Πέμπτη 16 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
«Χρυσή» συμφωνία Ρωσίας-Νορβηγίας για εκμετάλλευση των πόρων της Αρκτικής

«Χρυσή» συμφωνία Ρωσίας-Νορβηγίας για εκμετάλλευση των πόρων της Αρκτικής

Έπειτα από 40 χρόνια διαμάχης η Ρωσία και η Νορβηγία υπέγραψαν συμφωνία για την οριοθέτηση των συνόρων τους στον Αρκτικό Ωκεανό, η οποία ανοίγει το δρόμο για την εκμετάλλευση υποθαλάσσιων κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου. Η συμφωνία υπεγράφη από τον Ρώσο πρόεδρο Ντ.Μεντβέντεφ και τον Νορβηγό πρωθυπουργό Γενς Στόλτενμπεργκ.

Έπειτα από 40 χρόνια διαμάχης η Ρωσία και η Νορβηγία υπέγραψαν την Τετάρτη συμφωνία για την οριοθέτηση των συνόρων τους στον Αρκτικό Ωκεανό, η οποία ανοίγει το δρόμο για την εκμετάλλευση υποθαλάσσιων κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Η περιβαλλοντικά ευαίσθητη περιοχή της Αρκτικής πιστεύεται ότι κρύβει μεγάλα κοιτάσματα πετρελαίου και ακόμα μεγαλύτερα αποθέματα φυσικού αερίου. Βλέψεις στην περιοχή έχουν όλες οι γύρω χώρες -οι ΗΠΑ, η Ρωσία, ο Καναδάς, η Νορβηγία και η Δανία, στην οποία ανήκει η Γροιλανδία.

Ο Ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ και ο πρωθυπουργός της Νορβηγίας Γενς Στόλτενμπεργκ υπέγραψαν τη «χρυσή» συμφωνία στο Μούρμανσκ, πόλη στη Θάλασσα Μπάρεντς κοντά στα σύνορα της Ρωσίας με τη Νορβηγία, βόρεια του Αρκτικού Κύκλου.

Στην διαφιλονικούμενη περιοχή, που κάλυπτε έκταση 175.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων κυρίως στη Θάλασσα του Μπάρεντς, έχουν εντοπιστεί κοιτάσματα πετρελαίου τόσο στη ρωσική όσο και στη νορβηγική πλευρά.

«Χρειάστηκαν 40 χρόνια να φθάσουμε σε αυτή τη συμφωνία» δήλωσε ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ο οποίος είχε καταλήξει σε προκαταρκτική συμφωνία με το Όσλο τον περασμένο Απρίλιο. Ο Ρώσος πρόεδρος επισήμανε ότι δημιουργούνται ευκαιρίες για εξερεύνηση των πόρων της Αρκτικής.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters

Sports in

Οι 10 πλουσιότεροι αθλητές στον κόσμο: Πέμπτος ο Γιάννης Αντετοκούνμπο

Αυτοί είναι οι πλουσιότεροι αθλητές στον κόσμο, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του αμερικανικού περιοδικού Forbes, με τον Γιάννη Αντετοκούνμπο να είναι πολύ ψηλά στη λίστα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 16 Μαϊου 2024