Σε τροχιά το διαστημικό πρόγραμμα

Επιτυχημένη πυραυλική δοκιμή για την εκτόξευση δορυφόρου πραγματοποίησε το Ιράν

Επιτυχημένη πυραυλική δοκιμή για την εκτόξευση δορυφόρου πραγματοποίησε το Ιράν
Το Ιράν διαθέτει ήδη τους βαλλιστικούς Σαχάμπ-3 με ακτίνα δράσης 2.000 χιλιομέτρων   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )
in.gr audio player
Τεχεράνη
Πυραυλική δοκιμή που ενδεχομένως στο μέλλον να μετεφέρει στο διάστημα τον πρώτο, δικής του κατασκευής δορυφόρο φαίνεται ότι πραγματοποιησε με επιτυχία το Ιράν, σύμφωνα με αναφορές της κρατικής τηλεόρασης της χώρας και του πρακτορείου IRNA.

Η εκτόξευση έγινε αργά το βράδυ του Σαββάτου και ο πύραυλος -που ήταν δύο σταδίων και ονομάζεται Σαφίρ (Πρεσβευτής)- μετέφερε στο διάστημα φορέα δορυφόρου. Αλλες αναφορές έκαναν πάντως λόγο για την εκτόξευση του ερευνητικού δορυφόρου Ομίντ (Ελπίδα) που θα συγκεντρώσει δεδομένα από την ατμόσφαιρα σε μία χαμηλή, πιθανόν όχι μόνιμη, τροχιά.

Παράλληλα, προγραμματίζονται και άλλες δύο πυραυλικές δοκιμές πριν το Ιράν θέσει σε τροχιά το δικό του δορυφόρο. Η πρώτη δοκιμή είχε γίνει τον Φεβρουάριο και είχε χαρακτηριστεί από τις ΗΠΑ «ανησυχητική εξέλιξη».

Η κρατική τηλεόραση μετέδωσε τα πλάνα από την εκτόξευση στην οποία παρέστη, κατά πληροφορίες, και ο πρόεδρος της χώρας Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ.

Το Ιράν σχεδιάζει από χρόνια το διαστημικό του πρόγραμμα με τη βοήθεια της Ρωσίας. Το 2005, πάλι σε συνεργασία με τη Ρωσία, εκτοξεύτηκε ο πρώτος εμπορικός ιρανικός δορυφόρος.

Εν τω μεταξύ, το Ιράν διαθέτει και βαλλιστικό πύραυλο με ακτίνα δράσης που φτάνει τα 2.000 χιλιόμετρα, γεγονός που έχει προκαλέσει τις ανησυχίες της Δύσης και χωρών της περιοχής όπως το Ισραήλ.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press

14o
14%
meteorologos.gr

Θεσσαλονίκη