Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Δύο πλατφόρμες για την πορεία του ΠΑΣΟΚ ανέδειξε το Εθνικό Συμβούλιο

Δύο πλατφόρμες για την πορεία του ΠΑΣΟΚ ανέδειξε το Εθνικό Συμβούλιο

Με την επίσημη ανακήρυξη των υποψήφιων προέδρων ολοκληρώθηκε την Κυριακή το Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ. Ξεκάθαρη εντολή, όχι λευκή επιταγή, ζήτησε στη δευτερολογία του ο Γ.Παπανδρέου. Κατέρρευσαν οι θεωρίες υπονόμευσης και συνωμοσίας, είπε ο Ευ.Βενιζέλος. Ενωμένη βάση κάνει το ΠΑΣΟΚ πλειοψηφικό ρεύμα, τόνισε ο Κ.Σκανδαλίδης. Διαξιφισμοί στις ομιλίες των στελεχών. Συζήτηση για την απουσία Σημίτη...

28

Με την ανακήρυξη των τριών υποψήφιων προέδρων και τις δευτερολογίες τους, τις ομιλίες των κορυφαίων στελεχών και την επικύρωση (με 341 ψήφους υπέρ και τέσσερις κατά) του χρονοδιαγράμματος προς την 11η Νοεμβρίου, που είχε αποφασίσει το Πολιτικό Συμβούλιο, ολοκληρώθηκε την Κυριακή το Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ.

Το Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ ενέκρινε ομόφωνα τις αντίστοιχες εισηγήσεις για την σύγκληση της Εθνικής Συνδιάσκεψης του κόμματος στις 2, 3 και 4 Νοεμβρίου και για το συνέδριο τον Φεβρουάριο του 2008. Ο έλεγχος των ψηφοφόρων για την εκλογή προέδρου θα γίνεται με βάση και τον ενιαίο εκλογικό τους αριθμό στους καταλόγους του υπουργείου Εσωτερικών.

Από το διήμερο Εθνικό Συμβούλιο αναδείχθηκαν δύο πλατφόρμες για την πορεία του ΠΑΣΟΚ. Ο Γιώργος Παπανδρέου ζήτησε δεύτερη εντολή προκειμένου να κάνει ρήξη, μία ριζοσπαστική στροφή του ΠΑΣΟΚ χωρίς επίπλαστη ενότητα. Ο Ευ.Βενιζέλος καθόρισε ως στόχο του το μεγάλο πολυσυλλεκτικό ΠΑΣΟΚ, τονίζοντας ότι κατέρρευσαν οι θεωρίες υπονόμευσης και συνωμοσίας.

«Δεν ζητώ λευκή επιταγή» λέει ο Γ.Παπανδρέου

Στη δευτερολογία του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ζήτησε μία νέα εντολή για την επόμενη ημέρα, λέγοντας ότι θα καθορίσει τις θέσεις του πιο λεπτομερώς στην Εθνική Συνδιάσκεψη. Το ζητούμενο είναι μία ξεκάθαρη εντολή για τους όρους, τις δομές και τις πολιτικές που θα εγγυηθούν μία νέα νικηφόρα πορεία, είπε.

«Δεν ζητώ λευκή επιταγή» τόνισε ο Γιώργος Παπανδρέου και σημείωσε πως το ζητούμενο είναι μία ξεκάθαρη εντολή και μία κοινή δέσμευσή όλων για νέα αρχή.

Το ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να μην κρύβει την αλήθεια και να μην βρίσκεται σε μία ενότητα σιωπής, στρογγυλέματος και συμβιβασμού, δήλωσε για να προσθέσει ότι η ιστορία του Κινήματος είναι ιστορία ρήξεων και πάντα κέρδιζε όταν τολμούσε να κάνει τις απαραίτητες ρήξεις.

