Τρίτη 14 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Υποτονική η έναρξη του 67ου Φεστιβάλ Βενετίας

Υποτονική η έναρξη του 67ου Φεστιβάλ Βενετίας

Υποτονική ήταν η έναρξη της 67ης Μόστρας του Κινηματογράφου της Βενετίας με τον πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο να αντικαθιστά τον υπουργό Πολιτισμού μετά από «εντολή» του Μπερλουσκόνι. Η πρεμιέρα έγινε με την ταινία Μαύρος Κύκνος του Ντάρεν Αρονόφσκι. «Είμαι πνευματικά φυλακισμένος» αναφέρει σε μήνυμά του που διαβάστηκε πριν την προβολή ταινίας του, ο Ιρανός σκηνοθέτης Τζαφάρ Παναχί.

Υποτονική ήταν η έναρξη της 67ης Μόστρας του Κινηματογράφου της Βενετίας με τον πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο να αντικαθιστά τον υπουργό Πολιτισμού μετά από «εντολή» του Μπερλουσκόνι. Η πρεμιέρα έγινε με την ταινία Μαύρος Κύκνος του Ντάρεν Αρονόφσκι.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι δεν επέτρεψε στον υπουργό Πολιτισμού να παραστεί στην έναρξη του Φεστιβάλ, επειδή ο διευθυντής της Μόστρας, Μάρκο Μούλερ δεν συμπεριέλαβε στο πρόγραμμα ταινία Ιταλού σκηνοθέτη φιλικά προσκείμενου προς αυτόν.

Την εναρκτήρια πάντως ταινία της Μόστρας, Μαύρος κύκνος, με την οποία αρχίζει και το διαγωνιστικό τμήμα του φεστιβάλ, παρακολούθησαν ο σκηνοθέτης της και οι πρωταγωνιστές Νάταλι Πόρτμαν και Βενσάν Κασέλ καθώς και η Τζέσικα Αλμπα, πρωταγωνίστρια της ταινίας Μασέτε του Ρόμπερτ Ροντρίγκεζ, με την οποία κάνει αργά το βράδυ της Τετάρτης την έναρξή του το μεταμεσονύχτιο πρόγραμμα της Μόστρας.

Στην τελετή, παρόντα ήταν και τα μέλη της κριτικής επιτροπής με επικεφαλής τον Αμερικανό σκηνοθέτη, και φίλο του Ρ.Ροντρίγκεζ, Κουέντιν Ταραντίνο.

Η ταινία του Αρονόφσκι καταπιάνεται με τον κόσμο του μπαλέτου. Η ηρωίδα του, μια νεαρή, αφοσιωμένη στη δουλειά της, μπαλαρίνα (Νάταλι Πόρτμαν), ενώ περιμένει να αναλάβει τον πρωταγωνιστικό ρόλο σε ένα νέο ανέβασμα της «Λίμνης των κύκνων», αντιμετωπίζει προβλήματα τόσο με τη μητέρα της, όσο και με μια νέα μπαλαρίνα που έχει προστεθεί στην ομάδα του μπαλέτου.

Ο Αρονόφσκι (Χρυσό Λιοντάρι το 2008 για την ταινία Ο παλαιστής) εμπνέεται από τον Χίτσκοκ αλλά και από άλλους σκηνοθέτες, ιδιαίτερα τον Μάικλ Πάουελ (Τα κόκκινα παπούτσια) και τον Ρόμαν Πολάνσκι (Αποστροφή) για έμπνευση, αλλά φαίνεται πως δεν ενθουσίασε πολλούς κριτικούς.

Τα βλέμματα, πάντως, συγκέντρωσαν οι ερωτικές σκηνές της ταινίας.

Ηρωας στην ταινία του Ροντρίγκεζ, Μασέτε, είναι ένας πρώην αστυνομικός, με το ψευδώνυμο Μασέτε (επειδή σκοτώνει τους εχθρούς του με τη μασέτα), που, μετά τη δολοφονία της γυναίκας και της κόρης του από ένα βαρόνο των ναρκωτικών, προσπαθεί να εκδικηθεί το θάνατό τους και να αποκαλύψει τη σύνδεσή του με διαφθαρμένους Αμερικανούς πολιτικούς και αστυνομικούς.

Η ταινία ακολουθεί το ύφος άλλων φιλμ του σκηνοθέτη και περιλαμβάνει σκηνές βίας, ενώ είναι γυρισμένη στο στιλ των λεγόμενων b-movies, χωρίς πολλά χρήματα και με γρήγορο ρυθμό.

Στο φετινό πρόγραμμα της Μόστρας και τέσσερις ελληνικές ταινίες.

Ανάμεσά τους και η μεγάλου μήκους ταινία Attenberg της Ραχήλ Τσαγκάρη, που συμμετέχει στο διαγωνιστικό τμήμα του φεστιβάλ, θα προβληθεί στις 8 του Σεπτέμβρη.

«Είμαι πνευματικά φυλακισμένος»

Ο Ιρανός σκηνοθέτης Τζαφάρ Παναχί, του οποίου έχει αφαιρεθεί το διαβατήριο από την Τεχεράνη και δεν θα μπορέσει να παρευρεθεί στην παρουσίαση της ταινίας του στο φεστιβάλ της Βενετίας, δήλωσε ότι είναι «πνευματικά φυλακισμένος».

«Εδώ και πέντε χρόνια μου έχουν απαγορεύσει να γυρίζω ταινίες. Όταν σε έναν σκηνοθέτη δεν επιτρέπεται να κάνει ταινίες, είναι φυλακισμένος πνευματικά. Δεν μπορεί να περιοριστεί σε ένα μικρό κελί αλλά βρίσκεται σε μία πολύ μεγαλύτερη φυλακή» γράφει ο Τζαφάρ Παναχί στο μήνυμά του που διαβάστηκε πριν από την προβολή της ταινίας του.

«Θέλω να ευχαριστήσω την διεθνή κοινότητα των σκηνοθετών για την γενναία υποστήριξή της κατά την διάρκεια της φυλάκισής μου» πρόσθεσε ο 50χρονος σκηνοθέτης, ο οποίος συνελήφθη την 1η Μαρτίου επειδή σύμφωνα με το ιρανικό υπουργείο Πολιτισμού ετοίμασε ένα φιλμ κατά του καθεστώτος σχετικά με τα μετεκλογικά γεγονότα.

Ο σκηνοθέτης, ο οποίος αφέθηκε ελεύθερος στο τέλος Μαΐου αναμένεται να δικαστεί στο τέλος του Σεπτεμβρίου.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό

Sports in

Συνεχίζει ακάθεκτος ο Παυλίδης – Παραμένει κορυφαίος σκόρερ στην Ευρώπη ο Κέιν

Ο Βαγγέλης Παυλίδης με 28 γκολ σε 33 συμμετοχές στην Eredivisie, παραμένει στην 2η θέση του πίνακα των σκόρερ στα πρωταθλήματα της Ευρώπης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 14 Μαϊου 2024