Σάββατο 18 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Έκθεση για τον Μεγάλο Αλέξανδρο στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης

Έκθεση για τον Μεγάλο Αλέξανδρο στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης

Η έκθεση «Από τον Ηρακλή στον Αλέξανδρο: Θησαυροί από τη Μακεδονία, ένα ελληνικό βασίλειο στην εποχή της Δημοκρατίας» θα παρουσιασθεί από τις 6 Απριλίου έως τις 29 Αυγούστου στο μουσείο Ashmolean, στην Οξφόρδη.

Ο κόσμος των Μακεδόνων βασιλιάδων και βασιλισσών «θα ζωντανέψει» σε ένα από τα παλαιότερα μουσεία στον κόσμο, στο μουσείο Ashmolean της Οξφόρδης.

Τίτλος της έκθεσης που ξεκινά από τις 7 Απριλίου, είναι: «Από τον Ηρακλή στον Μέγα Αλέξανδρο: Θησαυροί από τη βασιλική πρωτεύουσα της Μακεδονίας, ενός ελληνικού βασιλείου την εποχή της Δημοκρατίας».

Η έκθεση που φιλοξενείται στο Πανεπιστημιακό Μουσείο της Οξφόρδης, Ashmolean, φιλοδοξεί να αποτελέσει ένα έναυσμα επιστημονικού διαλόγου, στην καρδιά του κατεξοχήν διεθνούς κέντρου κλασικών σπουδών.

Από την «φωλιά» της βασιλικής δυναστείας, τις Αιγές προέρχονται τα 551 αντικείμενα, που θα βγουν για πρώτη φορά από το θησαυροφυλάκιο και τις αποθήκες του Μουσείου των Αιγών, για τις ανάγκες της έκθεσης στο Μουσείο.

Τα περισσότερα αντικείμενα αποτελούν ανασκαφικά ευρήματα της τελευταίας 20ετίας, που δεν έχουν παρουσιαστεί ποτέ. Μόνο 24 από αυτά προέρχονται από την έκθεση των θησαυρών των βασιλικών τάφων.

Η ιδιαιτερότητα της έκθεσης είναι ότι η επιλογή έγινε περισσότερο με κριτήρια ιστορικά, παρά αρχαιολογικά προκειμένου να φανεί η η ταυτότητα και η πολιτιστική εξέλιξη των Μακεδόνων, από τον μυθικό πρόγονο του Μεγάλου Αλεξάνδρου, Ηρακλή έως τον τελευταίο της γενιάς του, Αλέξανδρο Δ΄, γιο του Αλέξανδρου και της Ρωξάνης, δήλωσε την Πέμπτη η αρχαιολόγος Αγγελική Κοτταρίδη, διευθύντρια της ΙΖ’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων.

Την έκθεση συνδιοργανώνει το ΥΠΠΟΤ, η ΙΖ ΕΠΚΑ και το Μουσείο Ashmolean.

Τα εκθέματα και τα εποπτικά μέσα που επιστρατεύτηκαν για την έκθεση (για παράδειγμα βίντεο) θα αναδεικνύουν τις θεματικές ενότητες της έκθεσης για τον βασιλιά, τον ρόλο του ως αρχιερέα, τις βασιλικές ταφές, τον ρόλο της γυναίκας στην μακεδονική Αυλή, τις βασίλισσες τις Πρωθιέρειες,το συμπόσιο, ως κεντρική εκδήλωση στη ζωή των Μακεδόνων και το ανάκτορο των Αιγών.

«Είναι ο καλύτερος τρόπος για να δηλώσουμε ότι η Ελλάδα είναι εδώ και συμμετέχει στον παγκόσμιο διάλογο που έχει ανάγκη τις αξίες του ελληνικού Πολιτισμού» είπε, χαιρετίζοντας την έκθεση, ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλος Γερουλάνος.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Κριστιάνο Ρονάλντο, ο νέος «τεχνικός διευθυντής» της Αλ Νασρ (vids)

Ο Κριστιάνο Ρονάλντο μπορεί να είναι ο απόλυτος σταρ στη Σαουδική Αραβία και να σκοράρει ακατάπαυστα με την Αλ Νασρ, όμως 1,5 χρόνο μετά φαίνεται να έχει αναλάβει και νέο κομβικό ρόλο στον σύλλογο.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 18 Μαϊου 2024