Σάββατο 18 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Διεθνής Συνάντηση Αρχαιολογικής Ταινίας στο Βελιγράδι

Διεθνής Συνάντηση Αρχαιολογικής Ταινίας στο Βελιγράδι

Είκοσι πέντε ταινίες από έντεκα χώρες θα προβληθούν στη διάρκεια της 12ης Διεθνούς Συνάντησης Αρχαιολογικής Ταινίας που διοργανώνεται, από τη Δευτέρα έως τις 30 Μαρτίου, στο Εθνικό Μουσείο του Βελιγραδίου, με τιμώμενη χώρα το Μεξικό.

Στελλάκη Αγγελική

Είκοσι πέντε ταινίες από έντεκα χώρες θα προβληθούν στη διάρκεια της 12ης Διεθνούς Συνάντησης Αρχαιολογικής Ταινίας που διοργανώνεται, από τη Δευτέρα έως τις 30 Μαρτίου, στο Εθνικό Μουσείο του Βελιγραδίου, με τιμώμενη χώρα το Μεξικό.

Οι ταινίες που θα προβληθούν ασχολούνται με θέματα από τον τομέα της αρχαιολογίας και των συναφών επιστημών.

Την έναρξη της συνάντησης θα κηρύξει η πρέσβης του Μεξικού στη Σερβία, Μερσέντες Ρουίζα Ζαπάτα, ενώ στη συνέχεια θα προβληθεί η μεξικανική ταινία του Έκτορ Ταχονάρ «Amanecer de Mesoamerica» («Ξημερώνοντας στην Κεντρική Αμερική», με θέμα την Αμερική πριν από τον
Κολόμβο.

Όπως και στις προηγούμενες Διεθνείς Συναντήσεις Αρχαιολογικής Ταινίας, που διοργανώθηκαν στη Σερβία, τα έργα που έχουν επιλεγεί χαρακτηρίζονται από την ελκυστική προσέγγιση της ερμηνείας της πολιτιστικής κληρονομιάς, την υψηλή ποιότητα και τον νεοτερισμό στον τρόπο παρουσίασης, τονίζουν οι διοργανωτές της εκδήλωσης.

Στη Διεθνή Συνάντηση συμμετέχει η Εστία του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, με δύο ταινίες ελληνικής παραγωγής: «Ναός της Αρτέμιδος Αγροτέας» και «Δίολκος για 1500 χρόνια».

Θέμα της ταινίας «Ναός της Αρτέμιδος Αγροτέας» (σκηνοθεσία Χρίστος Ακρίδας, ερευνήτρια Χαρά Φράγκου, παραγωγή ET1, 2010) είναι η σχέση των αρχών με τα αρχαιολογικά μνημεία της σημερινής αθηναϊκής περιοχής του Μετς και ο αγώνας των πολιτών για τη διαφύλαξη της πολιτιστικής τους κληρονομιάς στην περιοχή αυτή.

Η ταινία κινουμένων σχεδίων «Δίολκος για 1.500 χρόνια» (σκηνοθεσία Γιώργος Πολύζος, σενάριο, κείμενα και εικόνες Θ. Π. Τάσιος, παραγωγή Εταιρείας Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας και ΤΕΕ, 2009) αναπαριστάνει τον Δίολκο, μια οδό από ξηράς για την μεταφορά πλοίων, στην αρχαιότητα, ανάμεσα στον Σαρωνικό και τον Κορινθιακό κόλπο κατά μήκος του Ισθμού της Κορίνθου.

Η ταινία απέσπασε το βραβείο καλύτερης ταινία για το παρελθόν στο 5ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου στην Κύπρο (2009) και το βραβείο καλύτερης εκπαιδευτικής ταινίας στην 8η Διεθνή Συνάντηση Αρχαιολογικής Ταινίας της Μεσογείου στην Αθήνα (2010).

Στο φετινό πρόγραμμα περιλαμβάνονται, επίσης, έργα από το Μεξικό, το Βέλγιο, την Ιταλία, τη Γερμανία, τη Βοσνία- Ερζεγοβίνη, την Ισπανία, το Μαυροβούνιο, την ΠΓΔΜ, την Κίνα και δύο σερβικές παραγωγές.

Η 12η Διεθνής Συνάντηση Αρχαιολογικής Ταινίας διοργανώνεται με τη συνεργασία ξένων πολιτιστικών κέντρων και πρεσβειών στη Σερβία, του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, του Ινστιτούτου Γκαίτε, του Ιταλικού Ινστιτούτου Πολιτισμού, του Ινστιτούτου Θερβάντες και της πρεσβείας του Βελγίου.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Βαριά «καμπάνα» από την UEFA στον ΠΑΟΚ!

Η UEFA έριξε βαρύ χρηματικό πρόστιμο στον ΠΑΟΚ αλλά και ποινή μετακίνησης των φιλάθλων του στο πρώτο εκτός έδρας ευρωπαϊκό παιχνίδι της νέας σεζόν.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 18 Μαϊου 2024