Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Στήριξη στο δικαίωμα αυτοάμυνας του Ισραήλ, άνοιγμα στο Ιράν από την Χίλαρι

Στήριξη στο δικαίωμα αυτοάμυνας του Ισραήλ, άνοιγμα στο Ιράν από την Χίλαρι

Το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα έναντι των επιθέσεων της Χαμάς υποστηρίζει η Χίλαρι Κλίντον στη σκιά της μείζονος παραβίασης της εκεχειρίας στη Γάζα. Ανοιγμα στο Ιράν στη νέα γραμμή Ομπάμα και πρόσκληση εκτεταμένου διαλόγου στην Κίνα στην πρώτη συνέντευξη Τύπου της Χίλαρι Κλίντον στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ...

51

Το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα έναντι των επιθέσεων της Χαμάς υποστηρίζει η Χίλαρι Κλίντον στη σκιά της μείζονος παραβίασης της εκεχειρίας στη Γάζα. Ανοιγμα στο Ιράν στη νέα γραμμή Ομπάμα και πρόσκληση εκτεταμένου διαλόγου στην Κίνα στην πρώτη συνέντευξη Τύπου στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ…

Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι το Ισραήλ έχει κάθε δικαίωμα να υπερασπίσει τον εαυτό του, σημειώνοντας ότι οι παλαιστινιακές επιθέσεις με ρουκέτες κατά του ισραηλινού εδάφους δεν μπορούν να μείνουν αναπάντητες.

«Υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα. Οι παλαιστινιακές ρουκέτες που ρίχνονται όλο και πιο κοντά σε κατοικημένες περιοχές στο Ισραήλ δεν μπορεί να μείνουν χωρίς απάντηση» είπε η Χίλαρι Κλίντον, σε σχόλια που μπορεί να εκληφθούν από κάποιους και ως «πράσινο φως» για νέο σφυροκόπημα της Γάζας, μεταδίδει το Reuters.

Η επαναβεβαίωση της αμερικανικής στήριξης στο δικαίωμα αυτοάμυνας του Ισραήλ ήλθε μετά το θάνατο Ισραηλινού στρατιώτη από έκρηξη βόμβας στη μεθόριο με τη Γάζα και την ακόλουθη αεροπορική επιδρομή που εξαπέλυσε το Ισραήλ σκοτώνοντας μαχητή του ριζοσπαστικού κινήματος της Χαμάς.

 Βόμβες και επιδρομές στην πρώτη μείζονα παραβίαση της εκεχειρίας στη Γάζα

Η Χίλαρι Κλίντον κατηγόρησε τη Χαμάς για «επιθετική» ενέργεια κατά του ισραηλινού στρατού στη μεθόριο και τόνισε ότι «είναι λυπηρό που η ηγεσία της Χαμάς φαίνεται πως πιστεύει ότι είναι προς το συμφέρον της να προκαλεί το δικαίωμα για αυτοάμυνα αντί να προσπαθήσει να χτίσει ένα καλύτερο μέλλον για το λαό στη Γάζα».

Η ίδια επισήμανε ότι στόχος των ΗΠΑ είναι η διαρκής εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας, τονίζοντας ότι η διακυβέρνηση Ομπάμα ανησυχεί για τις απώλειες αμάχων και στις δύο πλευρές, καθώς και για το ανθρωπιστικό δράμα.

Ερωτηθείσα για τη δεινή θέση των Παλαιστινίων στη Γάζα, η επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανέφερε ότι ΗΠΑ κινούνται προς ενίσχυση της οικονομικής στήριξης, χωρίς να μπει σε λεπτομέρειες για το πιθανό ποσό περαιτέρω χρηματοδότησης ή για το πότε μπορεί να παραδοθεί η βοήθεια.

«Ξεκάθαρη ευκαιρία» στο Ιράν

Σε μία περαιτέρω ένδειξη του ανοίγματος που επιχειρεί η κυβέρνηση Ομπάμα στην Τεχεράνη η Χίλαρι Κλίντον δήλωσε ότι η πρόθεση του Αμερικανού προέδρου να αλλάξει την κατεύθυνση της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής προσφέρει στο Ιράν μία «ξεκάθαρη ευκαιρία» να δείξει ότι είναι έτοιμο «να δεσμευθεί ουσιαστικά» για το πυρηνικό και άλλα ζητήματα.

