Κυριακή 05 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Νέα ένταση το απόγευμα έξω από τον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης

Νέα ένταση το απόγευμα έξω από τον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης

Μικρής έκτασης επεισόδια μεταξύ αστυνομικών και διαδηλωτών σημειώθηκαν εκ νέου το απόγευμα της Πέμπτης έξω από τον αρχαιολογικό χώρο της Ακροπόλεως, όταν περίπου 30 εργαζόμενοι απωθήθηκαν από τους αστυνομικούς στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου. «Το μνημείο της Ακρόπολης θα πρέπει να το προστατέψουμε και ως πολιτεία και ως κοινωνία» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος· έντονη αντίδραση από τη ΓΣΕΕ και τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Μικρής έκτασης επεισόδια μεταξύ αστυνομικών και διαδηλωτών σημειώθηκαν εκ νέου το απόγευμα της Πέμπτης έξω από τον αρχαιολογικό χώρο της Ακροπόλεως, όταν περίπου 30 εργαζόμενοι απωθήθηκαν από τους αστυνομικούς στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου. «Το μνημείο της Ακρόπολης θα πρέπει να το προστατέψουμε και ως πολιτεία και ως κοινωνία» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος· έντονη αντίδραση από τη ΓΣΕΕ και τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Από το μεσημέρι, μέλη των Πρωτοβάθμιων Σωματείων και εργαζόμενοι του Υπουργείου Πολιτισμού, είχαν εξαγγείλει συγκέντρωση διαμαρτυρίας στον χώρο, όπου, μετά τις 5, συγκεντρώθηκαν περί τα 30 άτομα για να διαδηλώσουν καταγγέλλοντας «ωμή αστυνομική βία σε βάρος των συμβασιούχων και των εκτάκτων του Υπουργείου Πολιτισμού στην Ακρόπολη».

Ύστερα από προπηλακισμούς και αψιμαχίες με αστυνομικούς, που περιφρουρούν την περιοχή, οι συγκεντρωθέντες διαλύθηκαν στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου.

Ο υπουργός Πολιτισμού Π.Γερουλάνος, από τις ΗΠΑ όπου βρίσκεται, είπε ότι το θέμα των συμβασιούχων έχει απασχολήσει την κυβέρνηση εδώ και πολύ καιρό, η οποία «αναγνώρισε κάποια από τα δίκαιά τους», προσθέτοντας επίσης ότι στο πλαίσιο της «δίκαιης αντιμετώπισης» των συμβασιούχων έχει ήδη αποφασιστεί και ξεκινήσει η διαδικασία για την αποπληρωμή των δεδουλευμένων τους.

Ο κ. Γερουλάνος είπε ότι η κυβέρνηση έχει τοποθετηθεί θετικά και στο αίτημα για άρση του περιορισμού του 24μηνου στις συμβάσεις, αλλά ότι ακόμη δεν έχει ληφθεί κάποιο μέτρο, καθώς μελετάται το κόστος μιας τέτοιας απόφασης για τη Πολιτεία. Τέλος, αναφορικά με το αίτημα μονιμοποίησης των συμβασιούχων, ο κ. Γερουλάνος τόνισε ότι δεν μπορεί να γίνει και ότι έχει αποφασιστεί οι προσλήψεις να γίνονται μέσω του ΑΣΕΠ και ανάλογα με τις ανάγκες που δημιουργούνται.

«Το μνημείο της Ακρόπολης θα πρέπει να το προστατέψουμε και ως πολιτεία και ως κοινωνία. Δεν μπορούμε να βλέπουμε να βάζουν 30 εργαζόμενοι λουκέτο και να την κρατούν κλειστή, για να πετύχουν κάποιες εργασιακές τους απαιτήσεις, που σε μεγάλο βαθμό είναι και αδικαιολόγητες» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής.

Ο Γ.Πεταλωτής σημείωσε ότι υπάρχει μέτρο και συνέπεια, «αλλά δεν θα αφήσουμε όσους υποκινούν και λειτουργούν με τρόπους που βεβηλώνουν την εικόνα της χώρας μας να συνεχίσουν αυτές τις ενέργειές τους».

Ανέφερε ότι πρόκειται για περίπου 30 συμβασιούχους που διεκδικούν να συνεχιστούν οι συμβάσεις τους και να μονιμοποιηθούν, «πράγμα που δεν γίνεται πλέον στο δημόσιο τομέα και δεν θα μπορούσαν να υπάρξουν εξαιρέσεις».

