Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Έτοιμη να αντιμετωπίσει πιθανή χερσαία επιχείρηση του Ισραήλ δηλώνει η Χαμάς

Έτοιμη να αντιμετωπίσει πιθανή χερσαία επιχείρηση του Ισραήλ δηλώνει η Χαμάς

Προειδοποίηση προς το Ισραήλ ότι η Χαμάς είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει ενδεχόμενη χερσαία επιχείρηση στη Λωρίδα της Γάζας απηύθυνε σε τηλεοπτικό του μήνυμα ο εξόριστος ηγέτης της οργάνωσης, Χαλέντ Μεσάαλ. Ακαρπες παραμένουν οι προσπάθειες για εκεχειρία.

95

Προειδοποίηση προς το Ισραήλ ότι η Χαμάς είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει ενδεχόμενη χερσαία επιχείρηση στη Λωρίδα της Γάζας απηύθυνε σε τηλεοπτικό του μήνυμα ο εξόριστος ηγέτης της οργάνωσης, Χαλέντ Μεσάαλ. Ακαρπες παραμένουν οι προσπάθειες και οι εκκλήσεις για εκεχειρία.

«Εάν διαπράξετε την ανόητη ενέργεια να κάνετε επιδρομή στη Γάζα, ποιος ξέρει, ίσως να έχουμε ένα δεύτερο, ένα τρίτο ή τέταρτο Σαλίτ» είπε o Μεσάαλ, αναφερόμενος στον Ισραηλινό στρατιώτη Τζιλάντ Σαλίτ που είχε απαχθεί πριν από δύο χρόνια.

«Είμαστε έτοιμοι για αυτή την πρόκληση. Αυτή η μάχη επιβλήθηκε σε εμάς και είμαστε σίγουροι ότι θα νικήσουμε, γιατί έχουμε κάνει τις προετοιμασίες μας» πρόσθεσε.

Ο Μεσάαλ παρότρυνε του Αραβες να αποστείλουν βοήθεια στη Γάζα και παραδέχτηκε -χωρίς να τις κατονομάσει- ότι τόσο ευρωπαϊκές όσο και αραβικές χώρες είχαν επαφές με τη Χαμάς προκειμένου να συζήσουν μία λύση στην αιματοχυσία.

Ο εξόριστος ηγέτης Χαμάς πρόσθεσε ότι η οργάνωση δεν θα υποκύψει στους ισραηλινούς όρους για εκεχειρία και απαίτησε από την πλευρά του την άμεση παύση των επιθέσεων, τον τερματισμό του αποκλεισμού της Λωρίδας της Γάζας και το άνοιγμα των συνοριακών περασμάτων.

Τη Παρασκευή, το Ισραήλ βομβάρδισε τέμενος στη Λωρίδα της Γάζας υποστηρίζοντας ότι χρησίμευε ως αποθηκευτικός χώρος όπλων για τη Χαμάς. Επιτέθηκε ακόμη σε κατοικίες μελών της οργάνωσης.

Στόχος των ισραηλινών αεροσκαφών έγινε και το αεροδρόμιο της Ράφα, όπου τραυματίστηκε ένας Παλαιστίνιος από τη ρίψη βομβών.

Την ίδια στιγμή συνεχίζεται η συγκέντρωση δυνάμεων γύρω από τη Γάζα, εντείνοντας τις ενδείξεις ότι προετοιμάζεται χερσαία επίθεση, αν και η χρονική στιγμή που θα εξαπολυθεί παραμένει άγνωστη.

Πάντως το Ισραήλ επέτρεψε σε εκατοντάδες κατοίκους της Λωρίδας της Γάζας, κατόχους ξένων διαβατηρίων να εγκαταλείψουν την περιοχή. Ωστόσο, αρνείται ότι η κίνηση σχετίζεται με επικείμενη χερσαία επίθεση.

Έως αργά το βράδυ της Παρασκευής συνεδρίαζε το Υπουργικό Συμβούλιο του Ισραήλ, όπου εξετάζονται η πορεία των έως τώρα επιθέσεων και τα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται.

Διεθνείς πιέσεις για εκεχειρία

Την ίδια ώρα, οι πιέσεις προς το Ισραήλ να τερματίσει τις επιχειρήσεις κατά της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας συνεχίζονται.

Το Ισραήλ επιμένει ότι στόχος είναι η αποδυνάμωση της Χαμάς και ο τερματισμός των επιθέσεων με ρουκέτες, τονίζοντας ακόμη θα συνεχίσει για όσο χρειαστεί.

Ο Λευκός Οίκος υποστηρίζει ότι το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του έναντι της Χαμάς αλλά πρέπει να αποφύγει τις απώλειες μεταξύ των αμάχων αλλά και να διασφαλίσει ότι θα φτάνουν στη Γάζα τρόφιμα και ιατρικά σκευάσματα στη Γάζα.

