Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Έντονη κόντρα της Αχτσιόγλου με Βρούτση, αλλά και Παφίλη για την απεργία

Έντονη κόντρα της Αχτσιόγλου με Βρούτση, αλλά και Παφίλη για την απεργία

Έντονη αντιπαράθεση μεταξύ της Ε.Αχτσιόγλου και του Γ.Βρούτση της ΝΔ σημειώθηκε για το ζήτημα της απεργίας στην Ολομέλεια με τον Γ.Βρουτση μάλιστα να «βγαίνει από τα αριστερά» στην υπουργό, ενώ υπερασπίστηκε και την σχετική πρόταση της ΝΔ. Ο κ. Βρούτσης κατηγόρησε την κυβέρνηση για εμπαιγμό των εργαζομένων αφού η ρύθμιση που φέρνει ακυρώνει την απεργία στα πανελλαδικής και περιφερειακής εμβέλειας σωματεία. Δεύτερο μέτωπο άνοιξε η υπουργός με τον Θ.Παφίλη του ΚΚΕ, που μίλησε για εκχυδαϊσμο της συζήτησης.

Σε έντονη αντιπαράθεση μεταξύ της υπουργού Εργασίας, Έφης Αχτσιόγλου και του πρώην υπουργού-τομεάρχη της ΝΔ, Γιάννη Βρούτση, εξελίχθηκε η τοποθέτηση του δεύτερου στην Ολομέλεια, με τον κ. Βρουτση μάλιστα να «βγαίνει από τα αριστερά» στην υπουργό, υπερασπιζόμενος και την πρόταση της ΝΔ για την απεργία. Ο κ. Βρούτσης κατηγόρησε την κυβέρνηση για εμπαιγμό των εργαζομένων αφού η ρύθμιση που φέρνει ακυρώνει την απεργία στα πανελλαδικής και περιφερειακής εμβέλειας σωματεία.

Δεύτερο μέτωπο άνοιξε η υπουργός με τον Θ.Παφίλη του ΚΚΕ, που μίλησε για εκχυδαϊσμό της συζήτησης. Ο κ. Παφίλης εγκάλεσε την κυβέρνηση πως χρησιμοποιεί «δικολαβίστικα επιχειρήματα», ενώ τα πράγματα είναι πολύ σοβαρότερα, κι αυτό το οποίο ισχύει τελικά είναι ότι καθίσταται δυσχερής η απόφαση για απεργία.

Έντονη κόντρα με τη ΝΔ

Ο κ. Βρούτσης, με αιχμή τη διάταξη για την απεργία, κατηγόρησε την κ. Αχτσιόγλου και την κυβέρνηση ότι εμπαίζουν κατάμουτρα τους εργαζόμενους, αφού η ρύθμιση που φέρνουν ακυρώνει την απεργία στα πανελλαδικής και περιφερειακής εμβέλειας σωματεία.

Και ενώ η υπουργός Εργασίας επανέλαβε ότι η ρύθμιση για το «50 συν 1» αφορά στην απαρτία και όχι στη λήψη απόφασης για απεργία, ενώ στα πανελλήνια και περιφερειακά σωματεία αυτή λαμβάνεται από το ΔΣ, ο κ. Βούτσης επέμεινε ότι η κυβέρνηση φέρνει μία διάταξη-αλχημεία, που μετά την ψήφισή της θα είναι αντιφατική.

Όπως εξήγησε ο ίδιος η νομοθετική διάταξη ακυρώνει την απεργία στα πανελλήνιας εμβέλειας και περιφερειακά σωματεία διότι αφενός λείπει η ρητή διευκρίνιση για εξαίρεσή τους, αφετέρου δεν ορίζεται στο κείμενο του νόμου «με την επιφύλαξη του άρθρου 20 του 1264», με αποτέλεσμα να εξομοιώνονται όλα τα σωματεία και να χαθεί η απεργία στα δικαστήρια.

Ειδικότερα, ο κ. Βρούτσης ανέφερε ότι η υπουργός Εργασίας αφήνει το κείμενο του νόμου (που παραπέμπει στο άρθρο 20 του ν. 1264 του ’82) σε μία απλή παραπομπή και δεν ορίζει ρητώς ότι τον λαμβάνει υπόψη, κάτι που σημαίνει ότι τη στιγμή που θα ψηφιστεί η ρύθμιση, θα έχει ισχύ νεωτέρα διάταξη.

«Ζητήστε από την υπουργό να κάνει τις τροποποιήσεις στην αιτιολογική και στο κείμενο του νόμου, ώστε να είναι ευδιάκριτο ότι μπορούν να κάνουν απεργία τα περιφερειακά και τα πανελλήνιας εμβέλειας σωματεία διότι την επόμενη ημέρα αν θα προκηρυχθεί απεργία, θα οδηγηθούν στα δικαστήρια οι συνδικαλιστές που έδωσαν εντολή για απεργία, θα βρουν τον μπελά τους και την ίδια στιγμή θα ακυρωθούν οι απεργίες διότι το κείμενο είναι αντιφατικό και θα ισχύει η νεωτέρα διάταξη» σημείωσε απευθυνόμενος προς τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο πρώην υπουργός Εργασίας ζήτησε από την κ. Αχτσιόγλου να προβεί στις διευκρινήσεις-αλλαγές στο κείμενο της διάταξης και να απαντήσει με νομικούς όρους πάνω σε αυτό, γιατί αλλιώς, όπως την κατηγόρησε, κοροϊδεύει τη Βουλή, κοροϊδεύει τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για να ψηφίσουν τη διάταξη και εμπαίζει τους εργαζόμενους, «όπως έκανε με τις ομαδικές απολύσεις».

