Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Με τη βροχή και τα ερείπια παλεύουν τα σωστικά συνεργεία στην Κίνα

Με τη βροχή και τα ερείπια παλεύουν τα σωστικά συνεργεία στην Κίνα

Μάχη με τη βροχή και τους κλειστούς δρόμους δίνουν τα σωστικά συνεργεία στην Κίνα στην προσπάθειά τους να προσεγγίσουν τα δεκάδες χιλιάδες άτομα που εγκλωβίστηκαν ή τραυματίστηκαν στον φονικό σεισμό της Δευτέρας. Ολόκληρες περιοχές έχουν σχεδόν ξεκληριστεί. Σχεδόν 15.000 οι νεκροί.

91

Μάχη με τη βροχή και τους κλειστούς δρόμους δίνουν τα σωστικά συνεργεία στην Κίνα στην προσπάθειά τους να προσεγγίσουν τα δεκάδες χιλιάδες άτομα που εγκλωβίστηκαν ή τραυματίστηκαν στον φονικό σεισμό της Δευτέρας. Ολόκληρες περιοχές έχουν σχεδόν ξεκληριστεί.

Η Κίνα αρνήθηκε την αποστολή ξένων εμπειρογνωμόνων και εκπαιδευμένων σκύλων για να βοηθήσουν στην αναζήτηση χιλιάδων ανθρώπων που παραμένουν θαμμένοι κάτω από τα ερείπια, αλλά συνεχίζει να δέχεται ανθρωπιστική και οικονομική βοήθεια για τα θύματα της καταστροφής.

Ενώ ολόκληρες περιοχές έχουν καταρρεύσει σαν χάρτινοι πύργοι εγκλωβίζοντας κάτω από τα ερείπια, όπως υπολογίζεται 25.000 ανθρώπους, το Πεκίνο αρνήθηκε «ευγενικά» τις προτάσεις της Αυστραλίας, της Νοτίου Κορέας, της Ιαπωνίας και της Τσεχίας, να αποστείλουν εμπειρογνώμονες και εκπαιδευμένους σκύλους.

Αργά την Τρίτη, μερικοί εκατοντάδες στρατιώτες κατόρθωσαν τελικά να φτάσουν στο επίκεντρο του σεισμού -μεγέθους 7.9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ- στην επαρχία Γουεντσουάν.

Ολόκληρα χωριά έχουν σχεδόν ξεκληριστεί. Στην πόλη Γινγκσιού σχεδόν το 80% του πληθυσμού έχει χάσει τη ζωή του. Ο στρατός κατάφερε ωστόσο να διασώσει 300 άτομα που ήταν εγκλωβισμένα κάτω από τα ερείπια.

Ο επίσημος αριθμός των νεκρών ανέρχεται σε τουλάχιστον 14.866, αλλά αναμένεται να αυξηθεί ραγδαία. Οι αγνοούμενοι, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που ανακοινώνονται, είναι 14.051 και οι άνθρωποι που πιστεύεται ότι βρίσκονται θαμμένοι κάτω από τα ερείπια 25.788.

Τα σωστικά συνεργεία ανακάλυψαν μέσα σε λίγες ώρες τουλάχιστον 500 πτώματα, ενώ ακόμα δεν έχουν ξεκινήσει την αναζήτηση σε πολλές περιοχές που καταστράφηκαν.

Μόνο στην πόλη Μιανγιάνγκ 18.000 άτομα έχουν παγιδευτεί κάτω από τα συντρίμμια.

Το πρακτορείο Νέα Κίνα μετέδωσε την Τετάρτη ότι 178 μαθητές σχολείου σκοτώθηκαν στην περιοχή Τσινγκτσουάν στην επαρχία Σιτσουάν, όταν το σχολείο τους κατέρρευσε. Σύμφωνα με το πρακτορείο, τα παιδιά κοιμόντουσαν την ώρα που το τριώροφο κτήριο κατέρρευσε. Ωστόσο 139 μαθητές κατάφεραν να διαφύγουν και 23 ακόμα αγνοούνται.

