Πέμπτη 09 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Το BBC «χρησιμοποίησε φοιτητές ως ανθρώπινες ασπίδες» στη Βόρειο Κορέα

Το BBC «χρησιμοποίησε φοιτητές ως ανθρώπινες ασπίδες» στη Βόρειο Κορέα

Το London School of Economics ασκεί σκληρή κριτική στο BBC επειδή διοργάνωσε ακαδημαϊκό ταξίδι στη Βόρειο Κορέα για τη μυστική κινηματογράφηση ενός ντοκιμαντέρ, χωρίς όμως να το γνωρίζουν οι φοιτητές που συμμετείχαν με συνέπεια να τίθεται σε κίνδυνο η ζωή τους εν αγνοία τους, όπως υποστηρίζει το πανεπιστήμιο. Αρνείται το BBC να ακυρώσει τη μετάδοση του ντοκιμαντέρ αποκρούοντας τις κατηγορίες ότι χρησιμοποίησε τους φοιτητές ως «ανθρώπινες ασπίδες».

Το London School of Economics, ένα από τα μεγαλύτερα βρετανικά εκπαιδευτικά ιδρύματα, ασκεί σκληρή κριτική στο BBC επειδή διοργάνωσε ακαδημαϊκό ταξίδι στη Βόρειο Κορέα για τη μυστική κινηματογράφηση ενός ντοκιμαντέρ, χωρίς όμως να το γνωρίζουν οι φοιτητές που συμμετείχαν με συνέπεια να τίθεται σε κίνδυνο τη ζωή τους εν αγνοία τους, όπως υποστηρίζει το πανεπιστήμιο.

Από την πλευρά του, το BBC αρνείται, όπως αναφέρει στην ηλεκτρονική του πύλη, την προγραμματισμένη για τη Δευτέρα μετάδοση του ντοκιμαντέρ, αποκρούοντας τις κατηγορίες ότι χρησιμοποίησε τους φοιτητές ως «ανθρώπινες ασπίδες» για την κινηματογράφηση.

Το LSE ανακοίνωσε ότι τρεις δημοσιογράφοι του BBC, μεταξύ των οποίων και ο έγκριτος Τζον Σουίνεϊ, συμμετείχαν στο ταξίδι των φοιτητών στα τέλη Μαρτίου, εμφανιζόμενοι ως τουρίστες, για τις ανάγκες του ντοκιμαντέρ.

Το πανεπιστήμιο υποστηρίζει ότι στους φοιτητές είχε ειπωθεί ότι θα τους συνόδευε «ένας δημοσιογράφος», αλλά ότι δεν είχε καταστεί σαφής ο στόχος του καναλιού να χρησιμοποιήσει την επίσκεψη ως πρόφαση για να γυρίσει μυστικά ένα ντοκιμαντέρ για την διάσημη πολιτική εκπομπή του, Panorama.

«Δεν επρόκειτο για επίσημο ταξίδι του LSE. Πρόσωπα που δεν ήταν φοιτητές και το BBC το διοργάνωσαν και χρησιμοποίησαν τον όμιλο [του πανεπιστημίου] για να προσελκύσουν ορισμένους φοιτητές και να δώσουν [στο ταξίδι] ψεύτικο χαρακτήρα» έγραψε ο Κρεγκ Καλχούν, διευθυντής του LSE στο Twitter.

Η ένταση στην κορεατική χερσόνησο κλιμακώνεται τις τελευταίες εβδομάδες με την Βόρειο Κορέα να απειλεί με θερμοπυρηνικό πόλεμο τις ΗΠΑ και τη Νότιο Κορέα.

Ο Άλεξ Πίτερς-Ντέι, γενικός γραμματέας της ένωσης φοιτητών του πανεπιστημίου, δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο Sky News, ότι οι φοιτητές έμαθαν για τις προθέσεις του BBC κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή και μάλιστα μία φοιτήτρια είπε ότι το πληροφορήθηκε όταν είχε ήδη επιβιβαστεί στο αεροπλάνο για τη Βόρειο Κορέα.

