Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Επέκταση των συνόρων της στην Αρκτική σχεδιάζει η Ρωσία

Επέκταση των συνόρων της στην Αρκτική σχεδιάζει η Ρωσία

Ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ δήλωσε την Τετάρτη ότι η Ρωσία θα πρέπει να υιοθετήσει νόμο με τον οποίο θα επεκτείνει τα σύνορά της στην Αρκτική, μια περιοχή όπου τέσσερις ακόμα χώρες ερίζουν για τα μεγάλα κοιτάσματα υδρογονανθράκων.

36

ΟΝτμίτρι Μεντβέντεφ δήλωσε την Τετάρτη ότι η Ρωσία θα πρέπει να υιοθετήσει νόμο με τον οποίο θα επεκτείνει τα σύνορά της στην Αρκτική, μια περιοχή όπου τέσσερις ακόμα χώρες ερίζουν για τα μεγάλα κοιτάσματα υδρογονανθράκων.

«Πρέπει να οριστικοποιήσουμε και να υιοθετήσουμε ομοσπονδιακόνόμο για τα νότια σύνορα της ρωσικής Αρκτικής» δήλωσε ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ στο Εθνικό Συμβούλιο Ασφάλειας, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Interfax. «Είναι υποχρέωσή μας προς στις επόμενες γενιές να διασφαλίσουμε τα μακροπρόθεσμα συμφέροντα της Ρωσίας στην Αρκτική» συνέχισε.

Πέρυσι το καλοκαίρι, η Ρωσία προέβη σε μια θεαματική ενέργεια τοποθετώντας τη σημαία της στο βυθό κάτω από το Βόρειο Πόλο, σε βάθος 4.000 μέτρων.

Οι πέντε παράκτιες χώρες της Αρκτικής, ο Καναδάς, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Γροιλανδία (υπερπόντια κτήση της Δανίας) , η Νορβηγία και η Ρωσία, έχουν δικαίωμα οικονομικής εκμετάλλευσης σε μια ζώνη που εκτείνεται 200 μίλια βόρεια των συνόρων τους.

Σύμφωνα με τη συνθήκη του ΟΗΕ για το Θαλάσσιο Δίκαιο, όποια χώρα επιθυμεί να διεκδικήσει μεγαλύτερο μερίδιο της Αρκτικής θα πρέπει να καταθέσει αίτημα στην Επιτροπή για τα Όρια της Ηπειρωτικής Υφαλοκρηπίδας.

Παρά τις αντιδράσεις των ΗΠΑ και άλλων χωρών, η Ρωσία κατέθεσε το 2001 αίτηση για επέκταση της υφαλοκρηπίδας της σχεδόν μέχρι το Βόρειο Πόλο, με το επιχείρημα ότι η υποθαλάσσια οροσειρά Λομονόσοφ αποτελεί τμήμα της υφαλοκρηπίδας της Σιβηρίας.

Ρώσοι γεωλόγοι εκτιμούν ότι ο βυθός της Αρκτικής κρύβει τουλάχιστον 9 με 10 δισ. τόνους ισοδύναμου καυσίμου, περίπου όσο το σύνολο των αποθεμάτων πετρελαίου της Ρωσίας.

Η έριδα για τη διαφιλονικούμενη περιοχή δεν μπορεί παρά να ενταθεί καθώς οι πάγοι της Αρκτικής λιώνουν και αφήνουν το πεδίο ελεύθερο για πετρελαϊκές επιχειρήσεις.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό

Sports in

Γιατί δεν παίζουν στην Αγγλία ο Μασούρας και ο Ντόη

Ο Ολυμπιακός θα κοντραριστεί με την Άστον Βίλα στις 2 Μαϊου χωρίς τους δύο ποδοσφαιριστές του.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024