Σχολιάζοντας τη δήλωση του Μπαράκ Ομπάμα σε συνέντευξη δίκτυο Αλ Αραμπίγια ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες «να τείνουν χείρα φιλίας σε χώρες όπως το Ιράν εάν εκείνες ξεσφίξουν τη γροθιά τους», η Χίλαρι Κλίντον ανέφερε ότι πλέον ανήκει στους Ιρανούς να κάνουν το πρώτο βήμα.

«Υπάρχει μία ξεκάθαρη ευκαιρία για τους Ιρανούς, όπως το ανέφερε και ο πρόεδρος σε συνέντευξή του, να επιδείξουν κάποια θέληση και να δεσμευτούν με νόημα και πραγματικά με τη διεθνή κοινότητα. […] Εάν αυτή η γροθιά γίνει λιγότερη σφικτή, αυτό εναπόκειται αποκλειστικά σ αυτούς» είπε η Χίλαρι μιλώντας για πρώτη φορά στον Τύπο από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

* Τη Δευτέρα η νέα πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ μίλησε για «άμεση διπλωματία» με το Ιράν, στη γραμμή που είχε εξαγγείλει προεκλογικά ο Μπαράκ Ομπάμα.

* Τη δήλωση Ομπάμα ότι θα δημιουργήσει «ισχυρές» σχέσεις με τον αραβικό κόσμο χαιρέτισε ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας Σαΐντ αλ-Φαϊζάλ, αναφέροντας ότι η πολιτική της νέας αμερικανικής κυβέρνησης δείχνει μία «θετική κατεύθυνση».

Διάλογος εφ όλης της ύλης με την Κίνα

Η Αμερικανίδα ΥΠΕΞ δήλωσε παράλληλα ότι θα επιδιώξει ευρύ διάλογο με την Κίνα που θα ξεπερνά τα οικονομικά ζητήματα στα οποία είχε δώσει έμφαση η απερχόμενη κυβέρνηση Μπους. Η Χίλαρι μίλησε για την ανάγκη ενός περιεκτικού διαλόγου, τονίζοντας ότι ο στρατηγικός διάλογος που άνοιξε επί διακυβέρνησης Μπους μετετράπη αποκλειστικό σε οικονομικό διάλογο.

«Έχουμε ανάγκη από έναν διάλογο επί όλων των θεμάτων με την Κίνα» υπογράμμισε.

«Πολλές ζημιές να επιδιορθώσουμε»

Στη συνέντευξη Τύπου η Χίλαρι Κλίντον εκτίμησε ότι εντός και εκτός ΗΠΑ «ο κόσμος αισθάνθηκε πολύ μεγάλη ανακούφιση» από την άφιξη στην εξουσία του νέου Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα μετά από τις «ζημιές» που προκάλεσε η κυβέρνηση του προκατόχου του, Τζορτζ Ο.Μπους.

Χαρακτηρίζοντας «τεράστιο προσωπικό προνόμιο» το γεγονός ότι ηγείται της αμερικανικής διπλωματίας την περίοδο αυτή, η Χίλαρι Κλίντον δήλωσε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ ότι «η τακτική της νέας κυβέρνησης του Μπαράκ Ομπάμα απέναντι στον υπόλοιπο κόσμο έχει γίνει δεκτή πολύ θετικά στο εξωτερικό».

«Ο κόσμος ένοιωσε μια πολύ μεγάλη ανακούφιση και οι πολίτες εξέφρασαν την ικανοποίησή τους έναντι της νέας κατεύθυνσης που έχει δώσει στην αμερικανική πολιτική» επισήμανε η Χίλαρι Κλίντον τονίζοντας πως «έχουμε πολλές ζημιές να επιδιορθώσουμε».

* Αναφερόμενη στο ζήτημα του Ιράκ, η Χίλαρι Κλίντον δήλωσε ότι τηλεφώνησε στους Ιρακινούς ηγέτες για να τους επαναλάβει την υποστήριξη της Ουάσινγκτον «σε ένα Ιράκ δημοκρατικό και ανεξάρτητο».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024