Ελπίδα προκαλούν ωστόσο διάφορες ιστορίες διάσωσης: ένα τρίχρονο κοριτσάκι διεσώθη, αφού παρέμεινε 40 ώρες κάτω από τα πτώματα των γονιών του και από τόνους ερειπίων, ενώ μια έγκυος οκτώ μηνών απεγκλωβίστηκε σχεδόν 50 ώρες μετά το φονικό σεισμό.

Βοήθεια μόλις αρχίζει να φτάνει στις περιοχές που έπληξε ο σεισμός. Περίπου 20.000 στρατιώτες και αστυνομικοί έχουν σταλεί στην επαρχεία Σιτσουάν, όπου χτύπησε ο Εγκέλαδος, ενώ 30.000 ακόμα πρόκειται να φτάσουν στην περιοχή. Τουλάχιστον 90 πολιτικά και στρατιωτικά ελικόπτερα θα συνεισφέρουν στις προσπάθειες διάσωσης.

Ο πρωθυπουργός της Κίνας Ουέν Ζιαμπάο δήλωσε ότι καμία προσπάθεια για τη διάσωση των θυμάτων του σεισμού δεν θα μείνει ανεκμετάλλευτη.

«Θα σώσουμε τον κόσμο» δήλωσε σε πλήθος συγκεντρωμένο στη Σιφάνγκ. Ωστόσο δήλωσε ότι προσπάθειες των σωστικών συνεργείων γίνονται κάτω από δύσκολες συνθήκες.

Συχνοί είναι και οι μετασεισμοί. Οι κάτοικοι των περιοχών φοβούνται να επιστρέψουν στα σπίτια τους, από το φόβο ενός νέου σεισμού.

Η καταστροφή στην περιοχή γύρω από το επίκεντρο της σεισμικής δόνησης 7,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ είναι τεράστια, με ολόκληρες πλαγιές να έχουν καταρρεύσει, αυτοκινητόδρομους να έχουν κομματιαστεί και χιλιάδες κτίρια ισοπεδωμένα.

Το Πεκίνο καλωσόρισε τις προσφορές βοήθειας από τις ΗΠΑ, την ΕΕ, την Ιαπωνία, τον ΟΗΕ και την ΔΟΕ, όμως διευκρίνισε ότι οι συνθήκες δεν είναι ακόμη «ώριμες» για την έλευση ξένων σωστικών συνεργείων, εξηγώντας ότι το συγκοινωνιακό δίκτυο έχει υποστεί τεράστιες ζημιές.

Πάντως, όπως ανακοινώθηκε από επίσημες πηγές στην Ταϊπέι, η Ταϊβάν θα στείλει εθελοντές καθώς και περισσότερους από 100 τόννους εξοπλισμού στην επαρχία Σιτσουάν, την περιοχή της νοτιοδυτικής Κίνας που επλήγη από το σεισμό.

Η οργανωτική επιτροπή των Ολυμπιακών αγώνων του Πεκίνου ανακοίνωσε ότι θα αναβληθούν αρκετές από τις εκδηλώσεις για την περιφορά της Ολυμπιακής Φλόγας, σε άλλο ένα πλήγμα για την διοργάνωση που αντιμετώπισε προβλήματα εξ αιτίας των διαδηλώσεων για το Θιβέτ διεθνώς. Στις σημερινές εκδηλώσεις θα τηρηθεί ενός λεπτού σιγή για τα θύματα.

Η σεισμική δόνηση θεωρείται η χειρότερη στην Κίνα από το 1976, όταν 242.000 – 300.000 άνθρωποι είχαν χάσει τη ζωή τους και η πόλη Τάνγκσαν είχε ισοπεδωθεί.

*Ασφαλείς είναι δύο Έλληνες τουρίστες που βρέθηκαν στο επίκεντρο του σεισμού.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024