Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Δριμύ κατηγορώ Μπους εναντίον της Χαμάς για την αιματοχυσία στη Γάζα

Δριμύ κατηγορώ Μπους εναντίον της Χαμάς για την αιματοχυσία στη Γάζα

Ουσιαστική εκεχειρία, απολύτως σεβαστή από Ισραήλ και Χαμάς ζητά ο Μπους και επιρρίπτει ευθύνες για την αιματοχυσία στην ισλαμιστική οργάνωση, χαρακτηρίζοντας τις επιθέσεις της «τρομοκρατικές ενέργειες». Οι επιδρομές στη Γάζα συνεχίζονται και άλλο ένα ηγετικό στέλεχος της Χαμάς σκοτώθηκε. Η Χαμάς από την πλευρά της προειδοποιεί ότι σε περίπτωση χερσαίας επίθεσης, θα απαγάγει Ισραηλινούς στρατιώτές.

43

Ουσιαστική εκεχειρία που θα γίνει απολύτως σεβαστή τόσο από το Ισραήλ όσο και από τη Χαμάς ζητά ο Τζ.Μπους. Ο ίδιος επιρρίπτει ευθύνες για την αιματοχυσία στη Μ.Ανατολή στην ισλαμιστική οργάνωση, χαρακτηρίζοντας τις επιθέσεις με πυραύλους «τρομοκρατικές ενέργειες». Οι επιδρομές στη Γάζα συνεχίζονται και άλλο ένα ηγετικό στέλεχος της Χαμάς έχασε τη ζωή του.

Στο εβδομαδιαίο μήνυμά του, ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ διαμηνύει πως καμία συμφωνία ειρήνης δεν μπορεί να γίνει δεκτή εάν δεν υπάρξουν οι μηχανισμοί ελέγχου που να διασφαλίζουν ότι θα σταματήσει το λαθρεμπόριο όπλων προς τις τρομοκρατικές οργανώσεις στη Γάζα.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες προωθούν διπλωματικές πρωτοβουλίες για μία ουσιαστική κατάπαυση του πυρός που θα γίνει απολύτως σεβαστή. Αλλη μία μονομερής εκεχειρία, που δεν θα αποτρέπει τις επιθέσεις με πυραύλους (από τη Χαμάς) κατά του Ισραήλ, δεν μπορεί να γίνει δεκτή. Οι υποσχέσεις της Χαμάς δεν αρκούν. Πρέπει να υπάρξουν οι απαραίτητοι μηχανισμοί ελέγχου ώστε να σταματήσει το λαθρεμπόριο όπλων προς τις τρομοκρατικές οργανώσεις στη Γάζα» υπογραμμίζει.

«Το πρόσφατο ξέσπασμα βίας» συνεχίζει «προκλήθηκε από τη Χαμάς, μια τρομοκρατική οργάνωση που υποστηρίζεται από τη Συρία και το Ιράν και η οποία αποσκοπεί στην καταστροφή του Ισραήλ».

Υποστηρίζει, επίσης, ότι η Χαμάς παραβίασε την εκεχειρία με το Ισραήλ και προχώρησε σε μπαράζ επιθέσεων με θύματα αθώους Ισραηλινούς. «Πρόκειται για τρομοκρατική ενέργεια που αντιτίθεται με την πολιτική του δημοκρατικά εκλεγμένου ηγέτη των Παλαιστινίων, του προέδρου (Μαχμούντ) Αμπάς» αναφέρει.

Στο διάγγελμά του, ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ εκφράζει τη βαθιά ανησυχία του για την ανθρωπιστική κρίση με την οποία είναι αντιμέτωποι οι Παλαιστίνιοι στη Γάζα. «Το γεγονός ότι ξοδεύουν τους πόρους τους σε επιθέσεις με πυραύλους και όχι για την ανοικοδόμηση σχολείων, δείχνει ότι η Χαμάς δεν επιθυμεί να υπηρετήσει τον παλαιστινιακό λαό» συνεχίζει.

Όσο για τους άμαχους Παλαιστίνιους που έχουν σκοτωθεί από τις ισραηλινές επιδρομές, ο Τζορτζ Μπους κατηγορεί τη Χαμάς και γι αυτό, λέγοντας πως τα μέλη της σκοπίμως παρεισφρέουν ανάμεσα στους κατοίκους της Γάζας. «Δυστυχώς, Παλαιστίνιοι κάτοικοι σκοτώθηκαν τις τελευταίες ημέρες» αναφέρει.

Νέες επιδρομές

Με αμείωτη ένταση συνεχίζονται οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στη Λωρίδα της Γάζας, από τις οποίες 435 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί, ενώ οι τραυματίες ξεπερνούν τις 2.000.

Στο ίδιο διάστημα έχουν εκτοξευθεί περίπου 500 ρουκέτες από τη Γάζα εναντίον του Ισραήλ, που έχουν προκαλέσει το θάνατο τεσσάρων ανθρώπων, από τους οποίους ο ένας ήταν στρατιώτης. Από τις παλαιστινιακές ρουκέτες τραυματίστηκαν 12 άνθρωποι.