Σχετικά δε με το αίτημά τους για την καταβολή δεδουλευμένων, επισήμανε ότι ήδη έχει γίνει νομοθετική ρύθμιση, ώστε η καταβολή να ξεκινήσει από το υπουργείο Πολιτισμού πολύ σύντομα, εφόσον υπάρχουν και τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

Ο κ. Πεταλωτής χαρακτήρισε αυτές τις κινήσεις αδικαιολόγητες και υπογράμμισε ότι «αυτή η κυβέρνηση βρήκε λύση σε μια κατάσταση που και στο υπουργείο Πολιτισμού ήταν ζημιογόνος, όταν η προηγούμενη πολιτική ηγεσία με υπουργό τον κ. Σαμαρά έβαζε αφειδώς και με γνωστά κριτήρια και με αποτέλεσμα σήμερα να δημιουργείται αυτό το ζήτημα».

Ερωτηθείς εάν αυτοί οι εργαζόμενοι προσελήφθησαν επί υπουργίας του κ. Σαμαρά, ο κ. Πεταλωτής είπε ότι υπάρχουν πολλοί που προσελήφθησαν επί υπουργίας του κ. Σαμαρά και ότι «δεν μπορούμε να διακρίνουμε αυτούς τους εργαζόμενους».

«Πάντως η τακτική που ακολουθούν, για να προβάλουν τα αιτήματά τους, είναι καταδικαστέα και δεν δικαιολογείται σε σχέση με τα αιτήματά τους και κυρίως με το αποτέλεσμα που επιφέρουν» συμπλήρωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ερωτηθείς ποιοι υποκινούν αυτές τις κινητοποιήσεις, ανέφερε ότι «όσοι ζούμε στην κοινωνία αυτή γνωρίζουμε ότι κάποιες κινητοποιήσεις γίνονται για άλλους λόγους έξω από εργασιακές απαιτήσεις» και ότι «όσοι χρησιμοποιούν τέτοιου είδους μεθοδεύσεις είναι και στην κρίση του λαού».

Ακόμη, ο κ. Πεταλωτής είπε ότι δεν χρειάζεται να απαντήσει συγκεκριμένα, διότι «γνωρίζουμε όλοι ποιοι επιλέγουν τακτικές που δεν είναι συμβατές με τους γνωστούς τρόπους προάσπισης εργασιακών δικαιωμάτων».

Αντίδραση της ΓΣΕΕ

Η ΓΣΕΕ καταδίκασε τη χρήση αστυνομικής βίας κατά εργαζομένων στο χώρο της Ακρόπολης. «Τα τεράστια κοινωνικά και εργασιακά προβλήματα δεν αντιμετωπίζονται με βία και αυθαιρεσία πολύ περισσότερο όταν απευθύνεται κατά νέων ανθρώπων που είναι διαχρονικά θύματα ενός πελατειακού και ρουσφετολογικού κράτους». σημειώνει

«Ο παγκόσμιος συμβολισμός του μνημείου της Ακρόπολης επιβάλει σε όλους και ειδικότερα στο Κράτος και την Πολιτεία, τον απόλυτο σεβασμό του μνημείου αλλά και των κοινωνικών και δημοκρατικών δικαιωμάτων των εργαζόμενων» προσθέτει Η ΓΣΕΕ.

Τη συμπεριφορά των αστυνομικών κατήγγειλε και η Ένωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου Ελλάδος – Ένωση Φωτορεπόρτερ Ελλάδος. «Οι αστυνομικές δυνάμεις, παρά το γεγονός ότι η ιδιότητα των συναδέλφων μας ήταν περισσότερο από εμφανής (κάμερες , φωτογραφικές μηχανές), επιτέθηκαν αναίτια με μοναδικό σκοπό να κακοποιήσουν σωματικά συναδέλφους και να προκαλέσουν ζημιές στον εξοπλισμό τους.

Αντιδράσεις της αντιπολίτευσης

Ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Πάνος Παναγιωτόπουλος, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Είμαστε απολύτως αντίθετοι, ως Νέα Δημοκρατία, με τέτοιες πράξεις, όπως η κατάληψη της Ακρόπολης από τους συμβασιούχους. Από την άλλη πλευρά, όμως, πρέπει να καταλάβει και η κυβέρνηση ότι με τα ΜΑΤ δεν λύνονται τα προβλήματα των διαφόρων κοινωνικών ομάδων.

» Γιατί είναι η στάση της κυβέρνησης, που σπρώχνει τους συμβασιούχους σε απεγνωσμένες κινήσεις. Πού είναι, επιτέλους, οι αρμόδιοι υπουργοί για να κάνουν διάλογο, για να βρεθεί λύση στο πρόβλημα;».

Στο πλευρό των συμβασιούχων που έκαναν διαμαρτυρία στην Ακρόπολη τάχθηκε η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα και καταδίκασε την επέμβαση της Αστυνομίας.

