Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Σταυροδρόμι Πολιτισμών» επιθυμεί ο Π.Γερουλάνος να γίνει η Θεσσαλονίκη

«Σταυροδρόμι Πολιτισμών» επιθυμεί ο Π.Γερουλάνος να γίνει η Θεσσαλονίκη

Τις προτάσεις του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού για την υλοποίηση του προγράμματος Σταυροδρόμι Πολιτισμών στη Θεσσαλονίκη παρουσίασε ο υπουργός Πολιτισμού, Παύλος Γερουλάνος. Το πρόγραμμα αποσκοπεί στο συντονισμό της δράσης των πολιτιστικών φορέων της πόλης.

Τις προτάσεις του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού για την υλοποίηση του προγράμματος Σταυροδρόμι Πολιτισμών στη Θεσσαλονίκη παρουσίασε ο υπουργός Πολιτισμού, Παύλος Γερουλάνος. Το πρόγραμμα αποσκοπεί στο συντονισμό της δράσης των πολιτιστικών φορέων της πόλης.

Μιλώντας σε εκπροσώπους εποπτευόμενων από το υπουργείο φορέων της Θεσσαλονίκης -στην πρώτη του συνάντηση μαζί τους από την ανάληψη των καθηκόντων του-, ο κ. Γερουλάνος τόνισε: «Στόχος του προγράμματος είναι ουσιαστικά ο συντονισμός της δράσης των πολιτιστικών φορέων της Θεσσαλονίκης , ώστε ο σημαντικός πλούτος της πόλης, που ξεκινά από τον αρχαίο πολιτισμό, το Βυζάντιο και φτάνει στην έκφραση της νέας δημιουργίας, να αξιοποιηθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και η Θεσσαλονίκη να εκπέμψει τόσο προς τα Βαλκάνια όσο και προς την Αθήνα μια ενιαία πολιτιστική και τουριστική ταυτότητα».

Το πρόγραμμα προβλέπει ότι κάθε χρόνο οι πολιτιστικοί φορείς της Θεσσαλονίκης -και όποιος άλλος μπορεί και θέλει να συμβάλει- θα συμμετέχουν στην πρόσκληση της πόλης προς έναν πολιτισμό και θα ανταλλάσσουν μαζί του πολιτιστικά αγαθά. Ουσιαστικά, για έναν χρόνο η πόλη θα παίζει τον ρόλο του οικοδεσπότη σε έναν πολιτισμό.

Η αρχή θα γίνει από το 2011 με το πρόγραμμα για τη Μέση Ανατολή, θα ακολουθήσει το 2012 το πρόγραμμα για τα Βαλκάνια και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, ενώ θα ακολουθήσουν θεματικά προγράμματα – αφιερώματα και ανταλλαγές με τη Ρωσία, την Κίνα και άλλες χώρες.

«Υπάρχει μια επικίνδυνη και άρα πιεστική αλλαγή του γειτονικού μας περιβάλλοντος. Πόλεις, όπως η Σόφια και η Κωνσταντινούπολη, αναπτύσσονται πολιτιστικά πολύ γρήγορα. Από την άλλη, δεν συναντούμε την ουσιαστική παρέμβαση της χώρας μας στον παγκόσμιο διάλογο για τον πολιτισμό. Το σχέδιο Καλλικράτης αλλάζει το πολιτικό τοπίο και τη δομή και δίνει ευκαιρίες για την ανάπτυξη και κυρίως συν-δράση και στον τομέα του πολιτισμού», πρόσθεσε ο κ. Γερουλάνος.

Ο υπουργός πραγματοποίησε πολύωρη συζήτηση με τους εκπροσώπους των πολιτιστικών φορέων της πόλης (Κρατικό Θέατρο βόρειας Ελλάδας, Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, Κρατική Ορχήστρα, Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Λαογραφικό Μουσείο, Αρχαιολογικό Μουσείο, Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, εκπροσώπους των εφορειών αρχαιοτήτων, Μουσείο Φωτογραφίας, Κινηματογράφου, Φεστιβάλ Κινηματογράφου κ.α).

Κύριος στόχος του προγράμματος αποτελεί, πέραν της θεματικής του, η συντονισμένη δράση των πολιτιστικών φορέων -και όχι παράλληλες ανεξάρτητες αφηγήσεις- ώστε να εξελιχθούν σε πυλώνες ανάδειξης των πολιτισμών και μέσα από αυτά τα προγράμματα να προβληθεί παγκοσμίως η ταυτότητα της Θεσσαλονίκης, ανέφερε ο υπουργός.

Πρόσθεσε ότι μέσω των δράσεων αυτών θα ενισχυθεί η εξωστρέφεια της πόλης και θα καταστεί παράλληλα η Βόρειος Ελλάδα ιδιαίτερα ελκυστικός τουριστικός προορισμός, προσελκύοντας νέους επισκέπτες και επιμηκύνοντας την τουριστική περίοδο.

Για τον λόγο αυτόν και για την ενημέρωση και τουριστικών φορέων ο κ. Γερουλάνος είχε αργά το απόγευμα της Πέμπτης συνάντηση με τουριστικούς φορείς της περιοχής.

Νωρίς το πρωί της Πέμπτης, ο κ. Γερουλάνος πραγματοποίησε συνάντηση με τον καλλιτεχνικό διευθυντή του ΚΘΒΕ, Σωτήρη Χατζάκη, στον οποίο ανακοίνωσε ότι ανανεώνει τη θητεία του στη δεύτερη κρατική σκηνή.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Έξαλλοι στη Μακάμπι: «Λέει ψέματα ο Αταμάν»

Πηγή της Μακάμπι απαντά σε όσα της προσάπτει ο Εργκίν Αταμάν.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024