Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Το Ισραήλ απορρίπτει πρόταση της ΕΕ για αποστολή παρατηρητών στα σύνορα της Γάζας

Το Ισραήλ απορρίπτει πρόταση της ΕΕ για αποστολή παρατηρητών στα σύνορα της Γάζας

Το Ισραήλ απέρριψε τις προτάσεις της ΕΕ για τοποθέτηση διεθνών παρατηρητών στα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας, ζητώντας τη δημιουργία ομάδων που θα σφραγίσουν τούνελ, σε μια προσπάθεια να εμποδίσουν τον επανεξοπλισμό της Χαμάς. Την ώρα που Ευρωπαίοι αξιωματούχοι και ο Γάλλος πρόεδρος επισκέπτονται τη Μέση Ανατολή, οι επιχειρήσεις συνεχίζονται...

91

Το Ισραήλ απέρριψε την Δευτέρα τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τοποθέτηση διεθνών παρατηρητών στα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας μετά την όποια εκεχειρία, ζητώντας τη δημιουργία ομάδων που θα σφραγίσουν τούνελ, σε μια προσπάθεια να εμποδίσουν τον επανεξοπλισμό της Χαμάς.

Η υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Τζίπι Λίβνι δήλωσε ότι δεν διακρίνει κανένα λόγο για ομάδα παρατήρησης και καταγραφής. «Δεν βλέπω πως αυτό μπορεί να βοηθήσει», δήλωσε η Τζ.Λίβνι κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με Ευρωπαίους ηγέτες που επισκέπτονται την περιοχή.

Αντιθέτως το Ισραήλ θέλει οποιαδήποτε διεθνής δύναμη σταλεί στα σύνορα της Αιγύπτου με τη Λωρίδα της Γάζας να επικεντρωθεί στην αναζήτηση και το σφράγισμα των τούνελ που η Ιερουσαλήμ φοβάται ότι μπορεί να επιτρέψουν στη Χαμάς να επανεξοπλιστεί.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση επιθυμεί την επίτευξη εκεχειρίας το ταχύτερο δυνατό μεταξύ των Ισραηλινών και των Παλαιστίνιων και δεν αποδέχεται την άποψη του Ισραήλ για σύναψη εκεχειρίας μόνον όταν επιτευχθούν οι στόχοι του, δήλωσε από την Ιερουσαλήμ ο υπουργός Εξωτερικών της Τσεχίας Κάρελ Σβάρτσενμπεργκ.

Μιλώντας σε κοινή συνέντευξη Τύπου με την Τζ.Λίβνι, ο Σβάρτσενμπεργκ, του οποίου η χώρα ασκεί την προεδρία της ΕΕ το τρέχον εξάμηνο, ζήτησε επίσης από το Ισραήλ να ανοίξει τα μεθοριακά του περάσματα προς τη Λωρίδα της Γάζας.

Η ΕΕ έχει καταθέσει σειρά προτάσεων, με σκοπό να σταματήσει η αιματοχυσία.

Ομάδα ανώτερων Ευρωπαίων αξιωματούχων, μαζί με τον Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί βρίσκονται στο Ισραήλ σε επιχείρηση διαμεσολάβησης.

Η αποστολή έρχεται μετά την άστοχη δήλωση, την Κυριακή, της τσεχικής προεδρίας, που χαρακτήρισε την χερσαία επέμβαση του Ισραήλ αμυντική και όχι επιθετική.

Ο Τσέχος πρωθυπουργός Μίρεκ Τοπολάνεκ, σε μια προσπάθεια να αποφορτίσει το κλίμα, δήλωσε ότι η Τσεχία έχει σχέδιο για πιο ενεργή δράση που θα επιτρέψει να σταματήσουν οι μάχες.

«Το σχέδιο υπερβαίνει την ακτίνα δράσης της ΕΕ. Είναι κατ αρχάς απαραίτητο να υπάρξουν διαβουλεύσεις με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, καθώς και με όλα αυτά που δεν ενέχονται άμεσα» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Τσέχου πρωθυπουργού.

Νωρίτερα, ο υπουργός Αμυνας του Ισραήλ Εχούντ Μπαράκ δήλωνε ότι οι ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας έχουν καταφέρει σημαντικό πλήγμα στη Χαμάς και ότι θα συνεχιστούν μέχρι οι γειτονικές ισραηλινές κοινότητες να κριθεί ότι είναι ασφαλείς από τις επιθέσεις της οργάνωσης με ρουκέτες.

«Η Χαμάς έχει μέχρι στιγμής υποστεί ένα πολύ βαρύ πλήγμα από εμάς, αλλά ακόμη δεν έχουμε επιτύχει το στόχο μας και επομένως η επιχείρηση συνεχίζεται», δήλωσε ο Εχ.Μπάρακ στην ισραηλινή ραδιοφωνία προτού ενημερώσει την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων και Αμυνας της Κνεσέτ.