Το πανεπιστήμιο ανακοίνωσε ότι ο Σουϊνεϊ, ο οποίος είναι απόφοιτος του 1980 του πανεπιστημίου, εμφανίστηκε ως φοιτητής διδακτορικού στην Ιστορία στο πανεπιστήμιο προκειμένου να εξασφαλίσει την είσοδό του στη χώρα παρότι δεν είχε πλέον κάποια σχέση με το ίδρυμα.

«Το προσωπικό του BBC παραδέχτηκε ότι η ομάδα των φοιτητών παραπλανήθηκε σκοπίμως ως προς την συμμετοχή του καναλιού στο ταξίδι» αναφέρει το LSE σε e-mail που απέστειλε σε προσωπικό και φοιτητές και το οποίο δόθηκε στη δημοσιότητα.

«Το LSE εκτιμά ότι στους φοιτητές δεν παρήχθησαν αρκετές πληροφορίες ώστε να επιτραπεί η συγκατάθεσή τους κατόπιν ενημέρωσης, αντίθετα η ενημέρωσή τους ήταν τέτοια ώστε να τους θέσει σε σοβαρό κίνδυνο αν το μυστικό σχέδιο αποκαλυπτόταν πριν από την αναχώρησή τους από τη Βόρειο Κορέα» αναφέρει το σχετικό e-mail.

Επισημαίνεται, επίσης, ότι ο πρόεδρος του πανεπιστημίου ζήτησε από το BBC να μην προβάλλει το ντοκιμαντέρ -η μετάδοσή του είναι προγραμματισμένη για τη Δευτέρα-, αλλά ο γενικός διευθυντής του καναλιού αρνήθηκε.

«Οι φοιτητές είχαν όλοι επαρκώς προειδοποιηθεί για τους πιθανούς κινδύνους να ταξιδέψουν στη Βόρειο Κορέα με τον δημοσιογράφο ως μέλος της αποστολής τους» αναφέρει εκπρόσωπος του BBC στην ιστοσελίδα του.

«Αυτό περιελάμβανε και προειδοποίηση για τον κίνδυνο σύλληψης και κράτησης τους και για το ότι μπορεί να μην τους επιτρεπόταν να επιστρέψουν μελλοντικά στη Βόρειο Κορέα» προστίθεται.

Και ο Τζον Σουίνεϊ υπερασπίστηκε τις πράξεις του μέσω Twitter. «Το LSE εξέδωσε ανακοίνωση την οποία αμφισβητούμε. Όντως πήγαμε στη Βόρειο Κορέα σε μυστική αποστολή… Οι φοιτητές του LSE γνώριζαν και είχαν κατανοήσει τους κινδύνους πριν από το ταξίδι. Και συναίνεσαν» ανέφερε.

Η ιστοσελίδα του Panorama αναφέρει ότι ο Σουίνεϊ έμεινε οκτώ μέρες σε μυστική αποστολή «στο πιο αυστηρά ελεγχόμενο κράτος στον πλανήτη».

Το LSE ανακοίνωσε ότι ορισμένα στοιχεία που αφορούν τη Βόρειο Κορέα είναι νόμιμα αντικείμενα μελέτης σε πολλά αντικείμενα σπουδών, αλλά ότι το BBC ενδεχομένως να έπληξε σημαντικά τη φήμη του πανεπιστημίου και να έθεσε σε κίνδυνο μελλοντικές επισκέψεις στη Βόρειο Κορέα και σε άλλες χώρες.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό

Sports in

Μπαρτζωκας: Τι έλεγε για τον ΜακΚισικ στις 8/11 – Ποσό δικαιώθηκε έξι μήνες μετά (vid)

Τα λόγια του Γιώργου Μπαρτζώκα είχαν ως αποτέλεσμα την συγκεκριμένη εικόνα του Σακίλ ΜακΚίσικ στην σειρά με την Μπαρτσελόνα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 09 Μαϊου 2024