«Στο τέλος της διαδικασίας που ξεκινάμε σήμερα, τα μέλη και οι φίλοι του ΠΑΣΟΚ είναι αυτοί θα έχουν το λόγο. Αυτοί θα κρίνουν εάν θα ανανεώσουν την εμπιστοσύνη τους στο πρόσωπό μου, οι πολίτες ξέρουν» είπε. «Είμαστε κίνημα ανατροπής όχι συναλλαγής, είμαστε κίνημα αλλαγής όχι συμβιβασμού, είμαστε κίνημα λαού και τέτοιο θα παραμείνουμε» κατέληξε.

hspace=0 Δείτε τις δευτερολογίες Παπανδρέου-Βενιζέλου

Ευ.Βενιζέλος: Κατέρρευσαν οι θεωρίες συνωμοσίας

Για αποδραματοποίηση της κατάστασης μίλησε στη δευτερολογία του ο Ευ.Βενιζέλος: «Χαίρουμε γιατί φθάσαμε σε δημόσια συνεδρίαση, κοιτάξαμε ο ένας τον άλλο στα μάτια και το πρόσωπο είναι σπαθί, στο πρόσωπο αποτυπώνονται όλες οι αλήθειες και έχει σημασία να κοιταζόμαστε στο πρόσωπο. Υπό το φως της δημοσιότητας εκτονώθηκε και απροδραματοποιήθηκε η κατάσταση».

«Πού πήγαν οι θεωρείες υπονόμευσης; Πού πήγαν οι θεωρείες συνωμοσίας; Πού πήγαν οι θεωρείες διαπλοκής; Πού πήγαν όσοι εμπορεύτηκαν τις προηγούμενες ημέρες χωρίς να έχουν εντολή και εξουσιοδότηση την κινδυνολογία και το φόβο; Κατέρρευσαν όλα αυτά υπό το φως δημοσιότητας, αναδείχθηκε η αλήθεια πως το ΠΑΣΟΚ είναι ενωμένο δυνατό και πορεύεται προς ανασυγκρότηση και νίκη» επισήμανε.

Ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι τις προηγούμενες ημέρες είχε στενοχωρηθεί, είχε μελαγχολήσει, διότι όπως είπε από το βήμα του Εθνικού Συμβουλίου έβλεπε ανθρώπους που ήταν πολύ κοντά του και συχνά τον επαινούσαν για θέσεις και δραστηριότητές του, να αμφισβητούν τώρα το ηθικό και πολιτικό του δικαίωμα να διεκδικήσει τη θέση του προέδρου.

«Είχα την αίσθηση ότι κάποιοι, λίγοι αλλά υπαρκτοί, θα προτιμούσαν να μην υπάρχω. Θεωρούν κάποιοι ότι συνιστώ πρόβλημα ότι κακώς διαμορφώθηκαν τα πράγματα έτσι ώστε να υπάρχω. Μετά τη συνεδρίαση ξεπεράστηκαν όλες αυτές οι μελαγχολικές σκέψεις» συνέχισε.

Κ.Σκανδαλίδης: Ενωμένη βάση, πλειοψηφικό ρεύμα

Ο Κώστας Σκανδαλίδης δήλωσε κατά τη δεύτερη ημέρα εργασιών του Εθνικού Συμβουλίου τόνισε πως μία βάση ενωμένη κάνει το ΠΑΣΟΚ πλειοψηφικό ρεύμα και πρέπει να μείνει πλειοψηφικό ρεύμα. Το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να συρρικνωθεί, πρέπει να δίνει τις μάχες του, και για να είναι πλειοψηφικό το κόμμα θέλει παράλληλα προοδευτική ταυτότητα, φυσιογνωμία, σημείωσε.

Μέσα από συζητήσεις και ανοιχτές διαδικασίες, το ΠΑΣΟΚ ξεπερνά τις κρίσεις, τόνισε ο κ. Σκανδαλίδης. Το ξεκίνημα της διαδικασίας εκλογής προέδρου το χαρακτήρισε ενθαρρυντικό παρά το ότι υπήρξαν ορισμένες σκιές που αφορούσαν κυρίως σε δίκη προθέσεων κατά το οποίο, όπως τόνισε, δεν είναι νοητό να συνεχιστεί.

