Νέες περιπέτειες

Παραίτηση Βελτρόνι μετά τη βαριά ήττα στις τοπικές εκλογές στη Σαρδηνία

Παραίτηση Βελτρόνι μετά τη βαριά ήττα στις τοπικές εκλογές στη Σαρδηνία
Οι ευρωεκλογές είναι τώρα το πιο κρίσιμο και καθοριστικό τεστ για τον Βελτρόνι και το Δημοκρατικό Κόμμα   (Φωτογραφία:  Associated Press )
in.gr audio player
Ρώμη

Ο αρχηγός του ιταλικού Δημοκρατικού Κόμματος, Βάλτερ Βελτρόνι, υπέβαλε την παραίτησή του από την ηγεσία μετά την ήττα κατά κράτος της κεντροαριστεράς από τον υποψήφιο του Σίλβιο Μπερλουσκόνι στις τοπικές εκλογές στη Σαρδηνία. Ενισχυμένος ο Καβαλιέρε παρά τις πολλαπλές κρίσεις, οριακές ισορροπίες στην κεντροαριστερά...

Η παραίτηση του γενικού γραμματέα του Δημοκρατικού Κόμματος υποβλήθηκε το πρωί της Τρίτης στη διάρκεια συνεδρίασης αξιωματούχων της παράταξης, ανακοίνωσε εκπρόσωπος του Δημοκρατικού Κόμματος.

Ο απερχόμενος πρόεδρος της περιφέρειας της Σαρδηνίας, ο 51χρονος Ρενάτο Σόρου, που υποστηριζόταν από το σύνολο της αριστεράς, δεν έλαβε παρά μόνο το 42,9% των ψήφων έναντι 51,9% που πήρε ο υποψήφιος της δεξιάς, ο 48χρονος Ούγκο Καπελάτσι, ένα νέο πρόσωπο στην πολιτική που υποστηρίχθηκε ενθέρμως από τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Το Δημοκρατικό Κόμμα δεν έχει καταφέρει να συνέλθει από την ήττα του στις βουλευτικές εκλογές του Απριλίου 2008. Αντιμετωπίζει διαιρέσεις και υπονομεύεται από έναν «πόλεμο» αρχηγών, καθώς η ηγεσία του 53χρονου Βελτρόνι αμφισβητείται όλο και περισσότερο, καθώς πλησιάζουν οι ευρωεκλογές.

Ο Βάλτερ Βελτρόνι, ο οποίος έχει διατελέσει δήμαρχος της Ρώμης, ανέλαβε την ηγεσία του Δημοκρατικού Κόμματος έπειτα από προκριματικές εκλογές που διεξήχθησαν τον Οκτώβριο 2007. Είναι η πρώτη φορά που υποβάλλει παραίτηση.

Ενισχυμένος ο Μπερλουσκόνι

Η εκλογική νίκη του υποψήφιου της κεντροδεξιάς στη Σαρδηνία ήταν πολύ πιο άνετη απ ότι είχε προβλέψει και η ίδια η πολιτική του παράταξη και οι εκλογολόγοι του Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

«Τα πρώτα μέτρα που θα λάβω, θα βοηθήσουν τους 190.000 ανέργους του νησιού μας και τους 370.000 κατοίκους της Σαρδηνίας που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας» δήλωσε ο Καπελάτσι μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο Canale 5.

Η τοπική αυτή ψήφος ενισχύει τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι σε μια δύσκολη περίοδο για την κυβέρνησή του.

Παρά τα μέτωπα που άνοιξε η υπόθεση ευθανασίας της Ελουάνα Ενγκλάρο και το συναγερμό που έχει σημάνει σε πολλές ιταλικές πόλεις, λόγω της αύξησης των σεξουαλικών επιθέσεων, ο Καβαλιέρε κατάφερε να αποδείξει ότι η πολιτική του γραμμή εξακολουθεί να πείθει.

Αντιθέτως, η ήττα της Σαρδηνίας δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στο κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα.

Με το εκλογικό αυτό αποτέλεσμα ενισχύεται η θέση του Μάσιμο Ντ Αλέμα, ο οποίος έχει ζητήσει ανοικτά αλλαγή ηγεσίας, προτείνοντας τον πρώην υπουργό οικονομικών, Πιερλουίτζι Μπερσάνι. Το κρισιμότερο και καθοριστικό «τεστ» για το μέλλον του ίδιου του Βελτρόνι, αλλά και του κόμματός του, θεωρούνται τώρα οι ευρωεκλογές του Ιουνίου.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γαλλικό, ΑΠΕ-ΜΠΕ

14o
14%
meteorologos.gr

Θεσσαλονίκη