Σάββατο 18 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Με την απονομή των βραβείων έπεσε η αυλαία του «Πανοράματος»

Με την απονομή των βραβείων έπεσε η αυλαία του «Πανοράματος»

Με την απονομή των βραβείων ολοκληρώθηκε την Κυριακή στον κινηματογράφο «Απόλλων», το 23ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου, ύστερα από ένα δεκαήμερο γεμάτο πρεμιέρες ευρωπαϊκών ταινιών και θεματικά αφιερώματα.

Με την απονομή των βραβείων ολοκληρώθηκε την Κυριακή στον κινηματογράφο «Απόλλων», το 23ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου, ύστερα από ένα δεκαήμερο γεμάτο πρεμιέρες ευρωπαϊκών ταινιών και θεματικά αφιερώματα.

Στην τελετή λήξης παρευρέθησαν πολλοί εκπρόσωποι του εγχώριου σινεμά.

Το βραβείο της διεθνούς κρτικής επιτροπής απέσπασε ομόφωνα η γερμανική ταινία Die Fremde του Φέο Αλαντάνγκ, με θέμα την κοινωνική σύγκρουση μιας νέας γυναίκας, τουρκικής καταγωγής, με την οικογένειά της (Τούρκοι μετανάστες στη Γερμανία) και τις αλυσιδωτές αντιδράσεις που προκαλεί ο αγώνας της για ανεξαρτησία.

Επιστέγασμα της ταινίας, ανέφερε η κριτική επιτροπή, ήταν η «αψεγάδιαστη ερμηνεία της πρωταγωνίστριας Σιμπέλ Κεκιλί», όπως ανέφερε η κριτική επιτροπή.

Την ειδική μνεία της επιτροπής απέσπασε η ιταλική ταινία Ο Άνθρωπος που θα έρθει (L’uomo che verra) του Τζόρτζιο Ντιρίτι, «για την υψηλού επιπέδου παραγωγή και τον επιτυχημένο συνδυασμό της ακρίβειας των ιστορικών και περιφερειακών λεπτομερειών με τους κανόνες της δραματουργικής και κινηματογραφικής αφήγησης».

Το βραβείο της Διεθνούς Ομοσπονδίας Κριτικών Κινηματογράφου, Fipresci, κέρδισε η γαλλική ταινία Τα μικρα ρυάκια του Πασκάλ Ραμπατέ, «μια κωμωδία με λεπτή ειρωνεία και ευρηματικότητα», η οποία δεν συμπεριέλαβε στις κρίσεις της ταινίες των μεγάλων σκηνοθετών, όπως Ολιβέιρα, Σκολιμόφσκι, Ιοσελιάνι, που επίσης διαγωνίζονταν, προκειμένου «να ενισχύσει και να ενθαρύνει νέους σκηνοθέτες».

Το βραβείο αναγνωστών του περιοδικού Αθηνόραμα κέρδισε η σπονδυλωτή ταινία Κάποιες άλλες ιστορίες, που σκηνοθέτησαν πέντε νέες δημιουργοί από τις ισάριθμες δημοκρατίες της πρώην Γιουγκοσλαβίας. Στην πλοκή κάθε επεισοδίου περιλαμβάνεται το θέμα της εγκυμοσύνης.

Το ειδικό βραβείο του Πανοράματος παρέλαβαν, στη διάρκεια της τελετής, ο Γέρζι Σκολιμόφσκι από τον αναπληρωτή υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού, Τηλέμαχο Χυτήρη, και ο Οτάρ Ιοσελιάνι από τον Θόδωρο Αγγελόπουλο.

Όπως κάθε χρόνο, το Πανόραμα βράβευσε Έλληνες σκηνοθέτες και ηθοποιούς για την
προσφορά τους στον κινηματογράφο.

Φέτος, τιμήθηκαν ο σκηνοθέτης και διευθυντής φωτογραφίας Νίκος Καβουκίδης, η Ξένια Καλογεροπούλου, και εκ μέρους του Θανάση Βέγγου, ο οποίος εξακολουθεί να νοσηλεύεται εκτός κινδύνου, το βραβείο παρέλαβε ο σκηνοθέτης και στενός του συνεργάτης Ντίνος Κατσουρίδης.

Τέλος, το βραβείο στη μνήμη του σκηνοθέτη Γιάννη Δαλιανίδη παρέλαβε η ηθοποιός Καίτη Ιμπροχώρη.

Η αυλαία του 23ου Πανοράματος Ευρωπαϊκου Κινηματογράφου έκλεισε με την προβολή της ταινίας Somewhere της Σοφία Κόπολα.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

«Πρώτη» για Κόντη στον Παναθηναϊκό – Τι είπε στους ποδοσφαιριστές

Ο Χρήστος Κόντης πραγματοποίησε την πρώτη του προπόνηση με τον Παναθηναϊκό..

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 18 Μαϊου 2024