Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Επιτυχία στο Ιράκ, «αγκάθι» παραμένει το Αφγανιστάν, κατά τον Τζορτζ Μπους

Επιτυχία στο Ιράκ, «αγκάθι» παραμένει το Αφγανιστάν, κατά τον Τζορτζ Μπους

Οι δυνάμεις των ΗΠΑ στο Ιράκ σημειώνουν περισσότερες επιτυχίες στο Ιράκ από ότι στο Αφγανιστάν υπογράμμισε ο Τζορτζ Μπους την ίδια ώρα που οι υποψήφιοι για την προεδρία Μπάρακ Ομπάμα και Τζον Μακέιν διασταύρωναν τα ξίφη τους για την πολιτική στο Ιράκ και το Αφγανιστάν.

95

Οι δυνάμεις των ΗΠΑ στο Ιράκ σημειώνουν περισσότερες επιτυχίες στο Ιράκ από ότι στο Αφγανιστάν υπογράμμισε ο Τζορτζ Μπους την ίδια ώρα που οι υποψήφιοι για την προεδρία Μπάρακ Ομπάμα και Τζον Μακέιν διασταύρωναν τα ξίφη τους για την πολιτική στο Ιράκ και το Αφγανιστάν.

«Το ένα μέτωπο πηγαίνει καλύτερα από το άλλο, και αυτό είναι το Ιράκ όπου σημειώνουμε επιτυχίες», δήλωσε σχετικά ο Τζορτζ Μπους αναγνωρίζοντας ακόμη ότι στο Αφγανιστάν δίνεται μία «σκληρή μάχη» ενώ παραδέχτηκε και την διεξαγωγή μυστικών επιχειρήσεων.

Παραλλήλισε μάλιστα την σημερινή κατάσταση στο Αφγανιστάν με εκείνη του Ιράκ πριν από κάποια χρόνια όπου, όπως είπε ο Τζορτζ Μπους, «ο εχθρός γνωρίζει ότι μπορεί να επηρεάσει την ψυχολογία των Αμερικανών σκοτώνοντας αθώους».

Έδωσε μάλιστα και μία συμβουλή για τον διάδοχό του στο Λευκό Οίκο, να κατανοήσει «ότι βρισκόμαστε σε πόλεμο και δεν είναι η ώρα να εγκαταλείψουμε την μάχη με τον εχθρό»

Τους τελευταίους μήνες οι επιθέσεις κατά των αμερικανικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν έχουν αυξηθεί και οι απώλειες προσεγγίζουν σχεδόν αυτές του Ιράκ όπου σταθμεύουν περισσότεροι στρατιώτες. Μόλις την Κυριακή σκοτώθηκαν εννέα Αμερικανοί στρατιώτες.

Ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε ότι οι ΗΠΑ θα παράσχουν στον Αφγανό πρόεδρο Χαμίντ Καρζάι βοήθεια για να διερευνηθούν οι καταγγελίες του ότι Πακιστανοί πράκτορες βρίσκονται πίσω από πρόσφατες αιματηρές επιθέσεις. Προσέθεσε ακόμη ότι τα σύνορα ανάμεσα στο Αφγανιστάν και το Πακιστάν είναι πέρασμα για ισλαμιστές εξτρεμιστές που μεταβαίνουν στο Αφγανιστάν, πράγμα που θα πρέπει να προβληματίσει και τις δυο χώρες.

Πάντως και ενόψει της επίσκεψης του Πακιστανού πρωθυπουργού στις ΗΠΑ μέσα στον Ιούλιο, ο Τζορτζ Μπους έδωσε την υπόσχεση ότι η χώρα του θα συνεχίσει να πιέζει την Αλ Κάιντα με τη «βοήθεια των Πακιστανών φίλων μας».

Οι υποψήφιοι προέδροι για Ιράκ και Αφγανιστάν

Την ίδια ώρα, οι δύο υποψήφιοι για την προεδρία των ΗΠΑ εξέθεταν τις απόψεις τους για τους πολέμους σε Ιράκ και Αφγανιστάν όπου, αν και συμφωνούν για την ενίσχυση των δυνάμεων στο Αφγανιστάν, κατέστησαν σαφείς για άλλη μία φορά τις αποκλίνουσες απόψεις τους για το Ιράκ.

Ο Μπάρακ Ομπάμα επανέλαβε ότι, αν εκλεγεί πρόεδρος, θα αποσύρει τα στρατεύματα από το Ιράκ μέχρι τα μέσα του 2010 πράγμα που θα ενισχύσει, κατά περίπου 7.000 στρατιώτες, τις δυνάμεις στο Αφγανιστάν. Τόνισε ακόμη ότι οι ΗΠΑ πρέπει να σταματήσουν να εναποθέτουν το βάρος της εξωτερικής πολιτικής στους στρατιώτες. Μέσα στον Ιούλιο, ο Μπάρακ Ομπάμα θα επισκεφτεί και τα δύο μέτωπα στη Μέση Ανατολή, όπως και χώρες της περιοχές και ευρωπαϊκές χώρες.

Σχετικά με τους δράστες των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου, ο γερουσιαστής του Ιλινόι δήλωσε ότι είναι απαράδεκτο το ότι είναι ακόμη ελεύθεροι ενώ υπογράμμισε ότι, παρά το γεγονός ότι η Αλ Κάιντα ενισχύεται και αναδιοργανώνεται στα σύνορα Πακιστάν και Αφγανιστάν, οι ΗΠΑ διατηρούν πενταπλάσιες δυνάμεις στο Ιράκ.

Αναπροσαρμογή της στρατηγικής στο Αφγανιστάν στα πρότυπα εκείνης του Ιράκ και άλλους 11.000 στρατιώτες ζήτησε από την πλευρά του ο Τζον Μακέιν. Παράλληλα, υπενθύμισε για άλλη μία φορά την εμπειρία του σε θέματα εξωτερικής πολιτικής σε σχέση με τον αντίπαλό του δηλώνοντας ότι «γνωρίζω πώς να κερδίσω πολέμους». Υποσχέθηκε ακόμη να εντοπίσει και να φέρει ενώπιον της δικαιοσύνης τον Οσάμα μπιν Λάντεν.

«Το status quo στο Αφγανιστάν είναι απαράδεκτο», ανέφερε ο Τζον Μακέιν σε ομιλία στο Νέο Μεξικό και συνέχισε λέγοντας ότι «η ασφάλεια στη χώρα έχει επιδεινωθεί και οι εχθροί μας είναι στην επίθεση». Υπογράμμισε ότι ο επόμενος πρόεδρος θα βρεθεί μπροστά σε κρίσιμες αποφάσεις για το Αφγανιστάν ενώ ανέφερε ότι, αν είναι ο ίδιος, θα διορίσει ένα επιτελικό στέλεχος από το Λευκό Οίκο με αρμοδιότητες την εποπτεία του πολέμου στο Αφγανιστάν.

* Πανεθνική δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε την Τρίτη δείχνει τον Μπάρακ Ομπάμα να προηγείται κατά εννέα μονάδες του Τζον Μακέιν και να λαμβάνει το 50% των ψήφων.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press

Sports in

8 Ιουλίου-15 Απριλίου: τόσο διάστημα περίμενε ο Σλούκας…

Η μετακίνηση του Κώστα Σλούκα στον Παναθηναϊκό και η ανακοίνωση στις 8 Ιουλίου ήταν μια στιγμή που έφερε δονήσεις στο ελληνικό και ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024