Κυριακή 19 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Με κινηματογραφικό αντι-αφιέρωμα απαντά στον Άγιο Βαλεντίνο το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης

Με κινηματογραφικό αντι-αφιέρωμα απαντά στον Άγιο Βαλεντίνο το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης

Ο Φεβρουάριος μπορεί να θεωρείται ο μήνας των ερωτευμένων, το Ίδρυμα Μιχάλη Κακογιάννη αποφάσισε να «απαντήσει» στον πυρετό με τις καρδούλες και τις ανθοδέσμες με ένα κινηματογραφικό αντι-αφιέρωμα στον Άγιο Βαλεντίνο. Το αντι-αφιέρωμα διοργανώνεται στο πλαίσιο της εκδήλωσης Τετάρτες με Σινεμά και η αρχή γίνεται την 1η Φεβρουαρίου.

Ο Φεβρουάριος μπορεί να θεωρείται ο μήνας των ερωτευμένων, το Ίδρυμα Μιχάλη Κακογιάννη αποφάσισε να «απαντήσει» στον πυρετό με τις καρδούλες και τις ανθοδέσμες με ένα κινηματογραφικό αντι-αφιέρωμα στον Άγιο Βαλεντίνο. Το αντι-αφιέρωμα διοργανώνεται στο πλαίσιο της εκδήλωσης Τετάρτες με Σινεμά και η αρχή γίνεται την 1η Φεβρουαρίου.

Έρωτες με εμμονές, αντισυμβατικές ιστορίες πάθους βρίσκονται στο επίκεντρο του πρωτότυπου αυτού αντι-αφιερώματος που παρουσιάζεται κάθε Τετάρτη.

Υπενθυμίζεται ότι το ΙΜK με τη συνεργασία της ανεξάρτητης εταιρίας διανομής ταινιών New Star έχει καθιερώσει μία άτυπη Κινηματογραφική Λέσχη, κάθε Τετάρτη στις 21:30 το βράδυ, με ελεύθερη είσοδο στον κινηματογράφο του Ιδρύματος.

Η αρχή γίνεται με την ταινία Το κορίτσι των ονείρων σου του Φερνάντο Τρουέμπα με την Πενέλοπε Κρουθ, η οποία θα προβληθεί την Τετάρτη 1η Φεβρουαρίου στις 21:30 το βράδυ (η είσοδος είναι ελεύθερη).

Η υπόθεση έχει ως εξής: Είναι 1938, και ο Ισπανικός Εμφύλιος μαίνεται. Η κινηματογραφική βιομηχανία της χώρας έχει χωριστεί κι αυτή σε δύο στρατόπεδα, με τα στούντιο της Μαδρίτης να ανταγωνίζονται αυτά της Βαρκελώνης. Στα πλαίσια της συνεργασίας του Φράνκο με τον Χίτλερ, οι Γερμανοί προσκαλούν μια ομάδα δημιουργών στο Βερολίνο, για να γυρίσουν το δημοφιλές μουσικό δράμα «Το Κορίτσι των Ονείρων σου» σε δύο κινηματογραφικές εκδοχές, μία στα ισπανικά και μία στα γερμανικά. Ευτυχείς που αφήνουν πίσω τους τον πόλεμο, οι Ισπανοί με επικεφαλής τον σκηνοθέτη Μπλάς Φοντιβέρος αρχίζουν γυρίσματα στο χιτλερικό Βερολίνο. Σύντομα όμως ανακαλύπτουν ότι ήρθαν από τον έναν πόλεμο στον άλλον, και ότι η φιλοξενία που δείχνει ο Υπουργός Προπαγάνδας, Γκαίμπελς, έχει περισσότερο να κάνει με τα θέλγητρα της πρωταγωνίστριας Μακαρένα Γκρανάδα. Από την άλλη, οι μόνοι κομπάρσοι που βρίσκουν και μοιάζουν με Ανδαλουσιανούς, είναι τσιγγάνοι σε στρατόπεδο συγκέντρωσης. Η αμφιβολία αρχίζει να ριζώνει μέσα τους, καθώς σκέφτονται πια ότι ίσως η ίδια η ζωή έχει περισσότερη σημασία από μία ταινία.

