Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Απεβίωσε ο κινηματογραφιστής Ντίνος Κατσουρίδης

Απεβίωσε ο κινηματογραφιστής Ντίνος Κατσουρίδης

Την τελευταία του πνοή άφησε το πρωί της Δευτέρας 28 Νοεμβρίου στο νοσοκομείο Ερυθρός Σταυρός όπου νοσηλευόταν, ο σκηνοθέτης, διευθυντής φωτογραφίας και μοντέρ Ντίνος Κατσουρίδης. Τον τελευταίο καιρό η υγεία του ήταν ταλαιπωρημένη, καθώς έπασχε από καρκίνο. Ο Ντίνος Κατσουρίδης απεβίωσε σε ηλικία 84 ετών.

Την τελευταία του πνοή άφησε το πρωί της Δευτέρας 28 Νοεμβρίου στο νοσοκομείο Ερυθρός Σταυρός όπου νοσηλευόταν, ο σκηνοθέτης, διευθυντής φωτογραφίας και μοντέρ Ντίνος Κατσουρίδης. Τον τελευταίο καιρό η υγεία του ήταν ταλαιπωρημένη, καθώς έπασχε από καρκίνο.

Την είδηση του θανάτου του επιβεβαίωσε η σύζυγος του σκηνοθέτη, Ισαβέλλα Μαυράκη.

Ο Ντίνος Κατσουρίδης απεβίωσε σε ηλικία 84 ετών.

Γεννημένος στη Λευκωσία το 1927, ο Ντίνος Κατσουρίδης σπούδασε κινηματογράφο στη σχολή Σταυράκου (1952), ενώ σπούδασε επίσης οικονομικές επιστήμες και νομική.

Η πρώτη του επαγγελματική ενασχόληση με τον κινηματογράφο, είναι ως βοηθός σκηνοθέτη στην ταινία του Γρηγόρη Γρηγορίου, Πικρό Ψωμί.

Στη συνέχεια και για τα επόμενα οκτώ χρόνια θα βρεθεί στην Φίνος Φιλμ όπου, ως οπερατέρ και φωτογράφος πλατό, θα δουλέψει σε 21 συνολικά ταινίες και θα συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα ονόματα του κινηματογράφου και του θεάτρου εκείνης της εποχής: Tζαβέλλας, Σακελλάριος, Aυλωνίτης, Λογοθετίδης, Σταυρίδης.

Προτού περάσει ο ίδιος στην σκηνοθεσία το 1960, ο Κατσουρίδης δούλεψε ως διευθυντής φωτογραφίας και μοντέρ σε πολλές ταινίες ανάμεσά τους οι Ο αγαπητικός της βοσκοπούλας, Η ωραία των Αθηνών, Το αμαξάκι και Λατέρνα, φτώχεια και φιλότιμο.

Στη σκηνοθεσία περνά με το φιλμ νουάρ Έγκλημα στα παρασκήνια, ενώ ανάμεσα στις πιο χαρακτηριστικές του δουλειές είναι η ταινία Της κακομοίρας.

Aπό το 1970 μέχρι το 1982 ο Ντ.Κατσουρίδης σκηνοθέτησε τον Θανάση Βέγγο σε εννέα ταινίες, με πιο χαρακτηριστική το «Τι έκανες στον πόλεμο Θανάση;».

Με το μοντάζ και την διεύθυνση φωτογραφίας ο Κατσουρίδης εξακολουθούσε να ασχολείται και τα τελευταία χρόνια που δεν σκηνοθετούσε.

Είχε αναλάβει διεύθυνση φωτογραφίας στο Ακροπόλ του Παντελή Βούλγαρη και το μοντάζ στο Όλα είναι δρόμος -πάλι του Βούλγαρη.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Αρχές του 2025 το νέο φτηνό ηλεκτρικό αυτοκίνητο

Η αλλαγή των σχεδίων της εταιρείας λειτούργησε θετικά για τις μετοχές της Tesla, που κινούνταν έντονα ανοδικά καταγράφοντας κέρδη έως και 10%

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024