«Οι εργαζόμενοι μπορούν να αγωνίζονται εκεί που βρίσκονται. Οι κινητοποιήσεις δεν θα προκαλέσουν καμιά βλάβη στο μνημείο», δήλωσε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου και παρατήρησε πως το ΚΚΕ δεν δίνει εξετάσεις στη Μέρκελ και τον Σαρκοζί, σημειώνοντας πως η Ακρόπολη έχει έναν συμβολισμό και εκτός από την αρχαία υπάρχει και η σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας.

Παράλληλα, σε ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ καταγγέλλει την κυβέρνηση «για τη σημερινή της άνανδρη επίθεση με χημικά, γκλομπς και συλλήψεις ενάντια στους εργαζόμενους συμβασιούχους του υπουργείου Πολιτισμού στην Ακρόπολη».

«Το ΠΑΜΕ στηρίζει το δίκαιο αγώνα των εργαζομένων συμβασιούχων στο Υπουργείο Πολιτισμού και τους καλεί να δυναμώσουν την πάλη τους ενάντια στη βάρβαρη πολιτική του κεφαλαίου, της Ευρωπαϊκής Ένωσης που εφαρμόζουν με ευλάβεια η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ και τα υπόλοιπα κόμματα του Ευρωμονόδρομου. Τους καλεί να συνεχίσουν πιο μαζικά, πιο αποφασιστικά τον αγώνα τους μέχρι την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Κωστής Αϊβαλιώτης έκανε την εξής δήλωση: «Η Ακρόπολη δεν είναι οικόπεδο κανενός. Ανήκει στην Ελλάδα και την ιστορία της. Δεν μπορεί να έρχονται τουρίστες από το Λος Αντζελες και το Σίδνεϊ και να βρίσκουν λουκέτα».

Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας δήλωσε: «Θα ήθελα, πριν ξεκινήσω, να αναφερθώ στα όσα συνέβησαν σήμερα το πρωί σε μια διαμαρτυρία ανθρώπων που έχουν να πληρωθούν 30 μήνες και επέλεξαν τον τρόπο που αυτοί ήθελαν να διαμαρτυρηθούν και τα ΜΜΕ ήταν εκεί για να καλύψουν το γεγονός.

» Και θέλω να αναφερθώ σε αυτό, διότι θεωρώ ότι είναι ένα γεγονός που προσβάλλει την ελευθεροτυπία, προσβάλλει την ίδια τη δημοκρατία. Δυνάμεις της αστυνομίας επιτέθηκαν με χημικά σε εκπροσώπους του τύπου, φωτορεπόρτερ και δημοσιογράφους, οι οποίοι ήθελαν να καλύψουν ένα γεγονός σημαντικό.

» Και αυτό για μας, είναι ένα γεγονός που κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για το πώς, σε συνθήκες κρίσης και άρα κοινωνικής έντασης και αγώνων κοινωνικών, θα υπάρχει μια αντιμετώπιση από την πλευρά της εξουσίας, προς τους εκπροσώπους του τύπου, τους φωτορεπόρτερς, προς όσους θέλουν να κάνουν αυτό το οποίο είναι λειτούργημα δηλαδή να καταγράψουν γεγονότα και να ενημερώσουν τους πολίτες γι’ αυτά. Και οι πολίτες μπορούν να κρίνουν, βεβαίως, για την ορθότητα των απόψεων, των διεκδικήσεων.

» Ήταν απαράδεκτο αυτό που συνέβη σήμερα και ζητούμε εξηγήσεις από τον υπουργό Δημόσιας Τάξης. Ο κ. Παπουτσής πρέπει να δώσει εξηγήσεις γι’ αυτή την απρόκλητη επίθεση στους εκπροσώπους του τύπου, που κάνανε απλά τη δουλειά τους».

Με αφορμή την επέμβαση των ΜΑΤ στην Ακρόπολη, ο εκπρόσωπος τύπου της Δημοκρατικής Αριστεράς, Ανδρέας Παπαδόπουλος, δήλωσε: «Το πελατειακό κράτος λύνει τις διαφορές του με τα δικαιώματα των εργαζομένων στο μνημείο της Ακρόπολης με τα ΜΑΤ και την καταστολή. Αυτή η εικόνα δεν αξίζει στη χώρα».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

«Μπαμ» με Έσε στην Αργεντινή: Επιλογή του Μασεράνο ο μέσος του Ολυμπιακού

Ο Σαντιάγκο Έσε ετοιμάζεται να φορέσει το εθνόσημο της Αργεντινής. Και είναι προσωπική επιλογή του μεγάλου Χαβιέρ Μασεράνο

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 05 Μαϊου 2024