Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Την υποψηφιότητα του Σρτζαν Κερίμ για την προεδρία της ΠΓΔΜ προωθεί η αντιπολίτευση

Την υποψηφιότητα του Σρτζαν Κερίμ για την προεδρία της ΠΓΔΜ προωθεί η αντιπολίτευση

Ο εκτελών χρέη προέδρου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης SDSM, Ζ.Ζάεβ, πρότεινε στο συγκυβερνών κόμμα VMRO-DPMNE και στον πρωθυπουργό Ν.Γκρούεφσκι, να υποστηρίξουν από κοινού τον Σρτζαν Κερίμ για υποψήφιο πρόεδρο της χώρας, στις εκλογές που θα διεξαχθούν στις 22 Μαρτίου.

91

Ο εκτελών χρέη προέδρου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Σοσιαλδημοκρατική Ένωση (SDSM), Ζόραν Ζάεβ, πρότεινε στο συγκυβερνών κόμμα VMRO-DPMNE και στον πρωθυπουργό Νίκολα Γκρούεφσκι, να υποστηρίξουν από κοινού τον Σρτζαν Κερίμ για υποψήφιο πρόεδρο της χώρας, στις εκλογές που θα διεξαχθούν στις 22 Μαρτίου.

«Το κύρος και η εμπειρία που διαθέτει ο Σ.Κερίμ αποτελούν εχέγγυα για την προώθηση της ευρωατλαντικής πορείας της χώρας», ανέφερε ο Ζ.Ζάεφ στα Σκόπια, κατά την παρουσίαση της πρότασής του.

Ο εκτελών χρέη προέδρου του SDSM πρόσθεσε ότι αν τα δύο μεγάλα σλαβομακεδονικά κόμματα υποστηρίξουν από κοινού την υποψηφιότητα του Σ.Κερίμ, τότε εξασφαλίζονται και οι προϋποθέσεις για την ομαλή διεξαγωγή της εκλογικής διαδικασίας.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει αντίδραση από το VMRO-DPMNE και τον Ν.Γκρούεφσκι για την πρόταση αυτή του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο 59χρονος Σρτζαν Κερίμ, διπλωμάτης καριέρας, διετέλεσε υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ την περίοδο 2000-2001 και μετέπειτα υπηρέτησε ως πρέσβης της χώρας του στον ΟΗΕ έως το 2003. Κορυφαία στιγμή της καριέρας του ήταν η ανάδειξη του ως προεδρεύων της 62ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, την περίοδο 2007-2008.

Μέχρι στιγμής, ο μοναδικός που ανακοίνωσε ότι θα είναι υποψήφιος για το αξίωμα του προέδρου της χώρας στις επερχόμενες εκλογές, είναι ο πρώην υπουργός Εσωτερικών της ΠΓΔΜ Λιούμπε Μπόσκοσκι, ο οποίος είχε κατηγορηθεί για εγκλήματα κατά Αλβανών στη διάρκεια της διεθνοτικής κρίσης στην ΠΓΔΜ το 2001.

Τον Ιούλιο του 2008 κρίθηκε πρωτοδίκως αθώος από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για τα εγκλήματα στην πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY).

Ο Λ.Μπόσκοσκι ο οποίος προέρχεται από το VMRO-DPMNE και έχει ερείσματα στον εθνικιστικό πυρήνα του κόμματος έχει δηλώσει ότι θα επιθυμούσε να υποστηριχθεί από το κόμμα, ωστόσο θεωρείται αμφίβολο αν ο Ν.Γκρούεφσκι θελήσει να προωθήσει την υποψηφιότητα του.

To VMRO-DPMNE έχει αναφέρει ότι θα αναδείξει τον υποψήφιο του για τις προεδρικές εκλογές σε έκτακτο συνέδριο του κόμματος το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις 25 Ιανουαρίου. Σύμφωνα με πληροφορίες του φιλοκυβερνητικού ιδιωτικού τηλεοπτικού σταθμού των Σκοπίων «Sitel», ομάδα επιφανών στελεχών του κόμματος προωθεί την υποψηφιότητα του Γκιόργκι Ιβάνοφ, καθηγητή νομικής στο πανεπιστήμιο των Σκοπίων.

Στις 22 Μαρτίου, παράλληλα με τις προεδρικές, θα διεξαχθούν και οι δημοτικές εκλογές στην ΠΓΔΜ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Παναθηναϊκός – Μακάμπι Τελ Αβίβ 87-91: Τον «κρέμασε» ο Σλούκας, έκαναν το 0-1 οι Ισραηλινοί

Με το… καλημέρα πλεονέκτημα αντίο για τους πράσινους. έχασαν ξανά από τη Μακάμπι (87-91) που αγωνία για τον Μπόλντγουιν.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024