Κυριακή 19 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Αφίσα του Μίκι Μάους με τη σβάστικα δημιουργεί σάλο στην Πολωνία

Αφίσα του Μίκι Μάους με τη σβάστικα δημιουργεί σάλο στην Πολωνία

Σάλο έχει προκαλέσει στην Πολωνία η αφίσα που διαφημίζει μία έκθεση σύγχρονης τέχνης και στην οποία απεικονίζεται ο Μίκι Μάους με το σώμα γυμνής γυναίκας και φόντο το σύμβολο των Ναζί, τη σβάστικα. Το πόστερ «θέλει να εξερευνήσει σύμβολα και πώς αυτά λειτουργούν» δηλώνει η διευθύντρια της γκαλερί που θα φιλοξενήσει την έκθεση, αλλά οι αντιδράσεις δείχνουν πως οι Πολωνοί δεν είναι έτοιμοι να δεχθούν τη σάτιρα σε ό,τι αφορά την περίοδο του ναζισμού.

Σάλο έχει προκαλέσει στην Πολωνία η αφίσα που διαφημίζει μία έκθεση σύγχρονης τέχνης και στην οποία απεικονίζεται ο Μίκι Μάους, με το σώμα γυμνής γυναίκας και φόντο το σύμβολο των Ναζί, τη σβάστικα.

Το πόστερ, που αναρτήθηκε στην πόλη Πόζναν, κοντά σε μία συναγωγή, ανήκει σε Ιταλό καλλιτέχνη και είναι ένα από τα έργα που θα παρουσιαστούν στην έκθεση, το φθινόπωρο.

Οι αντιδράσεις, όμως, δείχνουν ότι οι Πολωνοί δεν είναι έτοιμοι να δεχθούν τη σάτιρα σε ό,τι αφορά την περίοδο του ναζισμού.

«Αυτή η μορφή τέχνης προσβάλλει την ευαισθησία πολλών ανθρώπων» δήλωσε στο Associated Press ένα από τα μέλη του τοπικού δημοτικού συμβουλίου, ζητώντας την παρέμβαση του εισαγγελέα για να αποσυρθεί η αφίσα.

Οι εισαγγελικές αρχές, όμως, έκριναν ότι η αφίσα είναι έργο τέχνης και δεν παραβιάζει τη νομοθεσία της χώρας. Η αφίσα τελικά αποσύρθηκε επειδή δύο φορές έγινε στόχος επιθέσεων.

Παρά τις αντιδράσεις, η διευθύντρια της γκαλερί που θα φιλοξενήσει την έκθεση ξεκαθαρίζει ότι το έργο θα εκτεθεί, όπως έχει προγραμματιστεί.

«Η τέχνη πρέπει να προκαλεί και να δημιουργεί αντιθέσεις» είπε η Μαρία Τσαρνέκα, επιμένοντας ότι το επίμαχο πόστερ δεν αποτελεί προπαγάνδα υπέρ του ναζισμού, αλλά αντίθετα «θέλει να εξερευνήσει σύμβολα και πώς αυτά λειτουργούν».

«Το κεφάλι του Μίκι Μάους και η σβάστικα βρίσκονται στο ίδιο επίπεδο: δεν σημαίνουν τίποτα, αλλά και τα δύο είναι μέρος της παγκοσμιοποιημένης κοινωνίας» πρόσθεσε η ίδια.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press

Sports in

Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός: Ντέρμπι «αιωνίων» με στόχο την Ευρώπη

Ο Παναθηναϊκός και ο Ολυμπιακός κοντράρονται στην τελευταία αγωνιστική των play off, με φόντο την τρίτη θέση και την έξοδο στην Ευρώπη, λίγες μέρες πριν τους δύο τελικούς που έχουν…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 19 Μαϊου 2024