Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ πρόεδρος της Ρωσίας στη σκιά του Πούτιν

Ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ πρόεδρος της Ρωσίας στη σκιά του Πούτιν

Τρίτος πρόεδρος της μετασοβιετικής Ρωσίας ορκίστηκε ο 42χρονος Ντμίτρι Μεντβέντεφ σε μία τσαρικού μεγαλείου τελετή στο Κρεμλίνο ενώπιον 2.400 προσκεκλημένων. Η ανάπτυξη των ατομικών και οικονομικών ελευθεριών πρώτη προτεραιότητα του «μαθητή» και συνεχιστή του Βλ.Πούτιν...

51

Τρίτος πρόεδρος της μετασοβιετικής Ρωσίας ορκίστηκε ο 42χρονος Ντμίτρι Μεντβέντεφ σε μία τσαρικού μεγαλείου τελετή στο Κρεμλίνο ενώπιον 2.400 προσκεκλημένων. Η ανάπτυξη των ατομικών και οικονομικών ελευθεριών πρώτη προτεραιότητα του «μαθητή» και συνεχιστή του Βλαντιμίρ Πούτιν…

Ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ, τρίτος πρόεδρος στην ιστορία της σύγχρονης Ρωσίας μετά τους Μπόρις Γέλτσιν και Βλαντιμίρ Πούτιν, ορκίστηκε πίστη στο Σύνταγμα σε μία πανηγυρική τελετή το πρωί της Τετάρτης στο Μεγάλο Παλάτι του Κρεμλίνου.

«Ορκίζομαι να σέβομαι και να προστατεύω της ελευθερίες του ανθρώπου και του πολίτη, να σέβομαι και να υπερασπίζομαι το Σύνταγμα της Ρωσικής Ομοσπονδίας, να υπερασπίζομαι την κυριαρχία, την ανεξαρτησία, την ασφάλεια και την εδαφική ακεραιότητα του κράτους και να υπηρετώ πιστά τον λαό» είπε ο Μεντβέντεφ με το χέρι στο ρωσικό Σύνταγμα.

Ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ο οποίος εξελέγη στις 2 Μαρτίου με το συντριπτικό ποσοστό της τάξεως του 70,28% και την πλήρη υποστήριξη του μέντορά του Βλαντιμίρ Πούτιν, χαρακτήρισε κεντρική αποστολή του την περαιτέρω ανάπτυξη των ατομικών και οικονομικών ελευθεριών.

Τόνισε ότι η σταθερότητα των τελευταίων χρόνων δίνει στη Ρωσία μοναδική ευκαιρία ώστε να καταστεί «μια από τις καλύτερες χώρες του κόσμου, με τις πλέον υψηλές προδιαγραφές ζωής για τους πολίτες της και τη μεγαλύτερη δυνατή σε μέγεθος μεσαία τάξη».

Ο νέος πρόεδρος της Ρωσίας υπογράμμισε ότι θα εργαστεί με πλήρη απόδοση δυνάμεων για την επίτευξη των στόχων αυτών και ευχαρίστησε τον Βλαντιμίρ Πούτιν για τη συνεχή υποστήριξή του, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι αυτή θα συνεχιστεί και στο εξής.

Κατά την έναρξη της πανηγυρικής τελετής ορκωμοσίας ο απερχόμενος πρόεδρος Βλ.Πούτιν κάλεσε τους πολίτες της χώρας να συνεχίσουν «την πορεία ανάπτυξης της χώρας που δικαιώθηκε», αναγνώρισε ότι στην πορεία αυτή υπήρξαν και λάθη και καθυστερήσεις, στο όνομα, όμως, της υλοποίησης μια «δίκαιης υπόθεσης».

Ο Πούτιν ευχαρίστησε τους πολίτες της Ρωσίας για «την πίστη, την κατανόηση και την υποστήριξή» τους, εκτίμησε ότι ο ίδιος «δεν παραβίασε την υπόσχεση που είχε δώσει με τον όρκο του» και ζήτησε να στηριχθεί ο νέος πρόεδρος στο έργο του.

