Τετάρτη 08 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Ομόφωνη απόφαση του ΚΑΣ για την προστασία των αρχαιοτήτων στο Λιβάδι της Σχοινούσας

Ομόφωνη απόφαση του ΚΑΣ για την προστασία των αρχαιοτήτων στο Λιβάδι της Σχοινούσας

Ομόφωνα εγκρίθηκε από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο η τροποποίηση των χερσαίων εγκαταστάσεων του έργου «Κατασκευή λιμανιού Σχοινούσας στον όρμο Λιβάδι και οδού προσπέλασης από τη χώρα προς το λιμάνι» για την προστασία των αρχαιολογικών ευρημάτων. Για το θέμα, ο νομάρχης Κυκλάδων είχε στείλει ανοικτή επιστολή προς τον πρωθυπουργό, ζητώντας την παρέμβασή του για την ολοκλήρωση του έργου, που έχει «παγώσει» από το 2007. Το ΚΑΣ ανέβαλε την απόφασή του για τα 12 ακίνητα που βρίσκονται σε επαφή με το βυζαντινό τείχος της παλαιάς πόλης Χανίων.

Ομόφωνα εγκρίθηκε από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο η τροποποίηση των χερσαίων εγκαταστάσεων του έργου «Κατασκευή λιμανιού Σχοινούσας στον όρμο Λιβάδι και οδού προσπέλασης από τη χώρα προς το λιμάνι» για την προστασία των αρχαιολογικών ευρημάτων.

Για το θέμα, ο νομάρχης Κυκλάδων, Δημήτρης Μπάιλας, είχε στείλει ανοικτή επιστολή προς τον πρωθυπουργό Γ.Παπανδρέου, ζητώντας την προσωπική του παρέμβαση για τη συνέχιση και ολοκλήρωση του έργου, που έχει «παγώσει» από το 2007.

Στη διάρκεια εκσκαφών βρέθηκαν στο λιμάνι λείψανα μεταβυζαντινής εποχής, δείγματα αρχαίας κεραμικής και ένας πολύ σημαντικός παλαιοχριστιανικός οικισμός.

Κατά τη συνεδρίασή του, το ΚΑΣ αποφάσισε ο ήδη ανασκαμμένος χώρος να μείνει ελεύθερος και να απομακρυνθούν οι χερσαίες εγκαταστάσεις από τον χώρο, όπου βρίσκονται τα αρχαία.

Το έργο εγκρίθηκε υπό τους όρους να εξασφαλισθεί η μεγαλύτερη προστασία των ευρημάτων, να διεξαχθεί έρευνα στο χώρο του λιμανιού και ο φορέας σε συνεργασία με την αρμόδια εφορία να καταθέσει μελέτη για τη προστασία των αρχαιοτήτων.

Αναβλήθηκε η απόφαση για τα Χανιά

Στη συνεδρίαση του ΚΑΣ επρόκειτο να συζητηθεί και το θέμα της έγκρισης ή μη αναγκαστικής απαλλοτρίωσης ή απευθείας εξαγοράς δώδεκα ακινήτων, που βρίσκονται σε επαφή με το βυζαντινό τείχος της παλαιάς πόλης Χανίων. Η συζήτηση αναβλήθηκε.

Η απαλλοτρίωση, κόστους σχεδόν 1,5 εκατομμυρίου ευρώ, θα αναδείξει στο ακέραιο το τείχος, το οποίο περιβάλλεται από καταστήματα.

«Η απαλλοτρίωση θα έπρεπε να έχει γίνει από δεκαετίες, για να αναδείξει ένα μοναδικό βυζαντινό μνημείο» τόνισε στη διάρκεια της συνεδρίασης ο καθηγητής αρχαιολογίας στο πανεπιστήμιο Κρήτης, Νίκος Σταμπολίδης, μέλος του ΚΑΣ.

Επιπλέον, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης επισημάνθηκε πως αν γίνουν οι σωστές ενέργειες, τα Χανιά θα μπουν στον κατάλογο προστασίας προστατευόμενων μνημείων της UNESCO.

Οι ιδιοκτήτες, ωστόσο, των καταστημάτων αντιδρούν. Διά της δικηγόρου τους διαμηνύουν πως απαγορεύεται η όποια αλλοίωση, υποβάθμιση ή καταστροφή των καταστημάτων τους, καθώς αυτά έχουν κηρυχθεί διατηρητέα μνημεία.

Η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού και πρόεδρος του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, Λίνα Μενδώνη, κάλεσε τα μέλη του ΚΑΣ να εξετάσουν και να αποφασίσουν για το θέμα το συντομότερο δυνατό.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Ολυμπιακός: «Προστατεύουμε την ομάδα και τη στηρίζουμε με φωνή, πάθος και καρδιά»

Ο Ολυμπιακός με νέα ενημέρωση του καλεί τον κόσμο να είναι ιδιαίτερα προσεχτικός στην αναμέτρηση της Πέμπτης (9/5) με αντίπαλο την Άστον Βίλα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 08 Μαϊου 2024