Το Σάββατο έγινε γνωστό πως στη διάρκεια αεροπορικής επιδρομής σκοτώθηκε άλλο ένα υψηλόβαθμο στέλεχος της ένοπλης πτέρυγας της Χαμάς, ο Αμπου Ζακαρία αλ Τζαμάλ.

Επίσης, το πυροβολικό άνοιξε πυρ εναντίον θέσεων κυρίως στο Μπέιτ Χανούν και την Τζαμπαλίγια, στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας,καθώς και στον τομέα του Χαν Γιουνές στα νότια.

Προειδοποιεί η Χαμάς

Η Χαμάς ξεκαθάρισε ότι σε περίπτωση χερσαίας επίθεσης, θα απαγάγει Ισραηλινούς στρατιώτες.

«Αν εισέλθουν στη Γάζα, ο Γκιλάντ Σαλίτ (ο Ισραηλινός δεκανέας που συνελήφθη στις 25 Ιουνίου 2006) θα έχει νέους φίλους» αναφέρεται στο μήνυμα που μεταδόθηκε από το ραδιόφωνο.

Διπλωματικός «πυρετός»

Την ίδια ώρα, συνεχείς είναι οι προσπάθειες των ξένων κυβερνήσεων προκειμένου να επιτευχθεί κατάπαυση του πυρός.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί αναμένεται στην περιοχή στις αρχές της εβδομάδας, στο πλαίσιο περιοδείας του σε Αίγυπτο, Συρία και Λίβανο. Ο Γάλλος πρόεδρος, που την 1η Ιανουαρίου παρέδωσε την προεδρία της ΕΕ στην Τσεχία και του οποίου το σχέδιο εκεχειρίας απερρίφθη από το Ισραήλ, αναμένεται να συναντηθεί με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς στη Ραμάλα.

Παράλληλα, διπλωματική αποστολή στη Μέση Ανατολή έχει προγραμματίσει και η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η αποστολή περιλαμβάνει τον επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Χαβιέρ Σολάνα, την επίτροπο για τις Εξωτερικές Σχέσεις Μπενίτα Φερέρο-Βάλντνερ και τον Τσέχο υπουργό Εξωτερικών Κάρελ Σβάρτσενμπεργκ, ενώ θα λάβει μέρος ο Σουηδός υπουργός Εξωτερικών Καρλ Μπιλτ και θα προσκληθεί και ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Μπερνάρ Κουσνέρ.

Από την πλευρά του, ο Μαχμούντ Αμπάς μαζί με υπουργούς Εξωτερικών αραβικών κρατών αναμένεται να μεταβεί στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη με στόχο να προωθήσει την υιοθέτηση ψηφίσματος από το Συμβούλιο Ασφαλείας, το οποίο θα καταδικάζει τη στάση του Ισραήλ και θα ζητά τον τερματισμό των επιδρομών.

Κλειστό το φυλάκιο στη Ράφα

Κλειστό για λόγους ασφαλείας, παραμένει το συνοριακό φυλάκιο της Ράφα, όπως γνωστοποίησαν σε ομάδα Ελλήνων και Τούρκων γιατρών οι αιγυπτιακές αρχές.

Πιο συγκεκριμένα, πέντε Ελληνες χειρουργοί, μέλη της οργάνωσης «Γιατροί της Ειρήνης» με όλο τον εξοπλισμό τους, έφτασαν στη Ράφα και ζήτησαν να περάσουν στη Γάζα με σκοπό να κατευθυνθούν στο νοσοκομείο Σίφα και να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, ξεκινώντας άμεσα να χειρουργούν.

Το ίδιο δήλωσαν και οι Τούρκοι συνάδελφοί τους στις αρχές της Αιγύπτου, οι οποίες μετά από διαβουλεύσεις τούς αρνήθηκαν την είσοδο στη Γάζα, επικαλούμενοι λόγους ασφάλειας των ιδίων των γιατρών.

Τα μέλη και των δύο αποστολών πραγματοποιούν καθιστική διαμαρτυρία στο συνοριακό φυλάκιο της Ράφα, μέχρι οι αρχές να αναθεωρήσουν την απόφασή τους και να τους επιτρέψουν την είσοδο.

Επισημαίνεται ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει προφορική συμφωνία μεταξύ Ισραήλ και Αιγύπτου, το σύνορο της Ράφα να ανοίγει μετά από συμφωνία και των δυο πλευρών. Με δεδομένη τη συμφωνία αυτή, θα πρέπει να θεωρείται μάλλον απίθανο να τους επιτραπεί η είσοδος στη Γάζα.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press

Sports in

Οριστικό: Απορρίφθηκε το αίτημα της Φενέρμπαχτσε πριν τον Ολυμπιακό

Οριστική απόφαση για τον αγώνα Σούπερ Καπ της Φενέρμπαχτσε πριν τα ματς με τον Ολυμπιακό για το Europa Conference League

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024