Στην τελετή παρέστησαν ο Πατριάρχης Αλέξιος, οι πρόεδροι των δύο σωμάτων της ρωσικής Βουλής Σ.Μιρόνοφ και Μπ.Γκριζλόφ, καθώς και ο πρόεδρος του Συνταγματικού Δικαστηρίου, ο οποίος κάλεσε τον Ντ.Μεντβέντεφ να ορκιστεί στο Σύνταγμα και του παρέδωσε το σύμβολο της προεδρικής εξουσίας, τον σταυρό-περιδέραιο με τους 17 κρίκους.

Στο νέο πρόεδρο παραδόθηκαν ακολούθως οι επίσημοι κωδικοί που δίδουν στον αρχηγό του ρωσικού κράτους τον έλεγχο των πυρηνικών όπλων της χώρας. Η παράδοση της «πυρηνικής βαλίτσας» στο Κρεμλίνο έγινε παρουσία του υπουργού Αμυνας Ανατόλι Σεντιούκοφ και δύο συνταγματαρχών.

Από αμερικανικής πλευράς ανακοινώθηκε από το Λευκό Οίκο ότι «χαροποιεί» τον Τζορτζ Ο.Μπους η μελλοντική συνεργασία με τον Μεντβέντεφ.

«Ο πρόεδρος είχε μαζί του μία καλή συνάντηση στο Σότσι και τον χαροποιεί η ιδέα να συναργσθεί μαζί του στο μέλλον» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Γκόρντον Τζόντροου, αναφερόμενος στη συνάντηση Μπους-Μεντβέντεφ στις αρχές Απριλίου στο θέρετρο Σότσι της Μαύρης Θάλασσας, την πρώτη που είχαν οι δύο άνδρες μετά την εκλογή του νέου Ρώσου προέδρου.

Πρωθυπουργός ο Βλ.Πούτιν

Αμέσως μετά την ορκωμοσία του ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ κατέθεσε στη Δούμα την υποψηφιότητα Πούτιν για την ανάληψη της πρωθυπουργίας, η οποία αναμένεται να υπερψηφιστεί την Πέμπτη από το σύνολο των πολιτικών κομμάτων, με εξαίρεση το Κομμουνιστικό Κόμμα, που κατέχει 57 από τις 450 έδρες της Κάτω Βουλής.

Ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Βίκτορ Ζούμπκοφ υπέβαλε την Τετάρτη την παραίτηση της κυβέρνησής του, ένα καθαρά τεχνικό βήμα μετά την ορκωμοσία του προέδρου Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ώστε να παραχωρήσει τη θέση του αρχηγού της κυβέρνησης στον Βλαντιμίρ Πούτιν. Πολλοί από τους υπουργούς θα διατηρήσουν τις θέσεις τους, αναφέρουν δημοσιεύματα του ρωσικού Τύπου.

Οι Πούτιν και Μεντβέντεφ, ενισχύοντας την εικόνα του «διδύμου της επιτυχίας», που συνεργάζεται στενά, θα πραγματοποιήσουν την πρώτη κοινή δημόσια εμφάνισή τους την Παρασκευή στην Κόκκινη Πλατεία, κατά τη στρατιωτική παρέλαση προς τιμήν της 63ης επετείου της Νίκης στον Β Παγκόσμιο Πόλεμο, στην οποία για πρώτη φορά από το 1990 θα συμμετάσχουν βαριά τεθωρακισμένα και σχηματισμοί με πυραυλικά συστήματα.

Όπως έγινε γνωστό το πρώτο διεθνές ταξίδι του Ντμίτρι Μεντβέντεφ θα πραγματοποιηθεί στο Καζακστάν, μία από τις πλησιέστερες στη Ρωσία πρώην σοβιετική Δημοκρατία και κατόπιν στην Κίνα, ενώ θα ακολουθήσει επίσκεψη στη Γερμανία και συνομιλίες με την καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός. Παρακολουθήστε live στις 15:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός για τον 4ο τελικό της Α1 μπάσκετ γυναικών.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024