Από την πλευρά του, ο ηγέτης της Χαμάς Μαχμούντ αλ-Ζαχάρ υποσχέθηκε νίκη της οργάνωσης εναντίον του Ισραήλ και «εξάλειψη» του ισραηλινού κράτους.

Μιλώντας στο Αλ-Ακσα, το τηλεοπτικό δίκτυο της Χαμάς, ο αλ-Ζαχάρ καταφέρθηκε εναντίον του ΟΗΕ και της Δύσης, λέγοντας ότι δεν κάνουν τίποτα για τον τερματισμό της ισραηλινής επίθεσης.

Ζήτησε παράλληλα «τον τερματισμό της επίθεσης, την αποχώρηση των (ισραηλινών) δυνάμεων και την άρση του αποκλεισμού» πριν ξεκινήσει οποιαδήποτε συζήτηση για ενδεχόμενη κατάπαυση του πυρός.

Την ίδια ώρα, εκπρόσωπος των Ταξιαρχιών Εζεντίν αλ-Κάσαμ, του στρατιωτικού κλάδου της Χαμάς υποστήριξε ότι «χιλιάδες» μαχητές είναι έτοιμοι να πολεμήσουν τον ισραηλινό στρατό στους δρόμους της Λωρίδας της Γάζας.

Κάθε εκεχειρία, δήλωσε τη Δευτέρα ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους, πρέπει να έχει προβλέψεις ότι η Χαμας θα σταματήσει τις πυραυλικές επιθέσεις κατά του Ισραήλ. Η Χαμάς «αντί να ενδιαφερθεί για τους λαό της Γάζας, αποφάσισε να χρησιμοποιήσει τη Γάζα για να εκτοξεύσει πυραύλους που σκοτώνουν αθώους Ισραηλινούς», είπε και πρόσθεσε ότι το Ισραήλ αποφάσισε να υπερασπιστεί τον εαυτό του.

Βαθιά ανησυχία για τις εξελίξεις στη Λωρίδα της Γάζας εξέφρασε ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα αλλά, όπως πρόσθεσε, «αυτήν την ώρα διεξάγονται λεπτές διαπραγματεύσεις και δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να υπάρχουν δύο φωνές που να μιλούν εξ ονόματος των ΗΠΑ όταν μάλιστα διακυβεύονται τόσα πράγματα».

Συνεχίζονται οι επιχειρήσεις μέσα στη πόλη της Γάζας

hspace=0Δείτε το βίντεο

Στις νέες απώλειες για τους Παλαιστινίους προστέθηκαν πέντε παιδιά. Τέσσερα παιδιά και η μητέρα τους έχασαν τη ζωή τους από οβίδα άρματος μάχης στη συνοικία Ζεϊτούν της Γάζας και άλλα δύο όταν το ισραηλινό πολεμικό ναυτικό βομβάρδισε τον καταυλισμό προσφύγων Σάτι, επίσης στην πόλη της Γάζας.

Σύμφωνα με παλαιστινιακές πηγές, περισσότερα από 550 άτομα έχουν σκοτωθεί στη Λωρίδα της Γάζας από την έναρξη της ισραηλινής επίθεσης, ενώ πάνω από 2.500 άτομα έχουν τραυματιστεί. Οι νεκροί άμαχοι ξεπερνούν τους 200, πολύ μεγάλος είναι ο αριθμός των παιδιών.

Εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού ανέφερε ότι η πολεμική αεροπορία του Ισραήλ έπληξε 30 στόχους στη Λωρίδα της Γάζας στη διάρκεια της νύκτας της Κυριακής προς τη Δευτέρα.

Η ισραηλινή αστυνομία έκανε γνωστό πως ένοπλοι Παλαιστίνιοι εκτόξευσαν 24 ρουκέτες από την Κυριακή το βράδυ εναντίον του Ισραήλ με αποτέλεσμα τον ελαφρό τραυματισμό δύο ανθρώπων. 

Το Ισραήλ έχει δύο νεκρούς στρατιώτες και τρεις πολίτες. Ωστόσο, η Χαμάς υποστηρίζει ότι έχουν σκοτωθεί 10 Ισραηλινοί στρατιώτες και έχει τραυματίσει άλλους 30, αλλά ο ισρηλινός στρατός αρνείται να κάνει κάθε ανακοίνωση για όσα υποστηρίζει η οργάνωση.

Οξύνεται η ανθρωπιστική κρίση

Η Unicef προειδοποίησε τη Δευτέρα ότι η ανθρωπιστική κρίση που προκαλεί η επίθεση στη Γάζα πλήττει κυρίως τις γυναίκες και τα παιδιά.

