Τρίτη 21 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Αναδρομική έκθεση της Βάσως Κατράκη στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Αναδρομική έκθεση της Βάσως Κατράκη στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Αντιπροσωπευτικά έργα όλων των περιόδων της μεγάλης Ελληνίδας χαράκτριας Βάσως Κατράκη παρουσιάζονται στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, με την έκθεση Πνοή στην Πέτρα. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2011.

Αντιπροσωπευτικά έργα όλων των περιόδων της μεγάλης Ελληνίδας χαράκτριας Βάσως Κατράκη παρουσιάζονται στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, με την έκθεση Πνοή στην Πέτρα.

Η έκθεση διοργανώθηκε σε συνεργασία με το Κέντρο Χαρακτικών Τεχνών-Μουσείο Βάσως Κατράκη στο Αιτωλικό, από το οποίο προέρχεται ο δανεισμός των περισσότερων έργων. Την επιλογή τους καθόρισαν δύο βασικοί άξονες: ο ανθρωποκεντρικός χαρακτήρας του έργου της και η «συνάφεια» της χαρακτικής της Βάσως Κατράκη στην πέτρα με τα γλυπτά έργα της κυκλαδικής τέχνης του προϊστορικού Αιγαίου και, ταυτόχρονα, η επιθυμία να δοθεί μια όσον το δυνατόν πληρέστερη εικόνα της συνολικής δημιουργίας της.

Στην έκθεση παρουσιάζονται ξυλογραφίες και χαρακτικά σε πέτρα, σχέδια, πέτρινες μήτρες, ζωγραφισμένα βότσαλα, φωτογραφίες, καθώς και υλικό τεκμηρίωσης. Την παρουσίαση διαφωτίζουν, περαιτέρω, τα κείμενα του καταλόγου τα οποία προσεγγίζουν από διάφορες οπτικές το έργο της χαράκτριας, ώστε να προκύψει μια γλαφυρή της ψυχοσύνθεσης της δημιουργού και της δύναμης της τέχνης της.

Οι μύθοι της Κατράκη αναφέρονται σε πανανθρώπινες και διαχρονικές αξίες, οι εικόνες της καθηλώνουν, κατατείνοντας προς ένα ιδεόγραμμα που παραπέμπει στην ουσία του νοήματός τους. Μέσα από τις διαφορετικές εκδοχές του κάθε θέματος, παρακολουθούμε τις σκέψεις και τους στόχους, το αισθητικό ιδανικό της, το πέρασμα σε φόρμες εντονότερης συναισθηματικής φόρτισης. Από τα πρώτα σπουδαστικά της έργα μέχρι τις μετέπειτα μνημειακές της προτάσεις, η πρόσληψη και η απόδοση της ανθρώπινης μορφής είναι η κυρίαρχη αισθητική-θεματική επιλογή της δουλειάς της στην οποία η ενδελεχής μελέτη και ο διάλογος με την ελληνική τέχνη -από την προϊστορία μέχρι τις λαϊκές-παραδοσιακές εκφάνσεις της- παίζουν πρωταρχικό ρόλο.

Οι αναγωγές και οι αντιστοιχίες με τις μορφές των κυκλαδικών ειδωλίων είναι κάτι περισσότερο από ισχυρές, η μελέτη και το ενδιαφέρον της για την κυκλαδική τέχνη, ως σταθερά σημεία αναφοράς και έμπνευσης, παραμένουν αμείωτα καθόλη τη δημιουργική της πορεία. Στις επιμηκυσμένες, αρχετυπικές μορφές των συνθέσεών της, με την αφαίρεση και τη βαθιά επεξεργασμένη απλοποίηση της φόρμας τους, η Κατράκη προάγει το ίδιο όραμα, πλάθει ένα σύμπαν εικόνων, καταθέτει μια στάση ζωής και μια κοινωνική διαμαρτυρία, εμβαθύνει στον πυρήνα της ύπαρξης, επικεντρώνεται στo πεπρωμένο του ανθρώπου, εξισορροπώντας απόλυτα το πάθος και την ανάτασή του μέσα από την υποβλητική αντίθεση του άσπρου-μαύρου.

Και δίπλα στην τέχνη της χαρακτικής, σε άμεση αλληλεξάρτηση μ’ αυτήν, η ζωή της, το Αιτωλικό και η λιμνοθάλασσα, ο Πόλεμος, η Κατοχή και η Αντίσταση, οι ανατάσεις, οι προσδοκίες και οι διαψεύσεις -καταβολές και βιώματα που καθορίζουν κάθε προσπάθεια ερμηνευτικής προσέγγισης και ανάλυσης της χαρακτικής της.

H Κατράκη θα αφοσιωθεί στην τέχνη της, την τέχνη της χαρακτικής που, με την αλήθεια, την τόλμη και την ποιητική της, τις ηθικές αξίες, το ανθρωπιστικό-οικουμενικό περιεχόμενο και την αδιαπραγμάτευτη άποψή της, συναντά και επικοινωνεί με τον αποδέκτη της, επιβεβαιώνει την αυθεντικότητα και τη σημασία της προσφοράς της.

Επιμέλεια έκθεσης: Γιάννης Μπόλης, Ιστορικός Τέχνης
Μαρία Δ. Τόλη, Επιμελήτρια, Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Ελεύθερη είσοδος για το κοινό την Πέμπτη 11 Νοεμβρίου 2010, 10:00-20:00

Δωρεάν ξεναγήσεις για το κοινό (με το εισιτήριο εισόδου): κάθε Πέμπτη στις 19.00 και κάθε Κυριακή στις 13.00, από τις 14 Νοεμβρίου.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Φιορεντίνα: Με αυτή την εμφάνιση θα παραταχθεί στον τελικό με τον Ολυμπιακό (pic)

Η ιταλική ομάδα μετράει αντίστροφα για τον τελικό του Europa Conference League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 21 Μαϊου 2024