Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Η ευρωπαϊκή διπλωματία στο επίκεντρο στη Μέση Ανατολή μετά την τσεχική γκάφα

Η ευρωπαϊκή διπλωματία στο επίκεντρο στη Μέση Ανατολή μετά την τσεχική γκάφα

Διπλωματικός πυρετός αναμένεται τη Δευτέρα στη Μέση Ανατολή με την άφιξη της ευρωπαϊκής τρόικας, αλλά και του Γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί. Η διαμεσολάβηση των Ευρωπαίων βαρύνεται περισσότερο από την άστοχη δήλωση, την Κυριακή, της τσεχικής προεδρίας, που χαρακτήρισε την χερσαία επέμβαση του Ισραήλ αμυντική και όχι επιθετική. Συνεχίζονται οι απώλειες για τους Παλαιστίνιους από το σφυροκόπημα των Ισραηλινών. Αμετακίνητος ο Ολμέρτ.

38

Διπλωματικός πυρετός αναμένεται τη Δευτέρα στη Μέση Ανατολή με την άφιξη της ευρωπαϊκής τρόικας, αλλά και του Γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί. Η διαμεσολάβηση των Ευρωπαίων βαρύνεται περισσότερο από την άστοχη δήλωση, την Κυριακή, της τσεχικής προεδρίας, που χαρακτήρισε την χερσαία επέμβαση του Ισραήλ αμυντική και όχι επιθετική. Συνεχίζονται οι απώλειες για τους Παλαιστίνιους από το σφυροκόπημα των Ισραηλινών. Αμετακίνητος ο Ολμέρτ.

Στις νέες απώλειες για τους Παλαιστινίους προστέθηκαν πέντε παιδιά. Τρία παιδιά και η μητέρα τους έχασαν τη ζωή τους από οβίδα άρματος μάχης στη συνοικία Ζεϊτούν της Γάζας και άλλα δύο όταν το ισραηλινό πολεμικό ναυτικό βομβάρδισε τον καταυλισμό προσφύγων Σάτι, επίσης στην πόλη της Γάζας.

hspace=0Δείτε το βίντεο

Τουλάχιστον 12 Παλαιστίνιοι έχασαν τη ζωή τους τη Δευτέρα. Από την έναρξη της ισραηλινής επίθεσης περισσότεροι από 510 Παλαιστίνιοι έχουν χάσει τη ζωή τους στη Λωρίδα της Γάζας.

«Ο αριθμός των μαρτύρων έφτασε τους 512, μεταξύ των οποίων 87 παιδιά, και αυτός των τραυματιών ξεπέρασε τους 2.450» δήλωσε ο επικεφαλής των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης στη Γάζα.
Τα ισραηλινά στρατεύματα, υποστηριζόμενα από τους βομβαρδισμούς του πυροβολικού και της αεροπορίας, προωθήθηκαν την Κυριακή σε βάθος σε πολλούς τομείς του παλαιστινιακού εδάφους που ελέγχεται από τη Χαμάς.

Μάχες σημειώθηκαν στο ύψος της Τζαμπαλίγια, στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, η οποία εκκενώθηκε το 2005 από το Ισραήλ, και στη συνοικία Ζεϊτούν στο ανατολικό τμήμα της πόλης της Γάζας.

Οι βομβαρδισμοί μειώθηκαν σε ένταση το βράδυ, ενώ οι πτήσεις ισραηλινών στρατιωτικών αεροσκαφών συνεχίστηκαν, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες. Παρ’ όλα αυτά η ισραηλινή πολεμική αεροπορία βομβάρδισε 130 στόχους στη Λωρίδα της Γάζας.

«Οι αεροπορικές δυνάμεις μας επιτέθηκαν σε 130 στόχους στη Λωρίδα της Γάζας τη νύχτα της Κυριακής. Η αεροπορία έπληξε ιδίως ένα τέμενος στη Τζαμπαλίγια, όπου βρίσκονταν κρυμμένα όπλα, καθώς και κατοικίες που χρησιμοποιούνταν ως οπλοστάσια, οχήματα που μετέφεραν εκτοξευτήρες ρουκετών, καθώς κι ενόπλους» δήλωσε εκπρόσωπος.

Κατά την ίδια, «οι χερσαίες δυνάμεις εξάλλου συνέχισαν την προώθησή τους, επικουρούμενοι από τους βομβαρδισμούς του πολεμικού ναυτικού».

Ανησυχία για την αύξηση του αριθμού των θυμάτων μεταξύ των αμάχων εξέφρασε η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού. «Ανησυχούμε για την άνοδο του αριθμού των θυμάτων μεταξύ των αμάχων και για την αύξηση των ζημιών σε δημόσια κτίρια, κυρίως νοσοκομεία» σημειώνει ο διευθυντής επιχειρήσεων του Ερυθρού Σταυρού Πιέρ Κράχενμπουλ.