Και προσέθεσε ότι οι προσωπικοί καταλογισμοί προθέσεων είναι η χειρότερη υπηρεσία που μπορεί να προσφέρει κανείς στο ΠΑΣΟΚ.

Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να κάνει στροφή προς την κοινωνία, όχι με αόριστο τρόπο, επισήμανε ο τρίτος υποψήφιος για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ. «Εγώ όπως και πριν και αύριο θα υπερασπίζομαι τις αρχές και τις αξίες ενός συλλογικού πλειοψηφικού ΠΑΣΟΚ. Ο πρόεδρος να υπηρετεί το ΠΑΣΟΚ, όχι το ΠΑΣΟΚ τον πρόεδρο» υπογράμμισε.

Ομιλία Πάγκαλου

Από τις ομιλίες των κορυφαίων στελεχών κατά την τελευταία ημέρα του Εθνικού Συμβουλίου ξεχώρισε εκείνη του Θ.Πάγκαλου, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι δεν θα είναι υποψήφιος για την αρχηγία του ΠΑΣΟΚ, όπως άλλωστε είχε δηλώσει σε συνέντευξή του στο Βήμα της Κυριακής. Παράλληλα εξέφρασε την υποστήριξή του στον Γ.Παπανδρέου, χαρακτηρίζοντας τις δεσμεύσεις που ανέλαβε ως εγγύηση για το μέλλον του Κινήματος, ενώ άσκησε κριτική στον Ευ.Βενιζέλο.

Ο κ. Πάγκαλος εξέφρασε την πλήρη διαφωνία με την κίνηση του κ. Βενιζέλου να καταθέσει την υποψηφιότητά του βράδυ των εκλογών. Επίσης, ως προς την ηγετική φυσιογνωμία του προέδρου του κόμματος, είπε πως επικρατεί η άποψη ότι ένας ρήτορας εναντίον του Κ. Καραμανλή θα ήταν ό,τι καλύτερο, δηλαδή ένας άνθρωπος, όπως είπε, ο οποίος θα μιλάει καλά, με καλές κινήσεις, αλλα στην ουσία δεν θα λέει τίποτα. Αυτό το μοντέλο ο κ. Πάγκαλος το απέρριψε, λέγοντας ότι αυτή η απάντηση δεν είναι δυνατόν να είναι μια καλή απάντηση, γιατί από το ΠΑΣΟΚ ο λαός ζητάει άλλα πράγματα από αυτά που ζητάει από τη ΝΔ.

Δείτε το βίντεο:

hspace=0 Tι είπε ο Θ.Πάγκαλος

Η απουσία του Κ.Σημίτη

Παράλληλα, τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ απασχόλησε η απουσία του πρώην πρωθυπουργού Κ.Σημίτη από το Εθνικό Συμβούλιο. Ο κ. Σημίτης, με επιστολή του, επικαλέστηκε ως λόγο για την απόφασή του αυτή ότι «επιδιώκεται η πόλωση και να αποτελέσει ο ίδιος μέρος του προβλήματος» ενώ τις απόψεις του θα τις αναπτύξει στα αρμόδια όργανα όταν το κρίνει απαραίτητο.

Μεταξύ των στελεχών διατυπώθηκαν τόσο θετικά όσο και αρνητικά σχόλια. Αίσθηση προκάλεσε πάντως η τοποθέτηση το κ. Πάγκαλου, ο οποίος είπε ότι ήταν δικαίωμα του Κ.Σημίτη να μην πάει στο Εθνικό Συμβούλιο, καθώς τα κόμματα είναι οργανισμοί που λειτουργούν σε εθελοντική βάση. Σχολίασε όμως άλλοι πρώην πρωθυπουργοί ή έχουν πάει σπίτι τους ή έχουν στραφεί στον ιδιωτικό τομέα. Ο κ. Σημίτης όμως εξακολουθεί να θέλει να ασχολείται με τα κοινά, σημείωσε χαρακτηριστικά.

