Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Στο Megaron Plus για μια ενδιαφέρουσα διάλεξη η Γαλλίδα κλινική ψυχολόγος Μαρί Ντ' Ενεζέλ

Στο Megaron Plus για μια ενδιαφέρουσα διάλεξη η Γαλλίδα κλινική ψυχολόγος Μαρί Ντ’ Ενεζέλ

«Μέσα σε έναν κόσμο που τον χαρακτηρίζει η άρνηση του θανάτου, όπου πολύ συχνά οι άνθρωποι πεθαίνουν μέσα στη μοναξιά, τη σιωπή και την εγκατάλειψη», η πρωτοπόρος Γαλλίδα κλινική ψυχολόγος Μαρί Ντ' Ενεζέλ έρχεται στη σκηνή του Megaron Plus για μια ενδιαφέρουσα διάλεξη.

«Μέσα σε έναν κόσμο που τον χαρακτηρίζει η άρνηση του θανάτου, όπου πολύ συχνά οι άνθρωποι πεθαίνουν μέσα στη μοναξιά, τη σιωπή και την εγκατάλειψη», η πρωτοπόρος Γαλλίδα κλινική ψυχολόγος Μαρί Ντ’ Ενεζέλ έρχεται στη σκηνή του Megaron Plus, την ερχόμενη Πέμπτη 13 Ιανουαρίου, για να δώσει μια ενδιαφέρουσα διάλεξη και να αποδείξει ότι μπορεί κανείς «να αντιμετωπίσει το τέλος σε συνθήκες ανθρώπινες, με αξιοπρέπεια, χωρίς αβάσταχτο πόνο ανάμεσα στην οικογένεια και τους φίλους του».

Την ομιλία της, που πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Γαλλική Πρεσβεία και το Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών, θα προλογίσει ο καθηγητής, Στέφανος Γερουλάνος.

Η Μαρί Ντ’Ενεζέλ αφιέρωσε τη ζωή της σε αυτούς που είναι κοντά στο τέλος της δικής τους, έζησε με τον καθένα τους την κορυφαία ώρα του τέλους και έμαθε ότι η επίγνωση της θνητότητας μπορεί να δώσει στην ύπαρξή μας τη βαθύτερη ουσία της.

«Μετά από τόσα χρόνια που πέρασα κοντά σε ανθρώπους στις τελευταίες τους ώρες, δεν ξέρω τίποτα παραπάνω για το θάνατο, αλλά έχω περισσότερη εμπιστοσύνη στη ζωή. Ζω πιο έντονα και πιο ουσιαστικά τις λύπες και τις χαρές που μου αναλογούν και εκτιμώ τα μικρά, καθημερινά, αντανακλαστικά πράγματα, όπως η αναπνοή και το περπάτημα» αναφέρει η ίδια.

Η διάσημη Γαλλίδα ψυχολόγος, γεννήθηκε στην Λυών, το 1946 και ήταν ήδη καθηγήτρια αγγλικών και μητέρα τριών παιδιών, όταν αποφάσισε να γυρίσει στο Πανεπιστήμιο, για να σπουδάσει ψυχολογία.

Αφού απέκτησε μεταπτυχιακούς τίτλους στην κλινική ψυχολογία και στην ψυχανάλυση, στο Πανεπιστήμιο Paris VII, εργάστηκε, για τα πρώτα επτά χρόνια της καριέρας της, με γυναίκες που ήθελαν να κάνουν διακοπή κύησης και στη συνέχεια, για τρία χρόνια, κοντά σε έγκλειστους, βαριά ψυχασθενείς.

Από τους πρωτοπόρους της παρηγορητικής φροντίδας στην Γαλλία, με στερεή πίστη στην ποιότητα της αποχώρησης από τη ζωή, συνέβαλε στη δημιουργία της πρώτης Μονάδας Παρηγορητικής Αγωγής της Ευρώπης, η οποία ιδρύθηκε το 1987 στο διεθνές νοσοκομείο της Πανεπιστημιούπολης του Παρισιού.

Η δουλειά της Μαρί Ντ’ Ενεζέλ στη μονάδα αυτή της πρόσφερε ένα συγκλονιστικό υλικό, για να γράψει το βιβλίο Ο Μύχιος Θάνατος (1995), το οποίο έγινε παγκόσμια επιτυχία και μεταφράστηκε σε 20 γλώσσες.

Τον πρόλογο του βιβλίου- που κυκλοφορεί στα ελληνικά, από τις εκδόσεις Synergie – έγραψε ο Φρανσουά Μιτεράν, λίγους μήνες πριν πεθάνει, ο οποίος είχε παίξει καθοριστικό ρόλο, ως πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας, στην ίδρυση της Μονάδας Παρηγορητικής Αγωγής.

Έχει τιμηθεί με το Παράσημο της Λεγεώνας της Τιμής, μετά από πρόταση του σοσιαλιστή πρωθυπουργού, Λιονέλ Ζοσπέν, καθώς και με τα διάσημα της αξιωματούχου της Εθνικού Τάγματος της Αρετής.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Το χρυσό στο Παρίσι και οι λόγοι που ο Πετρούνιας μπορεί να το κατακτήσει! (pics)

Yπάρχουν δύο σημαντικοί παράγοντες που θα παίξουν τεράστιο ρόλο στην προσπάθεια του να επαναλάβει το χρυσό θρίαμβο του 2016 στο Ρίο Ντε Τζανέιρο.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024