«Εμείς, ζητήσαμε να γίνεται ηλεκτρονική ψηφοφορία ώστε να αποφασίζουν όλοι για το μέλλον τους. Μας λέει η κυβέρνηση ότι είναι δύσκολο, αλλά δεν είναι δύσκολο να φτιάξει ηλεκτρονική πλατφόρμα για τους πλειστηριασμούς» πρόσθεσε ο κ. Βρούτσης.

«Η πρόταση της ΝΔ είναι σε απόσταση από τη ρύθμιση της κυβέρνησης και σε σύμπλευση με την πρόταση του ΔΝΤ» επανέλαβε η κ. Αχτσιόγλου, αφού αφορά στη λήψη απόφασης για απεργία από το «50 συν 1» των οικονομικά ενήμερων μελών των σωματείων, ενώ η διάταξη που φέρνει η κυβέρνηση λέει ότι η απόφαση για απεργία λαμβάνεται από τη σχετική πλειοψηφία των παρόντων και αυτό θα ισχύει και μετά την ψήφισή της.

«Αυτή είναι η θέση της ΝΔ ξεκάθαρα. Αλλά με μία διαφορά από αυτά που λέει η υπουργός. Ότι η ΝΔ θέλει και να ψηφίζει η πλειοψηφία των εργαζόμενων, ώστε να τους δοθεί το δικαίωμα να συμμετέχουν και τα περιφερειακής και πανελλήνιας εμβέλειας σωματεία» ανταπάντησε ο τομεάρχης της ΝΔ.

Αντιπαράθεση με το ΚΚΕ

Σε αντιπαράθεση μεταξύ της υπουργού Εργασίας και του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΚΚΕ, Θανάση Παφίλη, εξελίχθηκε η κατηγορία του δεύτερου προς την κυβέρνηση ότι εκχυδαΐζει την συζήτηση σε ό,τι αφορά το θέμα της απεργίας.

Ο κ. Παφίλης εγκάλεσε την κυβέρνηση πως χρησιμοποιεί «δικολαβίστικα επιχειρήματα», ενώ τα πράγματα είναι πολύ σοβαρότερα, κι αυτό το οποίο ισχύει τελικά είναι ότι καθίσταται δυσχερής η απόφαση για απεργία.

«Να συζητήσουμε αν η ρύθμιση αυτή λειτουργεί σωρρευτικά στο όλο πλαίσιο για τις απεργίες και οδηγεί ουσιαστικά σε μεγάλα εμπόδια, μέχρι του σημείου της κατάργησης της απεργίας. Η ρύθμιση αυτή έρχεται και δυσκολεύει στην καρδιά της εργατικής τάξης, που είναι το Πρωτοβάθμιο Σωματείο και δεν είναι μόνον τα σωματεία των 50 ατόμων, είναι και με 500 άτομα» είπε ο κ. Παφίλης.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, ζήτησε από την κυβέρνηση να απαντήσει, αν φέρνει τη ρύθμιση «για να βοηθήσει ή να εμποδίσει την εργατική τάξη», αφού η ρύθμιση – όπως είπε – καθιστά σχετικά αδύνατη την απαρτία στην γενική συνέλευση των εργαζόμενων, όταν υπερδιπλασιάζεται το ποσοστό για την απόφαση κήρυξης απεργίας.

«Πείτε μας, υπάρχει εργοδοτική κυνική τρομοκρατία, υπάρχουν απολύσεις για απεργούς και συνδικαλιστές, γίνονται επιχειρησιακές συμβάσεις, γιατί φέρνετε αυτή την διάταξη; Είναι τυχαίο ότι την ζητεί ο ΣΕΒ και εργοδοτικές οργανώσεις;» έθεσε το ερώτημα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος προς την κυβερνητική πτέρυγα.

Απαντώντας η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, αντέτεινε ότι δεν είναι «εκχυδαϊσμός» το να μιλά με νούμερα, αφού «το θέμα είναι τα νούμερα: Ενώ η προϋπόθεση για τη διαπίστωση απαρτίας στις γενικές συνελεύσεις, ήταν να είναι παρών το 1/3 των μελών, τώρα αυτή αφορά το 1/2 των οικονομικά ενήμερων μελών των σωματείων».

Ακόμη, είπε προς τον κ. Παφίλη, ότι το 98% των επιχειρήσεων στην Ελλάδα έχει μέχρι 20% προσωπικό.

Επιπλέον, η κ. Αχτσιόγλου ανέφερε ότι από το πλήθος των αξιώσεων των δανειστών, που έβαλαν στο τραπέζι εν συνόλω τον συνδικαλιστικό νόμο, η ρύθμιση στην οποία καταλήξαμε αποτελεί μικρής έκτασης υποχώρηση.

«Δεν πειράζει που δεν θέλετε να εκμεταλλευτούμε την ευκαιρία να ανοίξουμε την συζήτηση για το συνδικαλιστικό κίνημα, αλλά μην λέτε πράγματα που δεν ισχύουν» κατέληξε η υπουργός Εργασίας απευθυνόμενη προς την πτέρυγα του ΚΚΕ.

ΑΠΕ-ΜΠΕ,in.gr

Sports in

Ολυμπιακός: Σίνα, Μουζακίτης και Χαράλαμπος Κωστούλας στην καλύτερη 11άδα του Youth League

Τρεις παίκτες του Ολυμπιακού συμπεριλήφθηκαν από την ιστοσελίδα Football talent Scout στην καλύτερη 11άδα της διοργάνωσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024