Από ισραηλινής πλευράς, ο επίσημος απολογισμός κάνει λόγο για έναν στρατιώτη που έχασε τη ζωή του και 30 που τραυματίστηκαν στην χερσαία επίθεση.

Εγκαταλείπουν τα σπίτια τους

Την ίδια στιγμή δεκάδες οικογένειες Παλαιστινίων εγκαταλείπουν με αυτοκίνητα ή φορτηγά τομείς, όπου διεξάγονται επιχειρήσεις για να βρουν καταφύγιο σε πιο ασφαλείς ζώνες.

Παρά τη χερσαία επίθεση, 32 ρουκέτες και οβίδες έχουν ριφθεί από το Σάββατο το βράδυ στο Ισραήλ από τη Λωρίδα της Γάζας, προκαλώντας ελαφρύ τραυματισμό σε μία γυναίκα, ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός.

Παράλληλα, η Χαμάς χαρακτήρισε φαρσοκωμωδία την ανικανότητα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ να συμφωνήσει, έπειτα από συνομιλίες τεσσάρων ωρών, σε ένα κείμενο που ζητούσε τον τερματισμό των εχθροπραξιών στη Γάζα, κυρίως λόγω της αδιαλλαξίας των ΗΠΑ.

Απογοητευμένος και ο ΓΓ του ΟΗΕ

Ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν εξέφρασε την απογοήτευσή του που δεν κατέστη δυνατόν να καταλήξει το ΣΑ του Οργανισμού σε συμφωνία για την έκδοση απόφασης σχετικά με τον τερματισμό της ισραηλινής επίθεσης στη Λωρίδα της Γάζας κι απηύθυνε έκκληση για ενότητα προκειμένου να τεθεί τέλος στην κρίση στη Μέση Ανατολή.

Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς και Αραβες ΥΠΕΞ πρόκειται να μεταβούν τη Δευτέρα στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, για να ζητήσουν από την διεθνή κοινότητα να ασκήσει πιέσεις, ώστε να τερματισθεί η ισραηλινή επιθετικότητα στη Γάζα.

Αμετακίνητος ο Ολμέρτ

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Εχούντ Ολμέρτ τάχθηκε κατά της παύσης της ισραηλινής στρατιωτικής επίθεσης εναντίον της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας σε μία σειρά τηλεφωνικών συνομιλιών και συναντήσεων που είχε την Κυριακή με ξένους ηγέτες.

Ο Ολμέρτ είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Ρώσο πρόεδρο Ντμίτρι Μεντβέντεφ και τον Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί, όπως και με τη Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ.

Στον Ρώσο πρόεδρο δήλωσε ότι «το Ισραήλ δεν μπορεί να τερματίσει τις στρατιωτικές του ενέργειες προτού επιτύχει τους στόχους που έχει ορίσει».

Στον Γάλλο πρόεδρο, τον οποίο θα συναντήσει τη Δευτέρα, ο Ολμέρτ δήλωσε ότι το Ισραήλ «δεν επιζητεί την κατάληψη εκ νέου της Λωρίδας της Γάζας» και ότι η χώρα του κάνει «μια σαφή διάκριση ανάμεσα στις τρομοκρατικές οργανώσεις και τους αθώους αμάχους που κατοικούν στη Γάζα».

Στην Ανγκελα Μέρκελ ο Ολμέρτ εξήγησε ότι το Ισραήλ οφείλει να υπερασπιστεί τους πολίτες του.

Εν τω μεταξύ, η Χαμάς σχεδιάζει να αποστείλει αντιπροσωπεία της στην Αίγυπτο για τις πρώτες διπλωματικές συνομιλίες από την έναρξη των ισραηλινών επιθέσεων πριν από δέκα ημέρες. Η προσκληση έγινε από την αιγυπτιακή πλευρά και θα εξελιχθεί παράλληλα με την ευρωπαϊκή προσπάθεια για εκεχειρία. Εξάλλου στο Κάιρο θα βρίσκεται και ο Νικολά Σαρκοζί.

Η Αμερικανίδα ΥΠΕΞ Κοντολίζα Ράις ματαίωσε ταξίδι της στην Κίνα εξαιτίας της κρίσης στη Μέση Ανατολή. Αντί της κ. Ράις στην Κίνα θα μεταβεί ο Τζον Νεγκρεπόντε.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Παρτιζάν – Ολυμπιακός 69-74: Τεράστια νίκη στο Βελιγράδι και βήμα τετράδας!

Ο Ολυμπιακός βρέθηκε ακόμα και στο -13, αλλά με αντεπίθεση διαρκείας γύρισε τούμπα το παιχνίδι και πέτυχε μια σπουδαία νίκη στη μάχη για την τετράδα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024