέσχη Αμοργού
Βέροια, 21-23/3, Χώρος Τεχνών
Βόλος, 28/3, 30/3, 1/4, Κινηματοθέατρο Αχίλλειον
Ηράκλειο, 21-23/3, Παγοποιείον First Floor Underground
Καβάλα, 26-28/3, Στέγη Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών Καβάλας
Καστοριά, 4 & 5/4, Επιμελητήριο
Κιλκίς, 1 & 2/4, Συνεδριακό Κέντρο δήμου Κιλκίς
Κοζάνη, 19 & 20/3, Γκοβεντάρειο
Λαμία, 27 & 28/3, ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ρούμελης
Ξάνθη, 19-23/3, Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης
Πτολεμαΐδα, 30/3, 2 & 3/4, Πνευματικό Κέντρο δήμου Πτολεμαΐδας
Φλώρινα, 21 & 22/3, Πολιτιστικό Κέντρο Φλώρινας

Για τη Λήμνο και τα Χανιά οι ημερομηνίες και οι χώροι διεξαγωγής των Περιφερειακών Εκδηλώσεων θα ανακοινωθούν σύντομα.

Οι Περιφερειακές Εκδηλώσεις χρηματοδοτούνται, μεταξύ άλλων δράσεων του 14ου ΦΝΘ, από την Ευρωπαϊκή Ένωση – Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, στο πλαίσιο του ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας 2007-2013.

Το 14ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης πραγματοποιείται από τις 9 έως τις 18 Μαρτίου 2012.

Το in.gr είναι χορηγός επικοινωνίας.

Τζένη Παπαγεωργίου

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Σπανούλης: H ζημιά από έναν πρώην συμπαίκτη του (vid)

Ο Σπανούλης ήταν αδύνατο να του βάλει φρένο και ο Σερμαντίνι με αυτό το περίεργο στυλ έφτασε τους 21 πόντους, έχοντας 7/8 δίποντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024