Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας και στο εξωτερικό για τη δολοφονία του 16χρονου Αλέξη

Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας και στο εξωτερικό για τη δολοφονία του 16χρονου Αλέξη

Η Μελβούρνη, το Βερολίνο, η Μόσχα και τα Σκόπια πήραν σειρά στο κύμα συγκεντρώσεων διαμαρτυρίας για τη δολοφονία του 16χρονου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, το βράδυ της 6ης Δεκεμβρίου στο κέντρο της Αθήνας.

43

Η Μελβούρνη, το Βερολίνο, η Μόσχα και τα Σκόπια πήραν σειρά στο κύμα συγκεντρώσεων διαμαρτυρίας για τη δολοφονία του 16χρονου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, το βράδυ της 6ης Δεκεμβρίου στο κέντρο της Αθήνας.

Ομάδες αντιεξουσιαστών πραγματοποίησαν συγκέντρωση έξω από το ελληνικό Προξενείο της Μελβούρνης για να εκφράσουν τη «συμπαράστασή τους προς την αγωνιζόμενη νεολαία της Ελλάδας» και να καταδικάσουν το θάνατο του μαθητή.

Οι διαδηλωτές έφεραν πανό και πλακάτ με συνθήματα κατά της ελληνικής αστυνομίας και της ελληνικής πολιτείας.

Αναρχικοί ανέλαβαν την ευθύνη για την επίθεση με γκράφιτι κατά του προξενείου τις πρωινές ώρες της Πέμπτης όπου γράφτηκαν διάφορα συνθήματα κατά της ελληνικής αστυνομίας.

Σημειώνεται ότι, με εξαίρεση δηλώσεις στα μέσα ενημέρωσης, δεν εκδηλώθηκαν διαμαρτυρίες για το θάνατο ενός 15χρονου Αυστραλού που έπεσε από τα μαζικά πυρά τριών αστυνομικών που αισθάνθηκαν ότι «απειλούνταν».

Στο μεταξύ με αμείωτο ενδιαφέρον παρακολουθούν τα αυστραλιανά μέσα ενημέρωσης τις κινητοποιήσεις στην Ελλάδα και στην Ευρώπη.

Και σήμερα δίνουν μεγάλη έκταση στις κινητοποιήσεις και εκφράζουν την εκτίμηση πως είναι πιθανόν «να μολυνθεί όλη η Ευρώπη με νεανικές κινητοποιήσεις και ταραχές».

Τουλάχιστον 15 άτομα -τα περισσότερα μέλη της ρωσικής αριστεράς- συνελήφθησαν μπροστά στην πρεσβεία της Ελλάδας στη Μόσχα, κατά τη διάρκεια διαδήλωσης.

«Αφού τους ζητήθηκε πολλές φορές να εγκαταλείψουν το χώρο, ο ηγέτης του κινήματος ΑΚΜ Σεργκεί Ουντάλτσοφ και επτά μέλη του συνελήφθησαν», αναφέρει εκπρόσωπος της αστυνομίας της Ρωσίας, σύμφωνα με το πρακτορείο Ria Novosti.

Από την πλευρά του, ο Ουντάλτσοφ δήλωσε στον ραδιοσταθμό «Ηχώ της Μόσχας» ότι έγιναν 15 συλλήψεις. «Θέλαμε να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας προς τον ελληνικό λαό και τους εργαζόμενους που έδωσαν ένα καλό παράδειγμα στα μέλη μας: πως πρέπει να υπερασπίζονται τα συμφέροντα τους» δήλωσε.

Στο Βερολίνο, περίπου 1.500 άτομα, μεταξύ των οποίων 150 Έλληνες, πραγματοποίησαν διαδήλωση, διαμαρτυρόμενοι για το θάνατο του Αλέξη Γρηγορόπουλου.

Οι διαδηλωτές, οι οποίοι σύμφωνα με την αστυνομία του Βερολίνου ήταν 500, πραγματοποίησαν πορεία στους δρόμους της συνοικίας Κρόιτσμπεργκ. Η διαδήλωση πραγματοποιήθηκε χωρίς επεισόδια.

Μερικές μικροσυμπλοκές σημειώθηκαν τη νύχτα της Πέμπτης στη Φραγκφούρτη, ύστερα από διαδήλωση νεαρών.

Περίπου είκοσι νεαροί από τον αντιεξουσιαστικό χώρο πραγματοποίησαν το μεσημέρι ειρηνική συγκέντρωση μπροστά από το Γραφείο Συνδέσμου της Ελλάδας στα Σκόπια, διαμαρτυρόμενοι για τον θάνατο του 16χρονου μαθητή.

Οι συγκεντρωμένοι, σε επιστολή που ανέγνωσαν, εξέφρασαν την «αποδοκιμασία τους για τις μεθόδους που χρησιμοποιεί το ελληνικό κράτος ως προς την αντιμετώπιση της τρέχουσας κατάστασης στην Ελλάδα». Οι νεαροί κρατούσαν ένα μεγάλο πανό στο οποίο αναγραφόταν η λέξη «Αλληλεγγύη». Η συγκέντρωση διήρκησε περίπου 45 λεπτά, ενώ ήταν εμφανής ισχυρή αστυνομική δύναμη.

Διαδηλώσεις συμπαράστασης και επεισόδια ελληνικής προέλευσης έχουν σημειωθεί τις τελευταίες ημέρες στη Μόσχα, τη Μαδρίτη και τη Βαρκελώνη, το Μπορντό, την Κοπεγχάγη, τη Φρανκφούρτη, τη Ρώμη και τη Βενετία, και όχι μόνο.

Παράλληλα, το Διαδίκτυο έχει κατακλυστεί από μηνύματα που καλούν σε συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Οριστικό: Απορρίφθηκε το αίτημα της Φενέρμπαχτσε πριν τον Ολυμπιακό

Οριστική απόφαση για τον αγώνα Σούπερ Καπ της Φενέρμπαχτσε πριν τα ματς με τον Ολυμπιακό για το Europa Conference League

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024