Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ιπτάμενα παπούτσια με στόχο τον Τζορτζ Μπους στο Ιράκ

Ιπτάμενα παπούτσια με στόχο τον Τζορτζ Μπους στο Ιράκ

Τα παπούτσια του εκσφενδόνισε Ιρακινός δημοσιογράφος κατά του Τζορτζ Μπους -κίνηση εξαιρετικά προσβλητική στον αραβικό κόσμο- ενώ τον αποκάλεσε και «σκυλί», σε ένα απρόοπτο κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του απερχόμενου προέδρου των ΗΠΑ στη Βαγδάτη. «Ο πόλεμος δεν έχει τελειώσει. Πρέπει να γίνει ακόμη πολύ δουλειά», τόνισε ο Τζορτζ Μπους στη συνέντευξη Τύπου.

38

Τα παπούτσια του εκσφενδόνισε Ιρακινός δημοσιογράφος κατά του Τζορτζ Μπους ενώ τον αποκάλεσε και «σκυλί» στα αραβικά, σε ένα απρόοπτο κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του απερχόμενου προέδρου των ΗΠΑ στη Βαγδάτη.

Η κίνηση θεωρείται στον αραβικό κόσμο μία εξαιρετικά μεγάλη προσβολή.

Ο Τζορτζ Μπους κατάφερε και απέφυγε την επίθεση, ενώ αστειεύτηκε μετά λέγοντας ότι το μόνο που μπορεί να πει ήταν ότι «ήταν νούμερο 43». Ο Αμερικανός πρόεδρος χαμογέλασε αμήχανα και είπε πως «δεν πειράζει», ενώ ο πρωθυπουργός του Ιράκ, Νούρι αλ Μαλίκι φαινόταν σφιγμένος.

Ο άνδρας απομακρύνθηκε από την ασφάλεια. Ονομάζεται Μουνταντάρ αλ-Ζαίντι και εργάζεται για τον τηλεοπτικό σταθμό αλ-Μπαγκαντίγια.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ έφθασε απροειδοποίητα την Κυριακή στο Ιράκ για μια επίσκεψη αποχαιρετισμού.

«Ο πόλεμος δεν έχει τελειώσει. Πρέπει να γίνει ακόμη πολύ δουλειά», τόνισε ο Τζορτζ Μπους σε συνέντευξη Τύπου με τον Ιρακινό πρωθυπουργό Νούρι αλ Μαλίκι. Την πεποίθησή του ότι το Ιράκ προχωρά μπροστά εξέφρασε και ο Ιρακινός πρωθυπουργός.

Με τον Ιρακινό πρωθυπουργό υπέγραψαν πανηγυρικά τη συμφωνία ασφαλείας ανάμεσα στις ΗΠΑ και το Ιράκ, που επιτεύχθηκε έπειτα από μακρές και επίπονες διαπραγματεύσεις.

Η δουλειά που έγινε στο Ιράκ ήταν σκληρή αλλά απαραίτητη για την ασφάλεια των ΗΠΑ και τη διεθνή ειρήνη, δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ που πρόσθεσε ότι νιώθει ευγνώμων για το ότι είχε την ευκαιρία να επιστρέψει στο Ιράκ πριν λήξει η θητεία του.

Ο πρόεδρος Μπους έχει ακόμη προγραμματίσει ομιλία στα αμερικανικά στρατεύματα στη χώρα. Πρόκειται να ευχαριστήσει τα στρατεύματα, δήλωσε εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.

Ο Τζ.Μπους έγινε νωρίτερα δεκτός από τον Ιρακινό ομόλογο του Τζαλάλ Ταλαμπανί.

Οι δυο πρόεδροι επιθεώρησαν στο αεροδρόμιο τα τιμητικά αγήματα και εισήλθαν στη συνέχεια στο εσωτερικό της προεδρικής κατοικίας που βρίσκεται στο κέντρο της ιρακινής πρωτεύουσας.

Πρόκειται για την τέταρτη επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου αφότου έδωσε την εντολή για εισβολή στη χώρα το 2003.

Ο κ. Μπους, που αποχωρεί από το αξίωμα του στις 20 Ιανουαρίου και παραδίδει την προεδρία στον Μπαράκ Ομπάμα, έχει ήδη μεταβεί στο Ιράκ το Νοέμβριο του 2003, τον Ιούνιο του 2006 και τον Σεπτέμβριο του 2007.

Σύμφωνα με αυτή τη στρατηγική συμφωνία, τα αμερικανικά στρατεύματα θα πρέπει να εγκαταλείψουν τα αστικά κέντρα μέχρι το καλοκαίρι του 2009 και το Ιράκ έως το τέλος του 2011.

Στη χώρα παραμένουν περίπου 140.000 στρατιώτες. Από το Μάρτιο του 2003 έχουν σκοτωθεί 4.200 στρατιώτες των ΗΠΑ και, σύμφωνα με τις συντηρητικότερες εκτιμήσεις, πολλές δεκάδες χιλιάδες Ιρακινοί. Το κόστος του πολέμου έχει υπερβεί τα 500 δισεκατομμύρια δολάρια.

Οι ΗΠΑ σημειώνουν ότι η κατάσταση στο τομέα της ασφάλειας στο Ιράκ έχει βελτιωθεί σημαντικά το τελευταίο χρόνο και βρίσκεται στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2003.

Το ταξίδι στο Ιράκ πραγματοποιήθηκε, όπως και όλα τα προηγούμενα, μέσα σε συνθήκες μυστικότητας, ενώ οι δημοσιογράφοι ενημερώθηκαν μόνο στο μέσο της πτήσης.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό

Sports in

Ολυμπιακός: Μια φωτόλουστη χρονιά!

Το μότο των ιθυνόντων είναι «δεν σταματάμε να ονειρευόμαστε».

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024