Κυριακή 19 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Παραιτήθηκε ο ισχυρός υπουργός Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου

Παραιτήθηκε ο ισχυρός υπουργός Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου

Παραιτήθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης ο Ζάχι Χαουάς, ο υπουργός Αρχαιοτήτων που πολλοί τον χαρακτήριζαν ως «φαραώ». Ο ισχυρός άνδρας των αρχαιοτήτων αναγκάστηκε να αφήσει το αξίωμά του, ύστερα από τις γενικευμένες λεηλασίες σε αποθήκες με αρχαία, σε ολόκληρη την Αίγυπτο. Ο Ζ.Χαουάς διατηρούσε στενές σχέσεις με το καθεστώς Μουμπάρακ. Την ίδια στιγμή, ανησυχία επικρατεί για τους «θησαυρούς της Λιβύης».

Παραιτήθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης ο Ζάχι Χαουάς, ο υπουργός Αρχαιοτήτων που πολλοί τον χαρακτήριζαν ως «φαραώ». Ο ισχυρός άνδρας των αρχαιοτήτων αναγκάστηκε να αφήσει το αξίωμά του, ύστερα από τις γενικευμένες λεηλασίες σε αποθήκες με αρχαία, σε ολόκληρη την Αίγυπτο. Ο Ζ.Χαουάς διατηρούσε στενές σχέσεις με το καθεστώς Μουμπάρακ. Την ίδια στιγμή, ανησυχία επικρατεί για τους «θησαυρούς της Λιβύης».

Όπως αναφέρει Το Βήμα, ο Ζ.Χαουάς υπήρξε προσωπικότητα αμφιλεγόμενη, με στενές διασυνδέσεις με την οικογένεια Μπουμπάρακ -υπήρξε προστατευόμενος της συζύγου του πρώην προέδρου της Αιγύπτου- ένας άνθρωπος που χρησιμοποίησε με αριστοτεχνικό τρόπο τα διεθνή ΜΜΕ για την δική του προβολή αλλά και για την προβολή των αρχαιοτήτων της χώρας του, όπως ομολογούν ακόμη και οι αντίπαλοί του, ο Ζάχι Χαουάς «κυβέρνησε» την αιγυπτιακή αρχαιολογία φαραωνικά.

Δεν είναι περίεργο που οι κατηγορίες εναντίον του είχαν να κάνουν με τον συγκεντρωτισμό του, με το νεποτισμό της διοίκησής του, την προχειρότητα στην αντιμετώπιση των πραγμάτων και με την αποκλειστική προβολή του ίδιου.

Μέσα σε σκοτεινούς λαβυρίνθους, δίπλα σε μούμιες που μόλις είχαν έρθει στο φως, μέσα σε αρχαιολογικά σκάμματα, πάνω σε καμήλες στη μέση της ερήμου, αλλά και φωτογραφημένος δίπλα σε όλους τους βασιλιάδες, προέδρους, σταρ του Χόλιγουντ και κάθε άλλο διάσημο του κόσμου που είχε επισκεφθεί την Αίγυπτο, φιγουράρει ο Ζάχι Χαουάς στην προσωπική του ιστοσελίδα.

Σταρ και ο ίδιος, είχε δείξει ιδιαίτερη συμπάθεια στους Έλληνες αρχαιολόγους που είχαν βρεθεί κατά καιρούς στην Αίγυπτο.

Ο Ζ.Χαουάς, πρώτα ως γραμματέας του Ανώτατου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων (2002), στη συνέχεια ως υφυπουργός Αρχαιοτήτων και τέλος ως υπουργός -όταν το Συμβούλιο μετατράπηκε σε υπουργείο– είχε κατορθώσει να αναδιαρθρώσει όλους τους αρχαιολογικούς χώρους και να τους προβάλλει κατάλληλα ενισχύοντας τον τουρισμό της χώρας.

Παράλληλα, ασκούσε αυστηρό έλεγχο στη δραστηριότητα των ξένων αρχαιολογικών σχολών στην Αίγυπτο ενώ βεβαίως είχε διεκδικήσει με πάθος κλεμμένες αιγυπτιακές αρχαιότητες. Τελευταία περίπτωση αποτελεί το αίτημα της επιστροφής στην Αίγυπτο της προτομής της Νεφερτίτης από το Μουσείο του Λούβρου.

Μετά την πτώση του Μουμπάρακ, η απομάκρυνση του Ζάχι Χαουάς ήταν αναμενόμενη αν και εκείνος αρχικώς φαινόταν διατεθειμένος να παραμείνει στη θέση του, κάτι που αντιστράφηκε με την παραίτηση του πρωθυπουργού Ομάρ Σουλεϊμάν αλλά και από την αδυναμία πλέον του υπουργού Αρχαιοτήτων να διατηρήσει τον έλεγχο των υφισταμένων του.

Σε κίνδυνο τα αρχαία στη Λιβύη;

Στο μεταξύ στη δίνη του πολέμου και χωρίς να υπάρχει καμία πληροφόρηση για την τύχη τους βρίσκονται οι αρχαιότητες της διπλανής Λιβύης. Χωνευτήρι πολλών αρχαίων πολιτισμών της Μεσογείου, αιγυπτιακού, καρχηδονιακού, ελληνικού, ρωμαϊκού η Λιβύη έχει πλήθος κατάλοιπων στα εδάφη της. Διαθέτει όμως και προϊστορικές θέσεις, συμπεριλαμβανομένων και ορισμένων από τις πρώτες βραχογραφίες και της τέχνης των σπηλαίων στον κόσμο, καθώς επίσης και ενάλιων αρχαιοτήτων κατά μήκος της ακτής της Μεσογείου.

Συγκεκριμένα πέντε αρχαιολογικοί χώροι της έχουν χαρακτηρισθεί μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς από την Ουνέσκο: Η αρχαία ελληνική πόλη Κυρήνη, τα ρωμαϊκά ερείπια της Λέμπις Μάγκνα (Νεάπολη), το φοινικικό λιμάνι της Σάμπραθα, οι βραχογραφίες στα όρη Ακακους στην έρημο Σαχάρα και η αρχαία πόλη Γκαδαμές σε όαση από όπου πέρασαν Ρωμαίοι, Βερβερίνοι και Βυζαντινοί.

Στην Τρίπολη εξάλλου υπάρχουν δύο σημαντικά μουσεία το Εθνικό Μουσείο Τζαμαχιρίας με προϊστορικές συλλογές συμπεριλαμβανομένης της παλαιότερης γνωστής αφρικανικής μούμιας από τη λιβυκή Σαχάρα.

Το ίδιο το μουσείο, εξάλλου, στεγάζεται στο αρχαίο Κόκκινο Κάστρο της Ασράγια αλ-Χάμρα που είναι τοποθεσία πολιτιστικής κληρονομιάς. Το Μουσείο της Λιβύης, εν τω μεταξύ περιέχει αξιόλογες ελληνικές και ρωμαϊκές συλλογές.

Να σημειωθεί ότι οι τελευταίοι ξένοι αρχαιολόγοι που έφυγαν από την Λιβύη ήταν έντεκα Ιταλοί επιστήμονες. Έκτοτε πληροφορίες για τις αρχαιότητες δεν υπάρχουν.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Και στο τέλος το πρωτάθλημα πάει στην… Σίτι

Όταν η Σίτι μπαίνει στην... τελική ευθεία έχοντας ρόλο «οδηγού» τότε έχει τον τρόπο για να φτάσει στην κατάκτηση του τροπαίου

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 19 Μαϊου 2024