hspace=0 Δηλώσεις στελεχών για την απουσία Σημίτη

Κόντρες για «υπονομευτές»

Αντιδράσεις προκάλεσαν επίσης δηλώσεις του Φ.Πετσάλνικου στον τηλεοπτικό σταθμό Mega με αφορμή τη δήλωση του Γ.Παπανδρέου την προηγούμενη ημέρα ότι «υπονομεύτηκε η θέση μου». Ο κ. Πετσάλνικος έφερε μία σειρά παραδειγμάτων στελεχών τα οποία με δηλώσεις του προκάλεσαν, όπως είπε, θολή εικόνα την ώρα που υπήρχαν αποφάσεις των οργάνων του Κινήματος και το ΠΑΣΟΚ, το 2006, είχε περάσει μπροστά στις δημοσκοπήσεις.

Μεταξύ των παραδειγμάτων που έφερε ο κ. Πετσάλνικος ήταν δήλωσεις του Αλ.Παπαδόπουλου για τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης και του Γ.Παπαντωνίου για το τίμημα της Εμπορικής Τράπεζας. Χαρακτηριστική ήταν η αντίδραση το κ. Παπαδόπουλου, ο οποίος από το βήμα του Εθνικού Συμβουλίου ζήτησε από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να δηλώσει ξεκάθαρα εάν θεωρεί ότι υπάρχουν υπονομευτές. Από την πλευρά του ο κ. Παπαντωνίου διέψευσε κατηγορηματικά ότι είχε κάνει τις δηλώσεις που επικαλέστηκε ο κ. Πετσάλνικος.

Μιλώντας στο δελτίο ειδήσεων του Mega ο Γ.Παπαντωνίου χαρακτήρισε πολύ μεγάλο ψέμα και πολιτική ρήξης τα περί υπονόμευσης και είπε ότι δεν μπορεί το ΠΑΣΟΚ να αποκηρύξει την πολιτική που το ίδιο ξεκίνησε σχετικά με την Εμπορική Τράπεζα. Για τον Γ.Παπανδρέου είπε ότι υιοθετεί τώρα την κριτική που του κάναμε για το καλό της παράταξης. Η ρήξη και η συκοφάντηση των στελεχών είναι επιλογή ήττας, όπως και η επιστροφή στις ρίζες της δεκαετίας του 70. Κατά τον Γ.Παπαντωνίου, ο Ευ.Βενιζέλος είναι η μόνη εφικτή επιλογή για το ΠΑΣΟΚ.

hspace=0 Δείτε το βίντεο

Η Αννα Διαμαντοπούλου ήταν κατηγορηματική ότι δεν υπάρχουν υπονομευτές στο ΠΑΣΟΚ και πρόσθεσε ότι ένας αρχηγός δεν δικαιούται να χάνει από υπονομευτές. Ένας αρχηγός υποχρεούται να τους νικά.

Από την πλευρά του, ο Γ.Παναγιωτακόπουλος κάλεσε τον Γ.Παπανδρέου να «αποδείξει σε αυτούς που μεθοδευμένα τον υπονόμευαν» ότι το ΠΑΣΟΚ «διαθέτει ηγέτη», καταλογίζοντάς τους χωρίς συναισθηματισμούς τις ευθύνες που τους αναλογούν. «Ως πότε θα τους ανέχεσαι» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παναγιωτακόπουλος απευθυνόμενος στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.

Τα αίτια της ήττας

Η ερμηνεία της εκλογική ήττας του ΠΑΣΟΚ βρέθηκε στο επίκεντρο των τοποθετήσεων των περισσότερων στελεχών. Όπως ήταν αναμενόμενο, επικράτησαν οι προσεγγίσεις που υιοθετούν οι πλευρές των Γ.Παπανδρέου και Ευ.Βενιζέλου.