Την ίδια ώρα, υπηρεσίες αρωγής καταγράφουν τεράστιες ελλείψεις σε τρόφιμα και ιατροφαρμακευτικό υλικό, τονίζοντας ότι οι χερσαίες επιχειρήσεις των Ισραηλινών και οι αεροπορικές επιδρομές παρεμποδίζουν τις προσπάθειες διανομής της ανθρωπιστικής βοήθειας.

Η υποθερμία απειλεί τα βρέφη στην Λωρίδα της Γάζας, λόγω της έλλειψης θέρμανσης που οφείλεται στην σύγκρουση με το Ισραήλ, προειδοποιεί η βρετανική ανθρωπιστική οργάνωση Save the Children. Οι περισσότερες κατοικίες και τα νοσοκομεία που βρίσκονται στην Λωρίδα της Γάζας δεν έχουν πλέον ηλεκτρικό και ως εκ τούτου ούτε και θέρμανση, ενώ οι θερμοκρασίες είναι κοντά στο μηδέν τη νύχτα, αναφέρει σε ανακοίνωση της η οργάνωση.

* Η Σουηδία ανακοίνωσε σήμερα την αποδέσμευση σχεδόν ενός εκατομμυρίου ευρώ για να βοηθήσει τους Παλαιστίνιους στη Λωρίδα της Γάζας. «Η κατάσταση για τον πληθυσμό στη Γάζα γίνεται όλο και πιο δύσκολη», υπογραμμίζει σε σχετική ανακοίνωσή της η σουηδική Υπηρεσία για τη Διεθνή Συνεργασία και Ανάπτυξη, η οποία υπάγεται στο σουηδικό υπουργείο Εξωτερικών.

Πιέζει η διεθνής κοινότητα

Την στιγμή που η ευρωπαϊκή αποστολή βρίσκεται στο Ισραήλ, η διεθνής κοινότητα συνεχίζει να ασκεί πιέσεις για τον τερματισμό των επιχειρήσεων στη Λωρίδα της Γάζας.

Η Ισπανία, η Γαλλία και η Τουρκία θα ασκήσουν από κοινού πιέσεις σε όλα τα διεθνή φόρα για την επίτευξη μιας άμεσης εκεχειρίας στη Γάζα, δήλωσε ο Ισπανός πρωθυπουργός Χοσέ Λουίς Ροντρίγκεθ Θαπατέρο, μετά από συνομιλίες με τον Γάλλο πρόεδρο και τον Τούρκο πρωθυπουργό. Ο Θαπατέρο υπογράμμισε επίσης την ανάγκη για τη δημιουργία ενός διεθνούς μηχανισμού επίβλεψης της εκεχειρίας αυτής.

Εν τω μεταξύ, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε το αίτημα για άμεσο τερματισμό της χερσαίας επίθεσης του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, επισημαίνοντας ότι μόνο μια διεθνής ομάδα παρατηρητών θα μπορούσε να εγγυηθεί την επίτευξη και τη βιωσιμότητα μιας εκεχειρίας.

Κοινή δήλωση, με την οποία καταδικάζουν την επίθεση στη Γάζα, εξέδωσαν ο πρόεδρος Δημήτρης Χριστόφιας και ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ζητώντας από τη διεθνή κοινότητα να ασκήσει την επιρροή της για τον άμεσο τερματισμό της βίας.

Ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ-Ασαντ κάλεσε τον σουνίτη ιερωμένο Γιούσεφ αλ-Καρντάουι να «κινητοποιήσει» τους αραβικούς λαούς για να βοηθήσουν τους Παλαιστινίους στη Γάζα, σύμφωνα με το επίσημο συριακό πρακτορείο ειδήσεων SANA.

Εκατοντάδες Σύριοι διαδήλωσαν στη Δαμασκό εναντίον της ισραηλινής επίθεσης στη Λωρίδα της Γάζας και εξέφρασαν την οργή του καίγοντας ομοιώματα του ισραηλινού πρωθυπουργού Εχούντ Όλμερτ και του αμερικανού προέδρου Τζορτζ Μπους.

Οι αραβικές χώρες πρόκειται να καταθέσουν νέο σχέδιο απόφασης στο Συμβούλιο Ασφαλείας για την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, ανακοίνωσε ο Παλαιστίνιος υπουργός Εξωτερικών, Ριγιάντ αλ Μαλκί. Σημειώνεται ότι η προηγούμενη προσπάθεια για ένα ψήφισμα, που είχε γίνει από τη Λιβύη την Κυριακή, είχε εμποδιστεί από τις ΗΠΑ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Αυτός είναι ο πρώτος υποψήφιος για τον πάγκο της Λίβερπουλ

Μετά την διαφαινόμενη παραμονή του Τσάμπι Αλόνσο στη Μπάγερν Λεβερκούζεν, η Λίβερπουλ έχει τον επόμενο υποψήφιο αντί-Κλοπ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024