«Τονίστηκε στην ισραηλινή πλευρά ότι, δεν πρέπει να υπάρξει μη ωφέλιμη απώλεια ζωής αμάχων» στη Λωρίδα της Γάζας, ανέφερε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.

Η υπουργός Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις -η οποία ξεκαθάρισε ότι δεν σκοπεύει να μεταβεί στην περιοχή- δήλωσε ότι οι ΗΠΑ εργάζονται για μια μόνιμη και διαρκή εκεχειρία στη Γάζα.

«Εργαζόμαστε για να εξασφαλίσουμε μια εκεχειρία, η οποία δεν θα επιτρέψει την επιστροφή στο προηγούμενο status quo, και η Χαμάς να συνεχίσει να ρίχνει ρουκέτες από τη Γάζα», υπογράμμισε μετά την ενημέρωση του Τζορτζ Μπους.

«Είναι προφανές ότι η εκεχειρία αυτή πρέπει να επιτευχθεί το ταχύτερο δυνατό, αλλά χρειαζόμαστε μια εκεχειρία που θα είναι διαρκής και βιώσιμη», σημείωσε ακόμη.

Έκκληση για την κατάπαυση του πυρός απηύθυνε εκ νέου ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ στην Μέση Ανατολή, Ρόμπερτ Σέρι.

«Αρχικά πρέπει να επιτευχθεί κατάπαυση του πυρός, καθώς αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για να προχωρήσουμε», δήλωσε ο κ. Σέρι, συμπληρώνοντας ότι η κατάπαυση του πυρός πρέπει να είναι συνολική και πλήρως σεβαστή από τα εμπλεκόμενα μέρη.

Η Αίγυπτος ζήτησε από το Ισραήλ να μην εξαπολύσει χερσαία επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας, όπως δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Αχμεντ Αμπουλ Γάιτ που απέστειλε επιστολή στην Ισραηλινή ομόλογό του, Τζίπι Λίβνι.

Παράλληλα, όπως αποκαλύπτει Παλαιστίνιος αξιωματούχος, η Αίγυπτος έχει συνομιλίες με τη Χαμάς ώστε να συζητηθούν ιδέες για την επαναφορά της εκεχειρίας στη Λωρίδα της Γάζας.

Η εκεχειρία που τερματίστηκε στις 19 Δεκεμβρίου είχε συμφωνηθεί ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς με τη μεσολάβηση της Αιγύπτου.

Την Πέμπτη, η Ισραηλινή υπουργός Εξωτερικών Τζίπι Λίβνι απέρριψε την γαλλική πρόταση για 48ωρη εκεχειρία για ανθρωπιστικούς λόγους, υποστηρίζοντας ότι δεν υπάρχει ανθρωπιστική κρίση στη Λωρίδα της Γάζας, καθώς και ότι το Ισραήλ επιτρέπει στην ανθρωπιστική βοήθεια να φθάσει στους Παλαιστίνιους.

Εν τω μεταξύ, η προεδρεύουσα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το πρώτο εξάμηνο του 2009 Τσεχία ανακοίνωσε ότι θα αποσταλεί διπλωματική αποστολή στη Μέση Ανατολή με επικεφαλής τον υπεύθυνο ΚΕΠΠΑ, Χαβιέρ Σολάνα, και τη συμμετοχή επιτρόπων και των υπουργών της τρόικας (Τσεχία, Γαλλία, Σουηδία).

Τη Δευτέρα θα φτάσει στη περιοχή και ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί.

Διαδηλώσεις σε όλο τον κόσμο

Πλήθος διαδηλώσεων για τις επιθέσεις στη Λωρίδα της Γάζας πραγματοποιήθηκαν σε όλο τον αραβικό κόσμο.

Μεγάλες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας έγιναν στην Τεχεράνη, την Καμπούλ, το Κάιρο και την Δαμασκό. Η αστυνομία της Αιγύπτου συνέλαβε 20 μέλη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, η οποία έκανε έκκληση για μαζικές διαδηλώσεις διαμαρτυρίας.

Ακόμη, διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στην Κωνσταντινούπολη αλλά και σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες -μικρότερες πάντως- όπως η Βιέννη και το Λονδίνο.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις των Ηνωμένων Εθνών, τουλάχιστον 100 από τους 430 και πλέον Παλαιστίνιους που σκοτώθηκαν στη Λωρίδα της Γάζας είναι άμαχοι. Οι τραυματίες φτάνουν τους 2.200.

Οι οργανώσεις του ΟΗΕ υπογραμμίζουν ότι, παρά την αυξημένη ροή των εφοδίων, οι κάτοικοι της Γάζας αντιμετωπίζουν επισιτιστική και ιατρική κρίση, πράγμα όπως που αρνείται το Ισραήλ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press,ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό

Sports in

Το μεγάλο λάθος του Σλούκα έδωσε το πλεονέκτημα στην Μακάμπι (vid)

Ο Κώστας Σλούκας πήρε την λάθος απόφαση, τη λάθος στιγμή. Και η Μακάμπι…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024