Την Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου θα προβληθεί η ταινία Φίδι του Ιουνίου του Σίνυα Τσουκαμότο. Η ταινία παρακολουθεί τη βαρετή συζυγική ζωή της Ρίνκο (την ερμηνεύει η Ασούκο Κουροσάουα) που εργάζεται προσφέροντας τηλεφωνικά ψυχολογική υποστήριξη, η οποία ταράζεται ανεπανόρθωτα όταν παραλαμβάνει ένα δέμα με τολμηρές φωτογραφίες από απόλυτα προσωπικές στιγμές της. Παράλληλα, ένας άγνωστος την εκβιάζει. Πριν καλά – καλά συνειδητοποιήσει τι συμβαίνει, βρίσκεται στους υγρούς δρόμους ανώνυμης μεγαλούπολης της Ιαπωνίας, να υπακούει τυφλά στις διαστροφικές διαταγές του εκβιαστή που την κατευθύνει μέσω κινητού τηλεφώνου και την υποχρεώνει σε ένα επίπονο σκοτεινό ταξίδι σεξουαλικής αυτογνωσίας.

Την Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου θα προβληθεί η τολμηρή ταινία του Κιμ Κι Ντουκ Bad Guy. Ο Χαν-Γκι μιας συμμορίας γκάνγκστερ στην περιοχή με τα κόκκινα φώτα, βλέπει στο δρόμο την Σουν – Χουά, παλιά συμφοιτήτρια από το κολέγιο. Έλκεται αμέσως από την κοπέλα και την κοιτά επίμονα και παθιασμένα. Εκείνη τον αντιμετωπίζει με παγωμένη, αδιάφορη έκφραση. Έξαλλος από θυμό, την αναγκάζει να τον φιλήσει κι εκείνη τον απωθεί βίαια. Ο Χαν – γκι σχεδιάζει και πετυχαίνει την εκπόρνευσή της. Τη φυλακίζει σε ένα δωμάτιο και την παρακολουθεί κάθε βράδυ από ένα κρυφό παράθυρο. Μέρα με τη μέρα εκείνη μαραζώνει και ο άντρας υποφέρει. Ανάμεσα στην αγάπη και το μίσος, τη λύπηση και την απόγνωση, ο Χαν – γκι και η Σουάν – Χουά γίνονται ένα.

Την Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου θα προβληθούν στο ΙΜΚ οι ερωτικές ιστορίες τριών ζευγαριών. Στην ταινία Antares (Μια Σπουδή για τον Έρωτα) του Γκοτς Σπίλμαν παρακολουθούμε ένα συνηθισμένο συγκρότημα κατοικιών στα περίχωρα της μεγαλούπολης. Οι ζωές τριών ζευγαριών που ζουν στα ίδια τυποποιημένα διαμερίσματα μπλέκονται η μία με την άλλη σε διάστημα τριών ημερών. Και δεν θα ξαναγίνουν ποτέ όπως πριν. Η ταινία ξετυλίγει τρεις ιστορίες για το πάθος, μια ιστορία για τον θάνατο.

Το αντι-αφιέρωμα κλείνει την Τετάρτη 29 Φεβρουαρίου με την εμβληματική ταινία του Βιμ Βέντερς Τα Φτερά του Έρωτα που κατέκτησε το βραβείο Σκηνοθεσίας στο Φεστιβάλ Καννών το 1987.

Στο χωρισμένο από το τείχος Βερολίνο, άγγελοι περιπλανιούνται στους δρόμους, ακούγοντας τις σκέψεις των ανθρώπων. Ένας από αυτούς ερωτεύεται μια ακροβάτισσα του τσίρκου. Τα αισθήματά του για αυτήν είναι τόσο έντονα που ζητά να χάσει το προνόμιο της αθανασίας και να γίνει θνητός. Επιλέγει να αφήσει την αθανασία και την αιωνιότητα και να ζήσει σαν άνθρωπος. Ο άγγελος θα «εκπέσει» με τη θέλησή του, στους περιορισμούς του χρόνου, στην αρρώστια, τον πόνο και στο θάνατο, γιατί μόνο έτσι θα μπορέσει να αγγίζει, να αισθάνεται, να ζήσει τον έρωτά του για τη Μάριον.

Αξίζει να σημειωθεί ότι νέοι, αλλά και ήδη καταξιωμένοι, αξιόλογοι μουσικοί και σπουδαστές μουσικής καταλαμβάνουν το φουαγέ του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης και συστήνονται στο κοινό μέσα από μίνι-συναυλίες με διάφορα είδη μουσικής.

Μέσα από αυτό τον κύκλο εκδηλώσεων βρίσκουν βήμα έκφρασης και παρουσιάζουν μουσικούς προλόγους για τις κινηματογραφικές προβολές της «Τετάρτης με Κινηματογράφο», μισή ώρα περίπου πριν την έναρξη κάθε προβολής με ελεύθερη είσοδο για όλους.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Τι είπε ο Τσικίνιο για Κάρμο, Ιωαννίδη και τον διαιτητή του τελικού του Conference League

Ο Τσικίνιο έδωσε συνέντευξη σε Μέσο της Πορτογαλίας και μίλησε για αρκετά θέματα

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 19 Μαϊου 2024