Ήττα για τον πρόεδρο

Ελεύθερη στο εμπόριο με δικαστική απόφαση η κούκλα βουντού με τη μορφή του Σαρκοζί

Ελεύθερη στο εμπόριο με δικαστική απόφαση η κούκλα βουντού με τη μορφή του Σαρκοζί
Η κούκλα-βουντού «κινείται εντός των ορίων της ελευθερίας της έκφρασης» επισημαίνει το δικαστήριο   (Φωτογραφία:  Associated Press )
in.gr audio player
Παρίσι
Γαλλικό δικαστήριο απέρριψε την Τετάρτη αίτημα που υπέβαλε ο πρόεδρος της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί, ώστε να αποσυρθεί το εγχειρίδιο βουντού, που κυκλοφορεί μαζί με μία κούκλα βουντού, που περιέχει προτροπή να «καρφιτσώνεται» από τους αναγνώστες η κούκλα.

Στην αιτιολογική έκθεση της δικαστικής απόφασης τονίζεται ότι «το προϊόν κινείται εντός των ορίων της ελευθερίας της έκφρασης και του δικαιώματος στο χιούμορ». Με την ίδια απόφαση, ρητά απορρίπτεται ο ισχυρισμός του Γάλλου προέδρου, ότι «η κούκλα αυτή προσβάλλει τη δημόσια εικόνα του».

Σύμφωνα με τα διεθνή πρακτορεία, ο αρχηγός του γαλλικού κράτους ποτέ δεν είχε δει αίτημά του να απορρίπτεται από γαλλικό δικαστήριο.

Η κούκλα βουντού φέρει ζωηρά χρωματισμένες επιγραφές με μερικές πολύ γνωστές δηλώσεις του σημερινού προέδρου της Γαλλίας όπως η αγενής απάντηση του προέδρου («Σήκω φύγε από εδώ, παλιοχαζέ») που απήθυνε σε έναν πολίτη που αρνήθηκε να του σφίξει το χέρι σε ένα έκθεση αγροτικών προϊόντων.

Στις περίπου 60 σελίδες του εγχειριδίου περιέχεται η προτροπή προς τους αναγνώστες, η συγκεκριμένη επιγραφή, ή άλλες επιγραφές της κούκλας, «να καρφιτσώνονται».

Ο εκδοτικός οίκος K&B μετά από αυτήν την εξέλιξη μπορεί να συνεχίζει να διαθέτει τα 20 χιλιάδες εγχειρίδια της μορφής αυτής που κυκλοφόρησαν σε πρώτη φάση στις αρχές του Οκτωβρίου.

Είναι ευρέως διαδεδομένη αντίληψη ότι οι λάτρεις του βουντού καρφιτσώνουν την κούκλα στην όψη του «αντιπάλου» για να τον καταραστούν αν και άλλοι αντικρούουν ότι η διαδεδομένη πρακτική έχει αυτήν την σημειολογία.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό/Γερμανικό

14o
14%
meteorologos.gr

Θεσσαλονίκη