Τα στελέχη που πρόσκεινται στον Γ.Παπανδρέου αποδίδουν κατά κύριο λόγο την ήττα στο 2004, καθώς θεωρούν ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κληρονόμησε «βαρίδια» από τις κυβερνήσεις Σημίτη. Από την πλευρά Βενιζέλου η κριτική εστιάζεται στα λάθη των τελευταίων τρεισήμισι ετών.

Απόψεις κορυφαίων στελεχών για την ήττα

Δεν έλειψαν πιο ουδέτερες προσεγγίσεις. Μία από τις χαρακτηριστικότερες ήταν εκείνη της Β.Παπανδρέου, η οποία ανέφερε χαρακτηριστικά: Χάσαμε Γιώργο, Βαγγέλη, Κώστα, Νίκο. Οι ευθύνες, είπε, βρίσκονται σε όλα τα επίπεδα. Δεν φταίει ότι κυβερνήσαμε αλλά ο τρόπος που κυβερνήσαμε και ο τρόπος με τον οποίο συζητήσαμε όταν βρεθήκαμε στην αντιπολίτευση, πρόσθεσε.

H Μαρία Δαμανάκη, τέλος, εκτίμησε ότι «από τις τοποθετήσεις των υποψηφίων δεν προέκυψε καμία μείζων ιδεολογική διαφορά», εκφράζοντας πάντως την ικανοποίησή της για την πολιτική συζήτηση που διεξάγεται.

Τι ελέχθη το Σάββατο  

Η ομιλία του ο Γ.Παπανδρέου το Σάββατο είχε στοιχεία αυτοκριτικής, λέγοντας ότι ευθύνεται γιατί επέλεξε τις ισορροπίες και όχι μια ριζοσπαστική πολιτική ανατροπής, σύγκρουσης και ρήξης με φθορά. Επίσης περιείχε αναφορές στις πτυχές της περιόδου Σημίτη και αιχμές κατά του Ευ.Βενιζέλου.

Ο Ευ.Βενιζέλος, στη δική του ομιλία στο Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ, είπε ότι στόχος είναι η αναγέννηση της παράταξης και του τόπου και το ΠΑΣΟΚ στις 11 Νοεμβρίου να είναι το πιο μεγάλο, το πιο πλειοψηφικό και το πιο πολυσυλλεκτικό ΠΑΣΟΚ όλων των εποχών. Το ΠΑΣΟΚ που μας κληροδότησε ο Ανδρέας Παπανδρέου, ανέφερε, «δεν είναι το σημερινό φοβικό και ηττοπαθές ΠΑΣΟΚ του 38%».

hspace=0 Τι είπαν οι Γ.Παπανδρέου και Ευ.Βενιζέλος

Ο Κ.Σκανδαλίδης εκτίμησε ότι «ηττηθήκαμε γιατί χάσαμε την ηγεμονία των ιδεών μας, ήταν μια προγραμματική και οργανωτική ήττα, δεν πείσαμε τους πολίτες» και πρόσθεσε ότι τα αίτια της ήττας πρέπει να διευκρινιστούν ακριβοδίκαια και με την ιστορική τους διάσταση, τόνισε και συμπλήρωσε: «Χάσαμε εμείς, δεν κέρδισε η Νέα Δημοκρατία. Ή ήττα ήταν πολλαπλή», είπε. «Δεν είμαι ούτε συμπληρωματικός σε κανέναν ούτε παραπληρωματικός στη διαδικασία της εκλογής» ανέφερε χαρακτηριστικά.

hspace=0 Δείτε απόσπασμα από την ομιλία Σκανδαλίδη

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Τρομεροί Σίξερς με τρομακτικό Εμπίντ που έβαλε 50άρα!

Ο Τζόελ Εμπίντ ήταν ασταμάτητος και βάζοντας 50 πόντους οδήγησε τους Σίξερς στη νίκη με 125-114 επί των Νικς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024