Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Εφιάλτης στην Κίνα με χιλιάδες νεκρούς από σφοδρό χτύπημα του Εγκέλαδου

Εφιάλτης στην Κίνα με χιλιάδες νεκρούς από σφοδρό χτύπημα του Εγκέλαδου

Με ιλιγγιώδη ταχύτητα αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών από το σφοδρό σεισμό 7,8 Ρίχτερ στη νοτιοδυτική Κίνα. Περισσότεροι από 8.500 νεκροί μόνο στην επαρχία Σιχουάν, όπου εντοπίστηκε το επίκεντρο. Τραγικός θάνατος για εκατοντάδες παιδιά σε ισοπεδωμένα σχολεία. Κατέρρευσαν χημικά εργοστάσια...

51

Με ιλιγγιώδη ταχύτητα αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών από το σφοδρό σεισμό που έπληξε τη Δευτέρα τη νοτιοδυτική Κίνα. Περισσότεροι από 8.500 νεκροί μόνο στην επαρχία Σιχουάν. Τραγικός θάνατος για εκατοντάδες παιδιά σε ισοπεδωμένα σχολεία. Κατέρρευσαν χημικά εργοστάσια…

Η σεισμική δόνηση εντάσεως 7,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 08:28 (ώρα Ελλάδος), μεσημέρι ώρα Κίνας. Το επίκεντρο της δόνησης εντοπίστηκε 92 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Τσενγκντού, της περιφερειακής πρωτεύουσας της επαρχίας Σιχουάν, σύμφωνα με το Αμερικανικό Γεωδυναμικό Ινστιτούτο.

hspace=0Δείτε το βίντεο

Ο σεισμός έγινε αισθητός και έσπειρε πανικό στο μεγαλύτερο μέρος της Κίνας, ακόμη και στην πρωτεύουσα της Ταϊλάνδης που απέχει 3.300 χλμ από το επίκεντρό του.

Η πραγματική εικόνα της καταστροφής άρχισε να φαίνεται αρκετές ώρες μετά τις πρώτες ανακοινώσεις για τη σφοδρή δόνηση. Οι τελευταίες πληροφορίες που μεταδίδουν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης, επικαλούμενα την περιφερειακή κυβέρνηση, κάνουν λόγο για 8.533 νεκρούς μόνο στην επαρχία Σιχουάν.

Βιβλική είναι η καταστροφή στην κομητεία Κιάνγκ, όπου έχει ισοπεδωθεί το 80% των κτιρίων, ανάμεσά τους και το τοπικό νοσοκομείο. Ο αριθμός των τραυματιών ξεπερνά τις 10.000. Ο σφοδρός σεισμός, έπληξε επίσης τις επαρχίες Γκανσού και Γιουνάν, προκαλώντας τεράστιες υλικές καταστροφές.

Παιδιά θαμμένα στα ερείπια σχολείων

Η σφοδρή σεισμική δόνηση προκάλεσε την κατάρρευση τουλάχιστον πέντε σχολικών κτιρίων, με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή να βρίσκεται θαμμένος κάτω από συντρίμμια άγνωστος αριθμός μαθητών στοιχειώδους και μέσης εκπαίδευσης. Οι αρχικές πληροφορίες μιλούσαν για 900 μαθητές θαμμένους κάτω από τα ερείπια, αλλά με τα νέα στοιχεία ο αριθμός εκτιμάται εφιαλτικά μεγαλύτερος.

Επίσης έγινε γνωστό ότι κατέρρευσαν και δύο χημικά εργοστάσια στην περιοχή Σιφάνγκ. Εκατοντάδες υπάλληλοι έχουν εγκλωβιστεί στα συντρίμμια των εργοστασίων, ενώ χρειάστηκε να απομακρυνθούν από την περιοχή περίπου 6.000 κάτοικοι. Μετά την κατάρρευση των εργοστασίων σημειώθηκε διαρροή 80 τόνων υγρής αμμωνίας στο περιβάλλον.

Ο πρωθυπουργός της Κίνας Ουέν Ζιαμπάο χαρακτήρισε «συμφορά» το πλήγμα του Εγκέλαδου και, εν πτήσει προς την περιοχή του επίκεντρου, κάλεσε τον πληθυσμό να επιδείξει ψυχραιμία και κουράγιο.

Στο Πεκίνο ο εκπρόσωπος της οργανωτικής επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων δήλωσε ότι οι Ολυμπιακές εγκαταστάσεις την κινεζική πρωτεύουσα δεν υπέστησαν ζημιές από τον σεισμό. «Είναι αντισεισμικές σε αρκετά μεγάλο βαθμό και δεν διαπιστώθηκε η παραμικρή ζημιά» ανακοίνωσε.

Τα συλλυπητήρια προς τις οικογένειες των θυμάτων του σεισμού επέδωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους ο οποίος δήλωσε έτοιμος να προσφέρει κάθε βοήθεια που θα χρειαστεί. Ιδιαίτερη μνεία έκανε στον αριθμό των μαθητών και σπουδαστών που έχασαν τη ζωή τους.

Επιστολή προς τον Κινέζο ομόλογό της όπου εκφράζει τα συλλυπητήρια για την απώλεια χιλιάδων ανθρώπινων ζωών απέστειλε και η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη.

Στις Βρυξέλλες ο αρμόδιος για την Ανάπτυξη και την Ανθρωπιστική Βοήθεια επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Λουί Μισέλ δήλωσε ότι η Επιτροπή είναι έτοιμη να βοηθήσει την Κίνα, εάν υπάρξει ανάγκη.

Πάντως, όπως ανακονώθηκε από αρμόδια πηγή, το γιγάντιο φράγμα των Τριών Φαραγγιών στον ποταμό Γιανγκτσέ της κεντρικής Κίνας, δεν επηρεάστηκε από τον σεισμό, αν και αυτός έγινε αισθητός στην περιοχή όπου βρίσκεται το τσιμεντένιο αυτό τείχος, ύψους 185 μέτρων, το οποίο συγκρατεί 39 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024