Σάββατο 18 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Για 10 εκατ. ευρώ πωλούσαν οι αρχαιοκάπηλοι τον θησαυρό που κατασχέθηκε στη Θεσσαλονίκη

Για 10 εκατ. ευρώ πωλούσαν οι αρχαιοκάπηλοι τον θησαυρό που κατασχέθηκε στη Θεσσαλονίκη

Δέκα εκατομμύρια ευρώ ζητούσαν οι δύο αρχαιοκάπηλοι που συνελήφθησαν την Πέμπτη ύστερα από συντονισμένη επιχείρηση των υπηρεσιών του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και των αρμόδιων υπηρεσιών του υπουργείου Πολιτισμού, για την πώληση αντικειμένων ανυπολόγιστης αρχαιολογικής αξίας. Δύο συνεργοί των συλληφθέντων αναζητούνται. Ο ακριβής αριθμός των αντικειμένων που βρέθηκαν στα χέρια των αρχαιοκαπήλων και κατασχέθηκαν δεν έχει διαπιστωθεί. Υπολογίζονται όμως σε περισσότερα από 70 και συνθέτουν έναν πραγματικό θησαυρό.

Δέκα εκατομμύρια ευρώ ζητούσαν οι δύο αρχαιοκάπηλοι που συνελήφθησαν την Πέμπτη ύστερα από συντονισμένη επιχείρηση των υπηρεσιών του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και των αρμόδιων υπηρεσιών του υπουργείου Πολιτισμού, για την πώληση αντικειμένων ανυπολόγιστης αρχαιολογικής αξίας.

Σύμφωνα με τα Νέα, δύο συνεργοί τους παραμένουν ασύλληπτοι, αλλά τα στοιχεία τους είναι γνωστά στις Αρχές.

Η επιχείρηση για τη σύλληψη των αρχαιοκάπηλων -όλοι είναι Ελληνες- είχε ξεκινήσει εδώ και μερικούς μήνες. Στην «αγορά» των αρχαιοκάπηλων είχε κυκλοφορήσει η φήμη για μια σπείρα που προσπαθούσε να πουλήσει δεκάδες αντικείμενα μεγάλης αρχαιολογικής αξίας, τα οποία προέρχονταν από παράνομες ανασκαφές σε μακεδονικούς τάφους.

Αστυνομικοί της Δίωξης Αρχαιοκαπηλίας της Ασφάλειας Αττικής προσέγγισαν τους αρχαιοκάπηλους υποδυόμενοι τους υποψήφιους αγοραστές για λογαριασμό σημαντικού συλλέκτη. Οι συλληφθέντες είχαν τα αρχαία στην κατοχή τους για αρκετό καιρό και στην αρχή εμφανίστηκαν δύσπιστοι στους αστυνομικούς που υποδύθηκαν τους αρχαιοκάπηλους αγοραστές.

Στη διαπραγμάτευση, που διήρκεσε τουλάχιστον έναν χρόνο, συμμετείχαν και υπάλληλοι του υπουργείου Πολιτισμού. Επίσης έγινε γνωστό ότι το προηγούμενο διάστημα προσπάθησαν να διοχετεύσουν τα αρχαία σε βαλκανικές χώρες και από εκεί σε δίκτυα αρχαιοκαπήλων και ιδιωτών στην Ευρώπη.

Οι αρχαιοκάπηλοι ζήτησαν αρχικά ένα ποσό που άγγιζε τα 20 εκατομμύρια για την πώληση του συνόλου των αρχαιοτήτων. Στους «αγοραστές» έδειξαν φωτογραφίες από τα αντικείμενα, οι οποίες πιστοποιούσαν τη μεγάλη τους αξία. Ακολούθησαν πολλές διαπραγματεύσεις μεταξύ των αστυνομικών και των αρχαιοκαπήλων, μέχρις ότου η «συμφωνία» έκλεισε στα 10 εκατομμύρια ευρώ.

Το τελικό ραντεβού κλείστηκε στην παλιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης – Καβάλας, προκειμένου οι «αγοραστές» να δουν από κοντά ορισμένα από τα αντικείμενα που θα αγόραζαν. Στη συνέχεια θα παρέδιδαν τα χρήματα και θα παραλάμβαναν το σύνολο των αρχαίων αντικειμένων. Μόλις οι δύο αρχαιοκάπηλοι παρουσίασαν τα αντικείμενα οι «αγοραστές» αποκάλυψαν την ταυτότητά τους και τους συνέλαβαν.

Πραγματικός θησαυρός

Ο ακριβής αριθμός των αντικειμένων που βρέθηκαν στα χέρια των αρχαιοκαπήλων και κατασχέθηκαν δεν έχει διαπιστωθεί. Υπολογίζονται όμως σε περισσότερα από εβδομήντα.

Μεταξύ άλλων, βρέθηκαν τέσσερα κράνη, χρυσές μάσκες και χρυσά επιστόμια. Ένα γυάλινο αγγείο (χρησιμοποιούνταν ως μυροδοχείο), πήλινα και μεταλλικά αγγεία, 10 μικρά πήλινα ειδώλια, 2 χρυσά πέλματα, χρυσοί ρόδακες μεγάλου μεγέθους, τμήμα χρυσού διαδήματος με στικτή διακόσμηση, αποτμήματα σιδερένιου ξίφους με χρυσό έλασμα ως διακόσμηση.

Σύμφωνα με τη γενική γραμματέα του ΥΠΠΟΤ Λίνα Μενδώνη, τα αντικείμενα προέρχονται από την κεντρική Μακεδονία. Πρόκειται δε για αρχαιότητες που χρονολογούνται στα τέλη του 6ου π.Χ. αιώνα και βρίσκονταν μέσα σε τάφους. Από τον αριθμό των κρανών συμπεραίνεται ότι οι ταφές που συλήθηκαν από τους αρχαιοκάπηλους ήταν τέσσερις.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Κοντά στο sold out η Φιορεντίνα για τον τελικό – Πόσα εισιτήρια απομένουν

Πολύ κοντά στο να εξαντλήσουν τα διαθέσιμα εισιτήρια για τον τελικό του Europa Conference League είναι οι οπαδοί της Φιορεντίνα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 18 Μαϊου 2024