Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Διαρροή ουρανίου στη Γαλλία έμενε απαρατήρητη για χρόνια

Διαρροή ουρανίου στη Γαλλία έμενε απαρατήρητη για χρόνια

Δεύτερο περιστατικό ραδιενεργού μόλυνσης στη Γαλλία σε διάστημα ενός μήνα. Η κρατική εταιρεία πυρηνικής ενέργειας Areνa διαπίστωσε διαρροή ουρανίου που έμενε απαρατήρητη για χρόνια σε υπόγειο αγωγό πυρηνικού εργοστασίου. Οι Αρχές πάντως είναι καθησυχαστικές.

36

Δεύτεροπεριστατικό ραδιενεργού μόλυνσης στη Γαλλία σε διάστημα ενός μήνα.Η κρατική εταιρεία πυρηνικής ενέργειας Areνa διαπίστωσε διαρροή ουρανίου που έμενε απαρατήρητη για χρόνια σε υπόγειο αγωγό πυρηνικού εργοστασίου.

Οι αρχές πάντως εμφανίζονται καθησυχαστικές: «Δεν πρέπει να υπερβάλουμε. Δεν υπάρχει κίνδυνος για το περιβάλλον ή την ανθρώπινη υγεία» δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Ζαν-Λουί Μπορλού. Πρόσθεσε μάλισταότι στην πυρηνική βιομηχανία της Γαλλίας καταγράφονται κάθε χρόνο 115 τέτοιες «μικρές ανωμαλίες».

To συμβάν αποκαλύφθηκε την Πέμπτη, λίγες ημέρες μετά την εντολή της κυβέρνησης για ελέγχους στα 59 πυρηνικά εργοστάσια της χώρας,κίνηση πουαποφασίστηκε μετά την ανίχνευση ραδιενέργειας στον υδροφόρο ορίζοντα κάτω από τη μονάδα του Τρικαστέν, στη νότια Γαλλία.

H Υπηρεσία Πυρηνικής Ασφάλειας (ASN)δεν γνωστοποίησε την έκταση της νέας διαρροής στο εργοστάσιο του Ρομάν-σιρ-Ιζέρ, ανακοίνωσε όμως ότι απέστειλε ομάδα εμπειρογνωμόνων για να ελέγξει τη μονάδα.

Η Areva ανέφερε ότι η διαρροή αυτή προέρχεται από υπόγειο αγωγό που μεταφέρει ουράνιο σε υγρή μορφή και ότι ρωγμή στις σωληνώσεις πρέπει να εμφανίστηκε «πριν από αρκετά χρόνια». Η λειτουργία του αγωγού διακόπηκε.

Η εταιρεία ζήτησε από την ASN να ταξινομήσει τη δοαρροή στην πρώτη βαθμίδα της επταβάθμιας Διεθνούς Κλίμακας Πυρηνικών Επεισοδίων, με ελάχιστο το 0. Στην πρώτη βαθμίδα κατατάχθηκε και η διαρροή στο Τρικαστέν.

Το νέο επεισόδιο θα μπορούσε ίσως να υπονομεύσει τις προσπάθειες του Γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί να πουλήσει τη γαλλική πυρηνική τεχνολογία σε άλλες χώρες.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

8 Ιουλίου-15 Απριλίου: τόσο διάστημα περίμενε ο Σλούκας…

Η μετακίνηση του Κώστα Σλούκα στον Παναθηναϊκό και η ανακοίνωση στις 8 Ιουλίου ήταν μια στιγμή που έφερε δονήσεις στο ελληνικό και ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024