Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Χείρα φιλίας στο μουσουλμανικό κόσμο από τον Μπαράκ Ομπάμα

Χείρα φιλίας στο μουσουλμανικό κόσμο από τον Μπαράκ Ομπάμα

Να επιστρέψουν στο τραπέζι του διαλόγου κάλεσε Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους ο Μπαράκ Ομπάμα, εκτιμώντας πως ήλθε η στιγμή για επανάληψη των διαπραγματεύσεων. Δεν παρέλειψε, επίσης, να τονίσει ότι θα τηρήσει τη δέσμευσή του να τείνει «χείρα φιλίας» στον μουσουλμανικό κόσμο.

43

Να επιστρέψουν στο τραπέζι του διαλόγου κάλεσε Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, εκτιμώντας πως ήλθε η στιγμή για επανάληψη των διαπραγματεύσεων. Δεν παρέλειψε, επίσης, να τονίσει ότι θα τηρήσει τη δέσμευσή του να τείνει «χείρα φιλίας» στον μουσουλμανικό κόσμο.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Αραμπίγια, ο Μπαράκ Ομπάμα διαβεβαίωσε ότι θα τηρήσει τις δεσμεύσεις που ανέλαβε κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας απέναντι στους μουσουλμάνους.

hspace=0Δείτε το βίντεο

Δηλαδή, όχι μόνο να ξαναρχίσει άμεσα την προσπάθεια ειρήνευση στη Μέση Ανατολή, αλλά να αποσύρει τα αμερικανικά στρατεύματα από το Ιράκ, να εκφωνήσειομιλία για τους μουσουλμάνους από μια μεγάλη μουσουλμανική πρωτεύουσα και,γενικότερα,να αποκαταστήσει τις σχέσεις τού μουσουλμανικού κόσμου με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Οι ΗΠΑ είναι «έτοιμες να ξεκινήσουν μια νέα εταιρική σχέση, βασισμένη στον αμοιβαίο σεβασμό και τα αμοιβαία συμφέροντα με το μουσουλμανικό κόσμο» σημείωσε, υπογραμμίζοντας ότιη κυβέρνησή του θα κάνει σαφή διαχωρισμό μεταξύ των μελών της Αλ Κάιντα και όσων δεν συμφωνούν με τις απόψεις της οργάνωσης.

Αναφερόμενος στο ταξίδι του ειδικού απεσταλμένου των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή, ο Αμερικανός πρόεδρος είπε πως ο Τζορτζ Μίτσελ θα μεταβεί στην περιοχή με στόχο «να ακούσει» και όχι «να υπαγορεύσει» πράγματα, όπως συνέβαινε στο παρελθόν, και όταν επιστρέψει θα του αναφέρει όσα άκουσε. «Τότε θα διατυπώσουμε μια ακριβή απάντηση» πρόσθεσε.

Ο νέος πρόεδρος σημείωσε ότι δεν είναι δουλειά των ΗΠΑ να πουν στους Παλαιστίνιους και στους Ισραηλινούς τι είναι καλύτερο για αυτούς, αλλά και οι δύο πλευρές «θα χρειαστεί να λάβουν ορισμένες αποφάσεις».

Παραδέχτηκε, πάντως, ότι οι διαπραγματεύσεις θα είναι δύσκολες και χρονοβόρες και ότι δεν αρκούν λίγοι μήνες για να λυθεί το πρόβλημα. «Συνεχίζω να πιστεύω ότι η ασφάλεια του Ισραήλ έχει προτεραιότητα, αλλά πιστεύω επίσης ότι υπάρχουν Ισραηλινοί που αναγνωρίζουν τη σημασία της ειρήνευσης» ανέφερε.

Νωρίτερα, μετά τη συνάντηση που είχε με την επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Χίλαρι Κλίντον και τον Τζορτζ Μίτσελ, ο Μπαράκ Ομπάμα υποσχέθηκε πως ο νέος απεσταλμένος στη Μέση Ανατολή θα εργαστεί «δυναμικά και επίμονα» για την ειρήνευση στην περιοχή.

«Η ειρήνευση στη Μέση Ανατολή είναι σημαντική για τις ΗΠΑ και για εμένα τον ίδιο» τόνισε.

Ο Τζορτζ Μίτσελ έφτασε την Τρίτη στο Κάιρο εγκαινιάζοντας την πρώτη του περιοδεία στην περιοχή, ανακοινώθηκε από πηγή του αεροδρομίου.

ΟνέοςΑμερικανός απεσταλμένοςπρόκειται εντός της ημέρας να συναντηθεί με τον αιγύπτιο υπουργό Εξωτερικών Αχμεντ Αμπού Γέιτ καιτο πρωί τηςΤετάρτηςμε τον πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, στο αεροδρόμιο του Καΐρου ο αμερικανός απεσταλμένος είχε σύντομη συνομιλία με τον ύπατο εκπρόσωπο της ΕΕ σε θέματα εξωτερικής πολιτικής Χαβιέρ Σολάνα.

Μετά την Αίγυπτο ο Τζορτζ Μίτσελ θα επισκεφθεί το Ισραήλ, τη Δυτική Οχθη, την Ιορδανία και τη Σαουδική Αραβία.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024